• BIST 11007.37
  • Altın 5743.85
  • Dolar 42.5228
  • Euro 49.5529
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 8 °C

Ekonomi yönetimi ve Turgut Özal

İsmail Emen

Global kriz başta ABD olmak dünyanın büyük bir kesiminde bütün hızıyla devam ediyor. Ama hiçbir otorite çıkıpta “yok bir şey” demiyor. Krizi kabul ediyorlar ve tedbir üstüne tedbir alıyorlar.
Tarih tekerrürden ibarettir derler. Kriz yönetimlerinde geçmişten ders almak gerekir.
Siyasi konular gündeme geldiğinde, veya demokrasi tehlikede iken “ Atatürk sağ olsaydı ne yapardı?” diye düşünürüm. Ekonomik konular sözkonusu olunca da” Turgut Özal sağ olsaydı ne yapardı? “ diye düşünüyorum.
Rahmetli Özal ile birlikte çalıştığımız dönemde, kendileri Cumhurbaşkanı iken, her ay Başbakan ve Ekonomiden sorumlu Bakan ile ekonomi bürokrasisini Çankaya’da toplar, ekonomik durumu akşam saatlerine kadar tartışırdı.
Akbulut, Güneş Taner, Rüştü Saraçoğlu, Ali Tiğrel, Orhan Güvenen, Biltekin Özdemir, Mahfi Eğilmez, rahmetli Altan Tufan, Coşkun Ulusoy, Ökkeş Özuygur, Erdoğan Öner, Mehmet Şükrü Tekbaş masanın etrafından hatırladıklarım.
Kendinden emin tavrıyla geçmiş ayın hesabını sorarak başlardı. Rahmetli Altan bütçe gelirlerini, Erdoğan Öner giderlerini, Biltekin Özdemir bütçe açığını anlatır ve sapmalar tartışılırdı. Rüştü Saraçoğlu, TCMB politikalarını, faizleri ve piyasa gelişmelerini anlatırdı. Bizler kendi konularımızı ortaya koyardık. En son İstatistik Enstitüsü Başkanı Orhan Güvenen geçmiş ayın enflasyon rakamlarını ilk defa o toplantıda açıklardı. Rahmetli her konuda görüş sorar, kendi görüşünü söyler ve talimatlar verirdi. Kararlar alınırdı.
Hayatımın unutulmayacak ekonomi dersleridir. Türk ekonomisi 7-8 saatin içinde A’dan Z’ye gözümüzün önünden geçerdi. Rahmetli sağ olsaydı, bugünde öyle yapardı. Kendinden emin haliyle hepimize güven verir, mücadeleye daha bir başka şevk ile başlardık.
Çünkü bilirdi. Yaşamıştı. Tahminleri kuvvetliydi. Yanlışlar yapmadı mı? Yaptı tabii. Ama bir ekonomi dehasıydı bunu kimse inkar edemez. Yıllarını bu tecrübeyi kazanmak için harcamış, dirsek çürütmüştü. Rahmetli sağ olsaydı herhalde bu kriz içinde söyleyecek çok şeyi olurdu.
Toprağı bol olsun.

Bu yazı toplam 1251 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.