• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Boeing 737 MAX’a drone teknolojisi güvenlik getirecek

Boeing 737 MAX’a drone teknolojisi güvenlik getirecek
Boeing, sorunlu 737 MAX modelinin uzun vadeli güvenliğini, uzay araçlarında kullanılan teknoloji kullanacak

SEATTLE - Boeing 737 MAX drone Teknolojisi ile güvenliğini artırıyor. Planlamacılar 737 MAX’ta maliyetli system olan 'sentetik' sensör kullanmak istiyor. Talihsiz olaylardan sonra 737 MAX için çıkış yolu arayan Boeing Max için Avrupalı üreticilerin desteğiyle güvenlik için yeni sistem aranıyor.

boeing-737-max--.jpeg
Boeing, sorunlu 737 MAX modelinin uzun vadeli güvenliğini, uzay araçlarında kullanılan teknolojiyle ve sensörlerini yedeklemeye yardımcı olacak veriler sağlayabilen şehir içi uçuş yapan drone'larla desteklemeye hazırlanıyor.

boeing-737-max--.jpgSentetik hava verileri olarak bilinen sistem, uçaktaki mevcut bilgileri alıyor, bir bilgisayar programı aracılığıyla çalıştırıyor ve ek sensörlerin sağladığı bilgileri taklit eden okumalar üretiyor. Bu maliyetli sistemin müşterilerden gelen baskı sonucu ekleneceği ve sorunları çözeceği bildirildi.

737-max-8.jpg

Üretim hatasının yol açtığı kazalar

Boeing, geçen yıl "737 Max 8" tipi yolcu uçaklarının uçuş kontrol sistemindeki üretim hatasının yol açtığı kazaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı "Boeing 737 Max 8" tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı.

189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing "737 Max 8" tipi yolcu uçağı da 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da "737 Max 8" tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının, "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) adı verilen kontrol sistemini otomatik devreye sokmasını etkilediği belirtilmişti.

Kaynak: Flieger Faust. Seattle Times
Bu haber toplam 5368 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.