• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Elektronik sigaraya yasak

Elektronik sigaraya yasak
Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, "sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği'' için yasaklanmasına karar verdi.

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, ''bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği'' gerekçesiyle yasaklanmasına karar verildiğini bildirdi.




Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

''Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca yasaklanmasına karar verilmiştir.'' 


 

Elektronik sigaranın denetimini öngören düzenlemelere gidilecek" 

 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Müsteşar Yardımcısı Turhan Buzkan, elektronik sigarada her alanda denetimi öngören düzenlemelere gidileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu, Muğla Kavaklıdere ilçesinde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda uygulanan Hepatit B aşısının 1 öğrencinin ölümü, 2'sinin de tedavi altına alınmasına yol açtığı yönündeki haberlere tepki gösterdi. Bilim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turhan Buzkan, ölüm olayında aşıyla ilgili bir hadiseyle karşılaşmadıklarından söz etti. Toplumsal bilinç adına medyanın konuya daha duyarlı yaklaşmasını isteyen Buzkan, aşıların ölüme neden olan birçok hastalıkların önüne geçtiğine değindi.

 

Buzkan açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme yönelik sorularını yanıtladı. Gazetecilerin elektronik sigara satışına yönelik Sağlık Bakanlığı'nın aldığı yasaklama kararını hatırlatması üzerine Buzkan, Ulusal Tütün Programı uyguladıklarını, bu doğrultuda Tütünle Mücadele Kanun Tasarısı'nın parlamentoda görüşüldüğünü söyledi.

 

Yeni yasanın muhtemelen yarın çıkacağına işaret eden Turhan Buzkan, elektronik sigaranın faydalarının da zararlarının da bulunduğuna dikkat çekti.

 

Nikotin içeren elektronik sigaranın ülkeye girişinde problemler yaşandığına temas eden Buzkan, "Söz konusu ürün Türkiye'ye böcek ilacı olarak giriyor. Burada Sağlık Bakanlığı denetimlerde bulunmalı. Bu, kontrollerin yapılması ve vatandaşların bağımlılığını engellemesi açısından önemlidir." diye konuştu.

 

Ulusal Tütün Programı çerçevesinde elektronik sigaranın laboratuar ortamında denetimlerinin yapılmasını isteyen Turhan Buzkan, bu alanda yapılan kontrollerin önemli olduğunu dile getirdi.

 

Buzkan, "Elektronik sigaranın Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde olması, içeriğinin kabul edilebilir seviyede olması, teknik analizlerinin yapılması, tüketicilerin bilgilendirilmesini ihtiva eden düzenlemelere gidilecek. Konu netleşmiş değil, ancak gerekenler yapılacak." şeklinde konuştu.

 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.