• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • Antalya 25 °C

Çoklu baro sistemi avukatları birbirine düşürecek!

Çoklu baro sistemi avukatları birbirine düşürecek!
EDEP Başkanı Gündoğdu: Çoklu baro sistemi savunmada avukatları birbirine düşürerek savunmasız hale getirecek ve kutuplaşmalara yol açacak

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA- Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, çoklu baro sisteminin savunmada avukatları birbirine düşürerek savunmasız hale getireceğini ve kutuplaşmalara yol açacağını belirtti.

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, yaptığı yazılı açıklamada yargılamada savcılık iddia makamı ve hakiminde karar verme olduğunu avukatında savunma makamı olduğunu çoklu baro sistemiyle avukatların mahkemede savunma haklarının daha da kısıtlanacağını kaydetti.

avukat-mucahit-gundogdu,-002.jpgSAVUNMA HAKLARı TAMAMEN ELINDEN ALıNACAKTıR.
Hukukun Üstünlüğü ismi ile 2 bin avukatın imzasıyla İstabul'da çoklu baro sistemiyle ikinci baronun kurulduğunu belirtti. Gündoğdu, ''Çoklu baro sistemiyle avukatlar birbirine düşürülerek savunma hakları tamamen elinden alınacaktır. Barolar her daim siyasetin üstünde olmalı. Ülkemizde 454 avukat siyasi saikle tutuklu. Hukukun üstünlüğü diyenler meslektaşların soyut suçlamalarla tutuklanırken neredeydiler. Ülkemizde 2 binin üzerinde hakim ve savcı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile mesleklerinden ihraç edildi. Kimisi hücreye atıldı. Mahkeme sonucu berat etmelerine karşı görevlerine geri dönemediler. Bırakın geri dönmeyi ''avukatlık '' bile yapmasına izin verilmiyor.

YENI KURULAN BAROYA ÜYE OLACAKLAR Mı?
Ülkemizde çoklu baro sistemi değil;avukatların yıllardır yumak haline gelmiş sorunları var. Bunlar yıllardır halı altına süpürülüyor. Merak ettiğim Cumhurbaşkanlığı İstişare Kurulu üyeleri Bülent Arınç(eski TBMM Başkanı), Köksal Toptan(Eski Meclis Başkanı), Cemil Çiçek(eski Adalet Bakanı) ve Mehmet Ali Şahin(eski Adalet Bakanı ve Meclis Başkanı) hepsi hukuk mezunu çoklu baro sistemine nasıl bakıyorlar. Yeni kurulan baroya üye olacaklar mı?. '' dedi.

Demokrasi çıtası yüksek ülkelerde başta ABD ve Avrupa Birliği(AB) ülkelerde yargılamada '' savcı(iaddia makamı, hakim(karar veren) ve savunma(avukat) üçlü saç ayağının bir bütün olduğunu ileri süren Gündoğdu, çoklu baro sistemi üçlü saç ayağını kırarak adaletin terazisine büyük zarar vereceğini bildirdi.

ÇOKLU BARO SISTEMI KUTUPLAŞTıRMA YARATıYOR
Çoklu baro sisteminin siyasi iktidarın 12 Eylül 2010 yılı yeni sivil Anayasa değişikliğinde kamuoyuna deklare ettiği paket ilkelerine tersi düştüğünü belirten Gündoğdu bilgileri verdi:''Çoklu baro sistemi savunmanın gücünü yitirmesine yöneliktir. Çoklu baro sistemiyle tıp ki 12 Eylül öncesi şu mahalle ve ''solcuların'', şu mahalle ve kahve ''ülkücülerin'' denilerek kutuplaştırıldığı gibi. Önümüzde hukuki bir mevzuda bir baro görüş bildirdiğinde hoşuna gidilmediğin de '' bunlar hain', bunlar vatan haini, terörist ''' suçlamasıyla derdest edilecektir.

HANGI HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDEN BAHSEDECEKSIN?
Anayasa Mahkemesi anti demokratik yasal düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmeli. İskandinav ülkesi Norveç, İsveç ve Danimarka'da savunmayı temsil ettiği için baroya özel haklar vermiştir. Hukukun üstünlüğü hukuksuzluklara prim vermeyerek olur. Sen KHK ile ihraç ettiğin bir hakimi ve savcıyı mahkemede '' beraat'' ettiği halde görevine iade etmiyorsan , avukatlık yapmasına bile izin vermiyorsan Hangi hukukun üstünlüğünden bahsedeceksin? Savunma kadim zamandan bu yana var. Sokrates'in savunması buna en iyi örnek. Savunmasız yargılama olmaz. ''

Bu haber toplam 2044 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.