• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 27 °C

Denizli kuruyemişte atakta

Denizli kuruyemişte atakta
DSO Başkanı Müjdat Keçeci: İlimiz gıda sektöründe leblebi, ayçekirdeği gibi kuruyemiş türlerinin belli başlı üretim merkezlerinden biridir

DENİZLİ -Denizli, tekstilden sonra kuruyemiş sektöründe de iddialı. Denizli Sanayi Odası (DSO), AB Mesleki Eğitim Programı çerçevesinde hazırladığı ''Kuruyemişte Yeni Metodların Uygulanması'' ve ''Kuruyemişin Sağlık İçin Faydalı Olduğuna Dönük Kampanya" konulu projeyi tamamlandı.

Geçen yıl ağustos ayında başlayan ve 10 milyon auroya malolan projenin sona ermesi dolayısıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Genel Sekreteri Bülent Uygun, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ali Erkan, projenin DSO ortaklarından Altıntop Kuruyemiş, Seyran Gıda ve Yayanlar Kuruyemiş yöneticileri katıldı. DSO Başkanı Keçeci, kuruyemişle ilgili projenin odalarının ilk AB projesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin fındık, leblebi, Antepfıstığı, incir ve üzüm gibi bazı kuruyemiş ve kuru meyve türlerinin en büyük üreticisi olduğunu belirten Keçeci, "Denizli, tekstili ve sanayisiyle bilinen bir ilimiz fakat aynı zamanda gıda sektöründe leblebi, ayçekirdeği gibi kuruyemiş türlerinin belli başlı üretim merkezlerinden biridir" dedi. Genel Sekreter Uygun ise proje çerçevesinde İtalya'daki kuruyemiş firmalarına düzenledikleri gezi hakkında bilgi verdi.

 

Uygun, "AB ülkeleri, Türkiye'den ithal ettikleri kuruyemişte standart istiyor. Türkiye'de kuruyemiş, fındık fıstık gibi yiyecekler çerez niyetiyle yeniyor. Oysa bunların birçok faydaları bulunuyor. Bunu anlatabilmek için hazırladığımız proje çok önemliydi." ifadelerini kullandı. Uygun, kalp damar sağlığı açısından yararları kanıtlanmış kuruyemişlerin dengeli yenmesinin sağlık için iyi olduğunun tespitini projenin kampanyasında anlattıklarını vurguladı. DTB Başkanı Tefenlili de Denizli'de kuruyemiş üretimini AB standartlarına yükseltmeleri gerektiğini kaydederek, "Bu alandaki en ileri teknolojileri kullanarak, sağlık açısından en yüksek kalitede kuruyemiş üretmek istiyoruz. Türkiye'de kuruyemiş'in yüzde 80'i açıkta satılıyor. Paketlemeye ağırlık verilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

 

Proje ortağı Altıntop Kuruyemiş Gıda Yöneticisi Veli Tefenlili ise besin değeri yüksek sağlıklı kuruyemişleri gerek Türkiye'de gerekse temel ihraç pazarı olan Avrupa'da tüketiciye sunmak istediklerini anlattı. Tefenlili, "Hammadde tedarikinde dikkat edilmesi gereken konularda yararlanıcı firmaların kendilerini geliştirmesini amaçladık. AB'deki kuruyemiş tesislerinde hammadde depolama ve çiğ mamul stoklama konularında bilgi edindik. Üretiminde kullanılan son teknolojileri gördük." dedi. Vali Yardımcısı Ertekin de kuruyemiş üretiminde eski yöntemlerden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Ertekin, "Denizli, ekonomide sadece sanayi ağırlıklı olmamalı. Çeşitlilik sağlanabilmesi için bu projeleri çok önemsiyoruz." diye konuştu. Daha sonra DSO Genel Sekreteri Uygun, Veli Tefenlili, Yayanlar Kuruyemiş yöneticisi Ramazan Yayan ve Seyran Gıda yöneticisi Levent Çaputçu'ya teşekkür belgesi verildi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.