• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Binbirdirek eğlence dünyasında

Binbirdirek eğlence dünyasında
İstanbul'un Yerebatan Sarayı'ndan sonra 2 önemli su hasnesi 4. yüzyıldan kalma 1001 Direk Sarnıcı eğlence dünyasına açıldı.

Özkan Altıntaş-Bora Özgen / Türkiye Turizm


İSTANBUL- İstanbul'un Yerebatan Sarayı'ndan sonra 2 önemli su hasnesi 4. yüzyıldan kalma 1001 Direk Sarnıcı özel davetlere, kongrelere, lansmanlara ev sahipliği yapabilecek 1001 Direk Sarnıcı 1500 kişililik oturma düzeni ile yemek servisine açıldı. Ayrıca 4500 kişilik kokteyl ve 6000 kişilik parti kapasitesi ile İstanbul’un turizm ve eğlence hayatında da önemli bir yer olarak hizmete girdi.
İstanbul'un kültür ve sanat alanında özellikli bir yer tutmasını hedeflediğimiz sarnıç günlük müze ziyaretine açık bulunuyor.
Birbirdirek sarnıcının açılışına turizmciler, sanatçılar ve gazeteciler katıldı. Yapılan modern bale gösterileri izlendi.Orkestra müziği ile eğlenildi.
Ancak geceye katılanlar tarihi sarnıcın içinde çalınan yüksek volümlü müziğin tarihi esere zarar vereceği görüşünde birleşerek, "Bu konuda önlam alınmalıdır. Bu tarihi eseri bir daha geri getiremeyiz" dediler.

 



TARİHÇESİ

Yerebatan Sarayı denilen Bazalika Sarnıcı'ndan sonra İstanbul'un ikinci büyük su haznesi olan Binbirdirek Sarnıcı eski Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda yapılmıştır. Bu kaynakların verdiği bilgilere göre İmparator I. Constantinus şehri yeniden kurduğunda Roma'dan bazı senato üyelerini buraya göçe zorlamıştı. Bunlardan Filoksenus (Philoxenus) Sarayı'nı, Hipodrom'un komşusu olarak yaptırmış ve sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere de bu sarnıcı inşa ettirmiştir. Bizans döneminde şehrin topografyası hakkında bilgi veren kaynaklardan Patria Konstantinopoleos'a göre Filoksenus Sarnıcı, Constantinus Forumu'na komşu idi ve yanında Lausus Sarayı bulunuyordu. Bu forumun Çemberlitaş'ta olduğu hususunda şüphe yoktur. Lausus Sarayı'nın da aynı çevrede bulunduğu bilindiğine göre Binbirdirek Sarnıcı Filoksenus Sarayı'na en geniş ihtimalle de Lausus Sarayı'na ait olabilir.




















Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.