• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 17 °C

Deprem sonrası yabancı turistlerin Türkiye'ye ilgisi devam ediyor

Deprem sonrası yabancı turistlerin Türkiye'ye ilgisi devam ediyor
Güneydoğusunu vuran yıkıcı deprem nedeniyle zor zamanlardan geçen ülke, bu dönemde hayati önem taşıyan turizmi her zamanki gibi canlı tutmaya çalışıyor. Turizm sektörü ülkenin ekonomisi üzerinde önemli bir ağırlığa sahip. Her geçen yıl giderek artan bir

İSTANBUL - Dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olan Türkiye, tarihi ve kültürel mirası ile dünyanın dört bir yanından turistleri çekiyor. Güneydoğusunu vuran yıkıcı deprem nedeniyle zor zamanlardan geçen ülke, bu dönemde hayati önem taşıyan turizmi her zamanki gibi canlı tutmaya çalışıyor.  Turizm sektörü ülkenin ekonomisi üzerinde önemli bir ağırlığa sahip. Her geçen yıl giderek artan bir ağırlık. Hükümet tarafından yayımlanan son verilere göre Türkiye 2022 yılında yüzde 71'lik keskin bir artışla 51 milyondan fazla turist ağırladı. 

turist,-istanbul,-sultanahmet.jpgBu durum doğrudan gelirlere de yansıdı. 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53’lük bir artışla 46 milyar dolar turizm geliri elde edildi. Bu, 38.9 milyar dolarla son rekor olan 2019 yılının rekorunu kıran bir rakam. 

Turizm Türk ekonomisini destekleyen tek sektör olmasa da kesinlikle önemli bir role sahip. 

Ülkeyi sarsan depremler sonrası yabancı turistler Türkiye’nin seyahat için güvenli olup olmadığını merak etmeye başladı.

Türkiye yaklaşık 800 bin kilometrekarelik (Tam olarak 783 bin 562 kilometrekare) büyük bir ülke. İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Kapadokya ve Konya gibi ülkenin önde gelen turizm merkezleri deprem bölgesinin dışında yer alıyor. 

Depremin merkez üssünden bin kilometre uzaklıkta yer alan İstanbul’da, depremde hayatını kaybedenler için tutulan yasla birlikte hayat devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl tek başına 16 milyon yabancı turist ağırlayan metropol, bu yıl da ziyaretçilerini karşılamaya hazır. 

Yabancı turistler rezervasyonlarını tutmaya karar verdi

Deprem öncesi yerlerini ayırtan turistler, İstanbul’daki rezervasyonları iptal etmedi.

İstanbul'da karşılaştığımız İspanyol turist Marian Catalan rezervasyonuna sadık kalanlardan biri. 

Catalan, "Evet, biraz kararsız kalmıştım. Ama her şeyi önceden ayarlamıştık ve deprem bölgesine bin kilometre uzaklıkta olması bizi rahatlattı. Burası güvenli bir ülke ve kesinlikle yeniden gelmek istiyoruz. Çok sevdik." diyor. 

İngiliz turist Debbie Still de her şeye rağmen seyahatini iptal etmeyenlerden. 

Still, bu zor dönemde Türkiye'yi seyahat etmenin önemli olduğunu vurguluyor: "Buraya geleli daha 24 saat bile olmadı ama şimdiden çok sevdik. Harika bir yer. Türk insanıysa çok kibar, çok candan. Bugün isteyeceğimiz son şey insanların Türkiye’ye gelmemesi olur. Her zamankinden daha çok gelmelisiniz!"

Türkiye’ye seyahat etmek, korkunç depremden etkilenen bölgeler dışında güvenli. Ülkenin önde gelen hava yolu şirketleri ve uluslararası havalimanları normal şekilde çalışmaya devam ediyor. Havas Voyages and Selectour Başkanı Laurent Abitbol gibi uzmanlar da bunun üzerinde duruyor: 

"Herhangi bir iptal olmadı, insanlar gidebiliyor. Depremin Türkiye’nin turizm noktalarına bin kilometre uzaklıkta meydana geldiğini bilmek gerekiyor. Rezervasyonlarda herhangi bir düşüş olmadı. Her gün Türkiye’ye gitmek için kayıt yaptıran yüzlerce müşterimiz oluyor. Türkiye’ye seyahatlere devam etmek çok önemli."

Turizm 2023 yılında pandemi öncesi seviyelere dönme yolunda ilerliyor ve ülke de bu doğrultuda gitmeye devam etmek istiyor. 

Bazı veriler

Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 71 artarak 51 milyon 387 bin 513'e ulaştı.

Türkiye'nin turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara yükseldi ve pandemi öncesi 2019 yılında elde ettiği 38,9 milyar dolarlık rekor seviyeyi aştı. 

Yaklaşık 46,3 milyar dolarlık rekor turizm geliriyle ülke, 2019'un pandemi öncesi seviyelerine kıyasla yüzde 19'luk önemli bir artış gözlemledi.

 

Kaynak: Euronews,travel
Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.