• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Burdur'da bir kemancı

Burdur'da bir kemancı
Erkan Küçükkaya, keman çalmasını bilmiyor fakat dünyanın ünlü orkestralarında virtiozler farkında olmadan onun yaptığı yaylı enstrumanları kullanıyor.

BURDUR- Burdur gölüne havadan bakan bir yamaç üzerinde bir kemancı var ismi Erkan Küçükkaya, Bu kemancı keman çalmasını bilmiyor fakat dünyanın ünlü orkestralarında virtiozler farkında olmadan onun yaptığı yaylı enstrumanları kullanıyor. Yalnız bu işin acı bir yanı var kemanları büyük bir hazla çalanlar bunların Burdur’da Erkan Küçükkaya’nın kurduğu büyükçe bir atölyede yapıldığını bilmiyor. Dünyaca meşhur birçok müzisyen ise Almanyanın İtalyanın ve diğer ülkelerin en saygın markalarını kullandıklarını sanıyor.

 



Aslında burada yapılanlar yalnız keman da değil burada Viola, Çello ve Kontrabas’da yapılıyor.

 

Burdur doğumlu Erkan Küçükkaya çok sevdiği Violensel yapımına 16 yaşındayken Almanyada küçük bir aile işletmesine çırak olarak girerek başladı. 1992 yılına kadar ustasının öğrettiği bütün incelikleri öğrenerek usta oldu. Türkiye sevdası ağır basıncada kazanığı bilgi ve aletlerini toplayarak Burdur’da tezgah açtı. Türkiyede kendi markası olan Küçükkaya markasıyla satış yapıyor. Dışarıdaki birçok ülkenin dünyaca meşhur imalatçı ve toptancılarına onların markalarıyla fason imalat yapıyor. Aynen tekstilcilerimiz gibi yaptığı sanat eserlerinin sattığının en aşağı üç misli fiata satıldığınıda biliyor.

 



Burdurdaki atölye 5000 M2 açık ve 700 M2 kapalı alana sahip ve yanlarında 8 usta çalışıyor. Yapılanların yüzde 90’nı yurtdışına gidiyor. İdealleri kendi markalarını dünyaya tanıtmak ve bu markayla satış yapmak.

 

İmalatta kullanılan en uygun ağaçlar dünyanın her yerinden Almanya’ya oradanda buraya geliyor. Türkiye’den yalnız Karadeniz’in ladin ağacı imalatlarına uygun ve onu kullanıyorlar.

 



Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığının ve Milli Eğitim Bakanlığının kaygısızlıklarına çok üzülüyor. Bunun sebebi de bu bakanlıkların yetkili birimlerinin yaptığı alımlarda kendilerine ilgi göstermediklerinden şikayetçiler. Aydın üniversitesi yaylı sazlar için ihale açmış. İhale şartnamesine uyan aletlerini maliyetine teklif ettkleri halde verilen bu fiatı yarı yarıya kıran bir tüccar ihaleyi kazanmış. Kendileri bütün numuneleri okulun hocallarının tetkiklerine sunup hepsinin beyenisini aldıkları halde tüccar hiçbir enstrumanı göstermeden ihaleyi sadece evrak üzerinden almış. Okula gelen aletler ise Çin malıymış ve bu aletlerin çoğu şu anda  okulun tozlu raflarında kullanılmadan yatıyor.

 



Kültür Bakanlığı’na bağlı  orkestraları için alımlar ise dışardan en aşağı üç misli bir fiata yapılıyor. Alınanlar için garanti verilmediği gibi kaza anında tamiri de çok zor. Bu kadar yüksek fiata aldıkları markalar yabancı olsa bile bunların Burdur imalatı olmasıda ihtimal dahilinde.Kendileri yaptıkları aletlere ömürboyu tamir ve bakım garantisi veriyor..

 

Burada standart yaylı aletler dışında her türlü özel imalatda yapılıyor bunların bir kısmı ise artık hiç yapılmayan Barok devri enstrumanları.

 

Gezdiğimiz atölyede çeşitli imalat aşamasında bine yakın enstruman gördük ve bunların çoğunun  ise kesin siparişi alınmış.

 

Yaylı sazlar meraklılarının Burdar’dan geçerken kesinlikle uğramaları tavsiye olunur. Atölye Antalya karayolu üzerindeki Burdur sanayi sitesi içinde.

 

http://www.kucukkaya-ltd.com





 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.