• BIST 9467.24
  • Altın 2745.552
  • Dolar 33.9941
  • Euro 37.487
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 29 °C
  • Antalya 30 °C

DÖSİM yeniden yapılanıyor

DÖSİM yeniden yapılanıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM'in yeniden yapılanma sürecine girdiği, yeni bir isim ve marka altında, farklı satış modelleri uygulayacağı bildirildi.

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü -DÖSİM'in yeniden yapılanma sürecine girdiği, yeni bir isim ve marka altında, farklı satış modelleri uygulayacağı bildirildi.

 

DÖSİM Müdürü Tolga Yusuf Tuyluoğlu, 30 bin ürünle dünyanın en büyük el sanatı ürünü kuruluşu olmalarına karşın dağıtım ve pazarlamada zayıf kaldıklarını belirterek ''DÖSİM ismini çıkartıp yepyeni bir isim ve markayla ortaya çıkacağız,'' dedi.

 

DÖSİM Müdürü Tuyluoğlu, yeni dönemde farklı satış modelleri uygulayacaklarını ve müzelerdeki satış noktalarında eserlerin replikaları (eserlerin bire bir kopyası) ile müze markalı not defteri, kupa, anahtarlık gibi ürünler satılacağını bildirdi.

 

Tuyluoğlu, DÖSİM olarak Türkiye'deki el sanatları üreticilerinin ayakta kalmasına ciddi katkılar sağladıklarını, el sanatları ürünlerinin DÖSİM vasıtasıyla geniş bir pazara ulaştığını söyledi.

 

Artık sayıları azalan küçük işletme ve kişilerin el sanatları ürünlerini düzenledikleri yarışmalar veya kurumdaki Uzmanlar Kurulu'nun değerlendirmesiyle satın aldıklarını anlatan Tuyluoğlu, DÖSİM El Sanatları Satış Mağazalarında takılardan ahşap işlerine, çinilerden kumaşlara kadar, Türk el sanatının nadide örneklerinin sunulduğunu kaydetti.

 

YEPYENİ İSİM

 

DÖSİM'de 30 bin çeşit otantik ürünün sergilendiğini belirten Tuyluoğlu, ''Dünyanın en büyük el sanatı ürünü kuruluşuyuz, bize yaklaşan bir kuruluş yok'' dedi.

 

Tuyluoğlu, ürünlerin kalite ve fiyatlandırması konusunda da çok güçlü olduklarını ancak dağıtım ve pazarlama konusunda zayıf kaldıklarını ifade etti.

 

Bunu gidermek ve ürünleri yurt içi ve dışında sunabilmek üzere markalaşma sürecine girdiklerini anlatan Tuyluoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 

''DÖSİM, tek başına bir marka olarak başarılı olamaz çünkü Türkiye'de bir çok kurumun Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü var. Biz bundan çıkıp mağazalarımızda kimlik oluşturmaya çalışacağız. DÖSİM ismini çıkartıp yepyeni bir isim ve markayla ortaya çıkacağız. Bu kapsamda, satış ünitelerinde tek bir dil olacak. Bütün mağazalarımızda aynı tarz, sunum ve barkodlama usulünün olduğu sisteme geçeceğiz. Markanın satış garantisi ve ürün değiştirme politikası düzenlenecek. Sertifikalar daha şık tasarımlarla sunulacak. Personelin eğitimlerini güçlendireceğiz.''

 

İNTERNET ÜZERİNDEN PAZARLAMA

 

Dağıtım ve pazarlamada yeni yöntemlere geçeceklerini belirten Tuyluoğlu ''franchising (başka firmaya sözleşmeyle malları satma yetkisinin verilmesi)'' modeline geçeceklerini ve kurumsal satışa başlayacaklarını duyurdu.

 

Tuyluoğlu, şunları söyledi:

 

''Ürünlerimizi yurt geneline dağıtmak için tek başımıza mağaza açmak yeterli değil. Potansiyel olarak olmamız gereken yerlerde olacağız ama her yerde mağazamız bulunmayacak. Belki 'franchising' modeline gitmemiz gerekecek ya da 'corner'lar (bir mağaza içinde DÖSİM ürünleri satış köşesi) vereceğiz. Kurumsal satışlarla ilgili olarak belli indirimler tespit edeceğiz. Büyük partili satışlar için hazırlık yapıyoruz.''

 

Türk el sanatı ürünlerinin yurt dışı pazara açılması gerektiğini belirten Tuyluoğlu, ürünleri internet üzerinden pazarlamayı da planladıklarını anlattı.

 

MÜZELERDE MÜZE MARKALI ÜRÜNLER SATILACAK

 

Müzelerdeki satış mağazalarını da geliştireceklerini anlatan Tuyluoğlu, buralarda el sanatları ürünleri yanı sıra müzeyle markalandırılmış hediyelik eşyalar satılacağını söyledi.

 

Müzelerin asıl olarak içindeki satış üniteleriyle kalkındığını belirten Tuyluoğlu, şunları anlattı:

 

''Örneğin Topkapı Sarayı markalı ürün yok. Bu yüzden eserlerin replikalarını üretip müzelerdeki mağazalarda satacağız. En çok ilgi çeken şey bu olacak. Ayrıca, replika olmayan ama yine müze markalı hatıra eşyaları, not defteri, kupa, anahtarlık gibi ürünler satacağız.''

 

Tuyluoğlu, müzelerdeki yeme-içme ünitelerinin de düzenleneceğini; şık kafelerde, kaliteli ve hijyenik ürünler sunulacağını, hatta Türk lokumu, Türk kahvesi gibi Türkiye'nin stratejik ürünlerinin buralarda satılacağını bildirdi.

 

Tuyluoğlu, bu konuda, en çok ziyaret edilen Topkapı, Ayasofya, Anadolu Medeniyetler, Mevlana, Antalya Arkeoloji müzeleri ile Efes ören yeri gibi noktaların pilot yerler seçileceğini anlattı.

 

DÖSİM'İN SATIŞLARI 3 KAT ARTTI

 

Tuyluoğlu, 2001 yılında 1 milyon YTL olan DÖSİM'in el sanatı ürünü satış rakamının 2007 sonu itibariyle 3,3 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

 

DÖSİM'in Türkiye'de toplam 24 mağazası varr. Bakanlığın Ankara'da iki, İstanbul ve İzmir'de dörder el sanatları satış mağazasının yanında, Antalya, Konya, Kayseri, Gaziantep, Adana, Mersin, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Eskişehir, Kuşaadası ve Göreme gibi yerlerde de mağazaları hizmet veriyor.

 

Efes, Pamukkale gibi turist çeken bir çok yere de yeni mağaza açılması planlanıyor.

 

Bunun yanında, geçen yıl en fazla İstanbul'daki mağazalarda el sanatları ürünleri satıldı.

 

Haseki El Sanatları Mağazasında 2007'de 576 bin 28 YTL'lik, Bahçekapı El Sanatları Mağazasında 418 bin 695 YTL'lik, Topkapı'daki mağazada ise 310 bin 888 YTL'lik satış yapıldı. Ankara'daki Mithatpaşa El Sanatları Mağazasında ise 294 bin 592 YTL satış rakamına ulaşıldı.

 

Vatandaşlar ve turistler, geçen yıl en fazla Ağustos ayında DÖSİM mağazalarına talep gösterdi.

 

Ağustos'ta 341 bin 378 YTL'lik satış yapıldı

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.