• BIST 8053.24
  • Altın 1682.051
  • Dolar 27.1494
  • Euro 28.9067
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 28 °C

GAP bölgesi turizmle kalkınacak

GAP bölgesi turizmle kalkınacak
GAPFEST'2008" 16-20 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul'da, 21-25 Mayıs 2008'de ise bölge illerinde gerçekleştirilecek.

ANKARA- GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Güneydoğu Anadolu Kültürel Miras ve Turizm Kalkınma Birliği'nin işbirliğiyle düzenleyeceği "GAPFEST'2008" 16-20 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul'da, 21-25 Mayıs 2008'de ise bölge illerinde gerçekleştirilecek.

 

1. Uluslararası GAP İlleri Kültür ve Turizm Festivali - GAPFEST 2008'in tanıtımı amacıyla Pera Müzesi'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

 

Toplantıda konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, bölgenin içinde yer aldığı Mezopotamya'nın dünya tarihinin ilk uygarlıklarına beşiklik ettiğini olduğunu ifade etti.

 

Özgül, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültür, inanç ve tarih turizmi potansiyeline sahip olduğunu ancak bugüne kadar layıkıyla değerlendirilemediğini söyledi.

 

Türkiye'nin son yıllarda turizmde önemli mesafeler katetmesine rağmen, bunun bölgeye yansımalarının olmadığını belirten Özgül, bölgeye geçen yıl 70 bini yabancı olmak üzere 700 bini aşkın turistin geldiğini, tesis ve yatak kapasitesinin de yetersiz olduğunu kaydetti.

 

Turizmin bölgenin gelişmesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Özgül "GAP Projesi sadece enerji, sulama ve tarım sektörlerinden ibaret değil. Projenin hedefi bölgenin topyekun kalkınması. Bölgenin ekonomik ve sosyal dönüşümünü sağlayacak sektörlerin başında da turizm geliyor." dedi.

 

Turizmin geliştiği yörelerde ekonominin yanı sıra insanların sosyal yönünün de geliştiğine işaret eden Özgül şunları söyledi:

 

"Bölgede uzun zamandır devam eden bir terör algısı var. Terör son dönemde bitme noktasına geldi. Bölgede terörün varlığından bahsetmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Şehir merkezlerinde terör yok. Terör sınır bölgeleri ve kırsal alanlarla sınırlı. Bölge halkı da terör ve töre cinayetleriyle anılmaktan rahatsız. Güneydoğu Anadolu'da da İstanbul ve Ankara gibi, diğer turizm bölgeleri gibi günlük hayat devam ediyor. Bölge halkı işsizlik, eğitim ve sağlık gibi sorunlarla mücadele ediyor."

 

OLUMSUZ İMAJ ORTADAN KALKMALI

 

GAP uygulamalarından sonra bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinde olumlu gelişmeler sağlandığını da ifade eden Özgül, temel hedeflerinin kültür ve inanç turizmini geliştirerek ekonomik ve sosyal dönüşümü, insanların kendi tarih ve sanatıyla buluşmasını ve bölgenin imajı konusundaki olumsuzlukları ortadan kaldırmayı sağlamak olduğunu anlattı.

 

Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp, Sezai Karakoç, Murathan Mungan gibi isimlerin bölgede yetişmiş olduğunu işaret eden :Başkan Özgül, halkın bu değerlerle özdeşleşmesini, terör, töre cinayetleri ve kan davalarıyla anılmak istemediklerini bildirdi.

 

Avrupa Komisyonu'nu desteğiyle hazırlanan GAP Bölgesi Rekabet Gündemi raporundan da söz eden Özgül, rapora göre önümüzdeki yıllarda bölgenin yenilenebilir enerji, turizm ve organik tarımla gelişmesinin sağlanabileceğini anlattı.

 

Bu konuda bir eylem planı hazırladıklarını, 2008 ve sonraki yılları turizm geliştirme yılları olarak ele aldıklarını da bildiren Özgül GAPFEST 2008'i bu çerçevede hazırladıklarını belirtti.

 

ETKİNLİKLER

 

GAPFEST 2008'in 16-20 Mayısta İstanbul'da Topkapı Sarayı, Aya İrini Müzesi, Yıldız Sarayı, Atatürk Kültür Merkezi, Feshane Uluslararası Kültür ve Sergi Sarayı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Maçka Parkı'nda gerçekleştirileceğini anlatan Başkan Özgül, festivalde Güneydoğu Anadolu'nun renklerini yansıtan müzik dinletileri, konserler, fotoğraf ve resim sergileri, söyleşiler, paneller, defileler ve GAP İlleri fuarının gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Özgül festivalin 21 ile 25 Mayıs tarihleri arasındaki ikinci bölümünün ise bölge illerinde gerçekleştirileceğini ifade etti ve festivale katılan turizm yatırımcıları ve turizm yazarları gibi yabancı katılımcıların Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'yı gezeceklerini de kaydetti.

 

KALKINMA TURİZMLE OLUR

 

Güneydoğu Anadolu Kültürel Miras ve Turizm Kalkınma Birliği Başkanı ve Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar da bölge insanlarının terör sorunu ollmadığını ifade etti ve olağan hayatın devam ettiğini ve festivalle illerin olumlu yönleriyle tanıtılmasının hedeflendiğini anlattı.

 

Kılıçlar, bir yıl önce bölgedeki dokuz ilin valisi ve yedi ilin belediye başkanının katılımıyla kurulan birliğin, bölgenin tarih, kültür ve doğa varlıklarının korunarak turizme açılması ve bölgenin kalkınmasının hedeflediğini söyledi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük ise GAP İdaresi'nin bir ekonomik kalkınma modeli sunarak bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek İdare'nin son yıllarda da kültür ve sanata yönelik bir kalkınma modeli başlattığına işaret etti.

 

GAP bölgesinin turizm açısından zengin bir altyapıya sahip olduğunu da belirten Büyük, bölgede turizmin gelişmesi için ulaşım, konaklama ve güvenliğin sağlanması gerektiğini anlattı.

 

Büyük, burada güvenliğin sağlanmasından turizmde dürüstlük ve temizliğin sağlandığı bir güvenlik ortamını kastettiğini ifade etti.

 

Festivalin destekçileri arasında yer aldıklarını belirten İstanbul Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu da bu tür iş birliklerinin ülke açısından önemli olduğunu kaydetti.

 

Kasapoğlu, bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklarının güncel olarak yaşanan kötü olayların temelinde var olduğuna da dikkat çekti ve kalkınmada sanayi yatırımının şart olmadığını, turizmin de önemli bir sektör olarak yer aldığını anlattı.

 

2010'DA DA TEKRARLANSIN

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol ise festivalin "Vizyon kent" olan İstanbul'da yapılmasının önemine işaret ederek festivalin ikincisinin de 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da 2010'da da tekrarlanmasını önerdi.

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül de bu öneriyi değerlendireceklerini ifade etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.