Yakında Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu iki turlu bir seçim. Birinci turda herhangi bir aday %51 oranını yakalayınca işi bitiriyor. Eğer adaylar %50'nin altında kalırsa en yüksek oyu toplayan iki aday ikinci turda yarışıyorlar. Buna balotaj deniyor. Bu sistemin temelinde yatan ilke “beni idare eden enaz %50 oy almış olsun”. Fransızlar bu sistemi yerel seçimlerde de kullanıyorlar. Belediye başkanları da bu esasa göre iki tur üzerinden seçiliyor. İlke gene aynı. Halkın ekseriyetinin benimsediği aday kazansın.
Bizdeki belediye seçimlerini düşününce içimden gülmek geliyor. Çok partili sistemde %23 oyla büyük illerimizin belediye başkanlarını seçtiğimiz günler aklıma geliyor. Kulakları çınlasın. Rahmetli Ecevit'in istese düzeltebileceği seçim hatasıydı. Ama İstanbul, Ankara gibi illerde işine geldiği için sisteme dokunmadı. Şimdikiler dünden razı ve sistemin ekmeğini yiyorlar. Ankara ve İstanbul %30'un altında oylarla Belediye Başkanlarını seçiyorlar.
Fransa seçimlerinde ilk turda Sarkozy'nin ilk sırayı alması bekleniyor. Ama ikinci turda elenen partilerin tercihlerinin sosyalist parti etrafında toplanması ve Sosyalist Parti adayı Hollande'ın fevkalade bir şey olmaz ise ipi göğüslemesi bekleniyor. Sarkozy milliyetçi söylemlerle bu sonucu değiştirmeye milliyetçi oyları kendine çekmeğe çalışıyor. Aşırı ırkçı partinin bildiğimiz popüler lideri Jean Marie Le Pen başkanlığı kızı Marine Le Pen'e bıraktı. Marine bütün gayretiyle Sarkozy'nin oyununu bozmağa çalışıyor. Çünkü onun ırkçılık konusunda samimi olmadığını biliyor. Sarkozy'de Chirac'da ırkçılık ve pek çok konuda hiçbir zaman dürüst olmadılar ve rüzgara göre yelken açtılar. Sarkozy için bu oylara acilen ihtiyaç var ve o nedenle yabancılara karşı tutum söylemleri aldı başını gidiyor. Son Toulouse baskınında 7 masum insanın bir Cezayir asıllı fransız tarafından öldürülmesi onun ekmeğine yağ sürdü. Macar asıllı bir aileden gelen Sarkozy'ye seçim arefesinde en büyük darbe eski patronu Chirac'dan geldi. Sarkozy'ye “o bir şeytandır” diyen Chirac oyunu Hollande'ye vereceğini ifade etti.
Türk milleti olarak sadece ABD seçimlerine meraklı idik. Ama Sarkozy'nin biz Türklere gösterdiği yakın sevgi(!) nedeniyle onun akıbetinide merak eder olduk. Herhalde kaybederse Taksim Meydanında şenlik düzenleriz. Temennimiz dünyanın önemli ülkelerinden gözü ile baktığımız ve ama çok yanlışlarını gördüğümüz Fransa'nın yeteneksiz ve kalitesiz yöneticilerden arınması temennimizdir.
Hayırlısı olsun.
- 04:00 - Kardeşiyle evlendi, türbesi Antik Dünyanın Harikası oldu
- 03:00 - İtalyan mutfağı, UNESCO ile korunan dünyadaki ilk mutfak oldu
- 02:00 - Turizmin henüz tamamen yutmadığı muhteşem adalar
- 01:00 - Kira Schikorr, Mein Schiff'in ilk kadın kaptanı oldu
- 00:30 - En uzun rotalarda Airbus A380 ile uçmanın maliyeti nedir?
- 00:00 - Virgin Australia’dan en uzun aktarmasız, 2800 mil uçuş
- 23:45 - Airbus BelugaST #5 son uçuşuna hazırlanıyor
- 23:30 - Müziğin ustaları '' Ustalara Saygı'' konseriyle anılacak!
- 23:00 - Alanya Taşatan'da kar da mahsur kalan araçlar kurtarıldı
- 22:00 - ETİK, TÜROFED: Turizm yasaklarla değil, rekabetle büyür
- 21:00 - 2025’te doğal afetler faturası 260 milyar dolara ulaştı
- 20:00 - AJet’in BARIG üyeliği Türkiye havacılığı için önemli bir adım
- 19:00 - Çin’de sınır aşırı seyahatler 2025’te yüzde 14,2 arttı
- 18:00 - Nevares Sarayı’nı lüks bir enoturizm merkezi oluyor
- 17:00 - Geleceğin tatili: 100 yıl sonra nasıl seyahat edeceğiz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.




























