• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 21 °C

Diş hekimi Recep Demirtaş: Covid 19 diş problemlerini artırdı

Diş hekimi Recep Demirtaş: Covid 19 diş problemlerini artırdı
Diş hekimi Recep Demirtaş:, dünyayı sarsan koronavirüsün, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilediğini

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Antalya Manavgat'ta Diş Hastalıkları Uzmanı Dt.Recep Demirtaş, ağız ve diş bakımında yapılabilecek ihmallerin pek çok hastalığa davetiye çıkardığını, Covid döneminde diş ve diş eti problemlerinin arttığını söyledi.
Ağız ve diş sağlığı bakımında yaşanabilecek aksaklığın, birçok sağlık sorununa neden olduğuna vurgu yapan Dt. Recep Demirtaş, "Vücuda alınan besinlerin ilk durağı olan ağız, dişler, diş etleri, tükürük ve yeterli çiğneme ile koruma görevini en iyi şekilde yerine getirmektedir. Ağız ve diş sağlığımızın bozulması bu mükemmel korumayı sekteye uğratmakta, oral floramızda bulunan zararlı mikroorganizmaları yararlı organizmaların önüne geçirmektedir. Diş ve diş eti problemleri kalp rahatsızlıkları, gebelik komplikasyonları, diyabet ve romatoid artrit gibi birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle her yaştaki bireylerin ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekiyor" dedi. 

dis-hekimi-recep-demirtas.jpg

COVİD, DİŞ VE DİŞ ETİ PROBLEMLERİNİ ARTIRDI
Dt. Demirtaş, dünyayı sarsan koronavirüsün, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, şu bilgileri verdi:"Dünyada önde gelen bilim insanları Covid-19'un diş etleri ve çene kemiğinin damarlarını etkileyerek kanlanmasını azaltabileceğini ve bu dokuların sağlığını bozabileceğini düşünmektedir. Covid-19'un en önemli belirtilerinden biri olan tat alamama problemi ağız ve dilde de bulunan ACE-2 reseptörü ile ilişkilidir. Covid-19 virüsü, konakçı hücreyi ele geçirmek için ACE-2 reseptörünü kullanır. ACE-2 proteini potansiyel tedaviler için bir umut vaat etmektedir. Covid-19 ile başlayan kapanmalar, diş hekimliği uygulamalarında acil vakalar dışında işlemlerin belli bir süre dahi olsa sekteye uğraması, Covid-19 geçiren bireylerin ağız bakımına gerekli önemi göstermemeleri, Covid sürecinin meydana getirdiği maddi- manevi baskı, psikolojik bozukluklar mevcut diş ve diş eti problemlerini artırmıştır. Pandeminin başlangıç yeri olan Çin'de yapılan çalışmalar Covid-19 geçiren bireylerin oral enfeksiyon bulgularının yüzde 50 oranında arttığını göstermektedir. Virüse maruz kalan hastaların yaşadığı göğüs ağrısı, nefes alamama, yüksek ateş, eklem ağrıları, tat duyusunda bozulmalar oral hijyen uygulamalarını ister istemez kısıtlamaktadır."

dis-hekimi-recep-demirtas-001.jpgTEDAVİLERİNİ GECİKTİRMEYİN
Vatandaşların salgın döneminde ağız ve diş bakımını aksatmaması gerektiğini, tüm Türkiye'deki diş polikliniklerinde üst düzey önlemlerin alındığını söyleyen Dt. Recep Demirtaş,, "Salgınla beraber ağız ve diş sağlığı ile ilgili insanların aklına takılan en büyük problem Covid-19'un bulaşma riskinin arttığı düşüncesidir. Fakat Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kurallara uyarak, her türlü diş ve dişeti tedavisi salgın döneminde de yapılabilmektedir. Ertelenen tedaviler daha büyük sıkıntılara yol açmadan diş hekimi ziyareti en kısa zamanda yapılmalı, olası enfeksiyonlar diğer dokulara yayılmadan tedavi edilmelidir. Her ne kadar Covid döneminde ağız bakımımıza yeterli önemi gösterememek de geç kalmış sayılmayız" diye konuştu.

Bu haber toplam 1703 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.