ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Skal Türkiye Federasyonu’nun “Turizm Barıştır ve 100. Yılında Çanakkale”başlığıyla belirlenen Turizm Arenası İstanbul Hilton Convention Center’da turizmcilerin, Skal üyelerinin ve Skal Dünya Yönetimi üyelerinin katılımıyla yapıldı. Turizm Arenası’nda, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle yapılan etkinlikte, Çanakkale Savaşları’nın yıldönümlerinin barışa dönüşmesi, kültürler arası diyaloga nasıl katkı sağladığı ve savaştan barışa insan yolculuğunun ‘turizm’e nasıl etki ettiği tartışıldı.
10 BIN 500 ANZAK ÇANAKKALE KUTLAMALARıNA KATıLACAK
Turizm Arenası’nın açış konuşmasını yapan Skal Türkiye Federasyonu’nu Başkanı Deniz Anapa “Çanakkale, savaşı dışlamak ve barışı kucaklamanın simgesidir. Çanakkale ile oluşan barışın anahtarı turizmdir”dedi.
Ankara Skal Kulubu Üyesi Tekin Ertan, "Atatürk'ü bütün Yeni Zelanda takdir ediyor ve seviyor" diyen Yeni Zelandalı Dünya Başkan Yardımcısı Nigel Pilkington'a teşekkür ederek Atatürk rozeti taktı
Panel sonrası düzenlenen "Meyhane Gecesi"nde sanatçıların çaldığı müziklerle katılanlar coştu. Skal Dünya Başkanı Salih Çene, yurtdışından gelen Skal Dünya yönetimi üyeleri ile birlikte pistte soluğu alarak birlikte göbek attı ve eğlenceye katıldı.
ÖNEMLİ KATILIM OLDU
Turizm üst düzey yöneticileri ve dünyanın dört bir yanından yabancı Skal üyelerinin katıldığı Turizm Arenası’nın moderatörlüğünü Turizm eski bakanı ve TURAD Başkanı Bahattin Yücel yaptı.
Skal Internaional Dünya Başkan Salih Çene, Skal International ‘ın Yeni Zelandalı Dünya Başkan Yardımcısı Nigel Pilkington, Akademisyen, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Akademisyen, Yas Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Akademisyen, Yazar, İletişimci İzzeddin Çalışlar, Akademisyen - Matematik Profesörü, Yazar, Çanakkale Uzmanı Prof. Dr. Haluk Oral, Profesyonel Turist Rehberi Kenan Çelik, Okan Üniversitesi öğrencisi Meltem Başoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
GAZİLERİN TORUNLARI 100 YIL SONRA BULUŞTU
Turizm Arenası'nda Çanakkale'de savaşan Yeni Zelandalı askerin torunu Skal International Dünya Başkan Yardımcısı Nigel Pilkington ile Çanakkale'de savaşan Türk askerin torunu Yazar İzzeddin Çalışlar dedelerinin anılarını paylaştılar.
Daha sonra bir araya gelen torunlara "Bizler bir elmanın iki yarısıyız" denilerek elma ikram edildi. Aynı elmadan salonda bulunan konuklara da ikram edildi.
Danseden ve şarkı söyleyen grubun gösterisi beğeniyle izlendi.
Bu arada salonda Çanakkale Savaşları sırasında askerlerin kullandığı silahlar, mermiler, kıyafetler serilendi. En çok ise askerlerin giydiği çarıklar ve savaşta kullandıkları kazma, kürekler dikkati çekti.
MELTEM BAŞOĞLU, TURİZM EĞİTİMİNİN ÖNEMİNİ BELİRTTİ
Turizm Arenası'nda Okan Üniversitesi öğrencisi Meltem Başoğlu turizm öğrenimini neden seçtiğini turizmin önemini anlatarak belirtti.
SELÇUK NAZİLLİ PROJELERİ ANLATTI
Skal Türkiye Federasyonu Çanakkale Organizasyon Komitesi adına konuşan Selçuk Nazilli çalışmaları anlattı. Daha sonra yanına İstanbul Skal başkanı Feza Solaklar, Troya Skal Başkanı Dilem Mildon ile Sevil Ören’i çağırarak birlikte gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi verdi.
KENAN ÇELİK: YIL BOYUNCA 200 BİN KİŞİ GELECEK
Turizm Arenası'nda söz alan 30 yıllık profesyonel turist rehberi Kenan Çelik, Çanakkale Savaşı’nın 100.yılı nedeniyle bu yıl 10 bin 500 Anzak'ın Çanakkale'deki kutlamalara katılmasının beklendiğini, yıl içinde 200 bin kişi Çanakkale'yi ziyaret edeceğini söyledi. Turizmin Türkiye’nin geleceğini belirleyen önemli ber sector olduğunu belirten Kenan Çelik şurları anlattı:
“Ben daha çok Anzaklarla ilgilendim. Toplumun her katmanından insanları Çanakkale'de gezdirdim. Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler ilk yıllarda korka korka geliyorlardı. Hatta bizim onların burada anıt dikmesine nasıl izin verdiğimize şaşırıyorlardı. 1990 yılında 100 kadar gazi buluştu. Onları tüfeklerle değil, çiçeklerle karşıladık. Avusturalya ve Yeni Zelanda ile bir dostluk oluştu ama Yunanistan ile bunu yapamadık. Yıllık 60-70 bin kişi burayı ziyaret ediyor. 100. Yıl nedeniyle 8 bin Avustralyalı, 2 bin Yeni Zelandalı ve 500 protokol gelecek. Yıl boyunca 200 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Kasım ayında bir tören daha yapılacak. 4 kruvaziyer gemisi gelecek."
Skal Internaional Dünya Başkan Salih Çene'nin konuklara hoşgeldiniz konuşmasından sonra panel yapıldı.
TÜRKKAYA ATAÖV TARIHI GELIŞMELERI ANLATTı
Skal'ın barışı kavramak için savaşlardan yola çıkmasının önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Yücel moderatörlüğünü üstlendiği panelde Uluslararası İlşkiler Uzmanı Prof. Dr. Türkkaya Ataöv tarihsel süreçlerde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
İZZETTİN ÇALIŞLAR, GÜNLÜKLER SAMİMİYET TAŞIYOR
Akademisyen-Yazar İzzeddin Çalışlar Çanakkale'de savaşan dedesinin günlüklerine nasıl okumaya başladığını anlattı. Günlük okuduktan sonra 15-20 sene sonra okuduklarının anlamsız olmaya başladığını çünkü günlüğün bir samimiyet taşıdığını söyledi.
HALUK ORAL: BU SAVAŞ MUSTAFA KEMAL'SİZ ANLATILAMAZ
Akademisyen, Yazar Prof. Dr. Haluk Oral, Çanakkale Savaşı'na ilişkin hurafelerin yeni olmadığını söyledi. Yabancı kaynaklarda, Avustralya resmi tarihinde Mustafa Kemal'e ayrılmış önemli bir bölüm olduğunu belirten Oral, "Mustafa Kemal'in bu savaşta şehit olsaydı bile yine Mustafa Kemal anlatılmadan bu savaş geçilemezdi" dedi.
NIGEL PILKINGTON, ATATÜRK BIZIM IÇIN ÇOK BÜYÜK BIR ISIM
Nigel Pilkington ise dedesiyle hayatayken uzun bir süre geçirdiğini, 90 yaşında kendisiyle oturup Çanakkale'yi konuştuklarını söyledi. Pilkington, "Biz Anzaklar olarak kendi adımıza savaştıktan sonra ulusal bilincimiz gelişti. Biz Türkleri kendi topraklarını savunan askerler olarak gördük. Askerler birbirlerine saygı duydular. Atatürk bizim için çok büyük bir isim. Avustralya'da son derece itibar görüyor. Gençlerimiz Çanakkale'ye gelmeyi hacca gitmek olarak görüyor. Her sene 25 Nisan'da öğleden sonra bütün aileler mezarlıklarda toplanırlar ve törenler düzenlenir. Bizim ideallerimiz için savaşmış olan insanları anarlar. Türkiye dışında başka hiçbir ülke mezarlıklarda tören düzenlenmesine izin vermiyor. Avustralya ve Yeni Zelanda bilinci orada başladı" dedi.
HABLEMITOĞLU, ÇANAKKALE, BARıŞıN BIR KÜLTÜRE DÖNÜŞMESIDIR
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Çanakkale Savaşları'ndan alınması gereken dersler olduğunu belirterek, insanoğlunun savaşla ilişkisini değerlendirdi. Hablemitoğlu, her türlü savaş ve militarizmden uzak kalıp barışı koruyacak bireyler yetiştirmek gerektiğini ve barışın bir kültüre dönüşmesi söyledi. Hablemitoğlu burada turizme önemli bir görev düştüğünü söyledi.
DENİZ ANAPA: ÇANAKKALE DÜNYA BARIŞINA ÖRNEK OLDU
Turizm Arenası 2015 hakkında değerlendirmelerde bulunan organizasyonun yaratıcısı Skal Dernekleri Federasyonu Başkanı Deniz Anapa “Turizm barıştır. Bu başlık altında Çanakkale Savaş'ının 100'üncü yılında Skal Arena'da Çanakkale'yi irdeliyoruz. Çanakkale Savaşı, dünyada çok az görülen bir duruma sahiptir” dedi.
Deniz Anapa, hiçbir savaştan sonra iki ülkenin halkı birbirlerine bu kadar kardeşçe bağlanmadığını belirterek “Hatta savaştan yenik ayrılan Anzaklar, ülkemize bize sarılmak için geliyorlar. Çanakkale bir anlamda onların "hac"ları. Savaşın hiçbir zaman örnek olmasını istemeyiz ama Çanakkale bu anlamda dünyaya örnek olmuştur” dedi.
Federasyon olarak Çanakkale'nin bir savaş olarak değil de barış anlamında altını çizmek istediklerini söyleyen Deniz Anapa, “Oraya neden geldiklerini bile bilemeyen gencecik erler, teğmenler 8 buçuk ay boyunca bunu yaşadı. Öldüler. Bu yüzden Çanakkale Zaferi de diyemiyoruz. 100. Yıldayken böyle bir gerçeği bir kenarda bırakamazdık. Savaştan barışa olan bu yolculukta turizmin yerinin neresi olduğunu tartışmamız lazım. Çünkü turizmin bir köprü olduğuna inanıyoruz. İnsan özgürse ve ülkeler arasında diyalog varsa seyahat ortaya çıkıyor. Turizmin olduğu yerde savaş olmaz. Turizm barışta. büyür"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.