• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi

Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi
Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş törenle açtı.

İSTANBUL- Anadolu Yakası'nın ilk Devlet Tiyatroları sahnesi olan Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı bir törenle açıldı.

 

Devlet Tiyatroları Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı bir törenle açıldı. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül'ün ev sahipliği yaptığı törende İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ile çok sayıda tiyatro ve sinema sanatçısı da yer aldı.

 

Bakan Günay; "Kültür ve sanat sadece bir elitin hizmetinde olmayacak!"

 

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, seçim sırasında İstanbul'un Anadolu yakasında Devlet Tiyatrosu sahnesi bulunmadığını büyük bir şaşkınlıkla öğrendiğini ifade ederek, tiyatro sanatçısı Can Gürzap ile katıldığı bir televizyon programında İstanbul'un bu bölgede çok kısa bir süre içinde 3 tiyatro sahnesi açmak istediklerini söylediğini belirtti.

 

2008'e kalmadan Devlet Tiyatroları Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'ni açmayı başardıklarını vurgulayan Bakan Ertuğrul Günay, "Şimdi sadece sanata ve sanatçıya karşı değil, halka karşı gecikmiş bir görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyor ve büyük bir sevinç duyuyorum. Dönemimizde kültür ve sanat sadece bir elitin hizmetinde olmayacak, bütün toplumun yaşam kalitesini yükseltmek konusunda bir gayretin ifadesi olacak" dedi.

 

Tiyatronun çok önemli bir sanat dalı olduğunu anımsatan Ertuğrul Günay, doğduğu ve lise öğrenimini gördüğü Anadolu kasabasındaki yetişme tarzı itibariyle tiyatroyla haşır neşir olduğu bir ortamdan geldiğini söyledi. Bakan Günay, tiyatronun, bir kasabanın bile kültür yaşamını ne kadar etkilediğini, ne kadar olumlu yönde değiştirdiğini kendi yaşantısı içinde öğrendiğini dile getirerek, tiyatroyu, büyük ölçüde, "Hayatın sahnelenmesi, yaşamın bir de buradan görülmesi, yaşantıya bir de karşıdan bakılması, insanın yaşadıklarını bir başka gözle tekrar değerlendirmesi" olarak tanımladı.

 

Tiyatronun, bu açıdan insanların düşünce kapasitesinin gelişmesine çok özel bir katkısı bulunduğunu belirten Günay, tiyatronun, sanat alan ve biçimleri içinde, kuşkusuz ötekilerin de değerini inkar etmeden çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Bakan Günay, Türkiye çapında eksiklikler olduğuna dikkati çekerek; "Bu akşam Beykoz'da Anadolu yakasının ilk, Türkiye genelinde de 40. Devlet Tiyatroları Sahnesi'ni açıyoruz. Bu ramak az, yani 81 ilin, yüzlerce ilçenin, 70 milyon nüfusun olduğu Türkiye'de, 60-70 yıldan beri devletin, Devlet Tiyatroları diye bir faaliyeti desteklediği ülkede 40 sahne az bence. Bunu çoğaltmamız gerekiyor. Şehir Tiyatrolarını, Devlet Tiyatrolarını ve sivil toplum kuruluşlarının girişimlerini desteklememiz gerekiyor" diye konuştu.

 

Gönüllü anlayışların da desteklenmesi gerektiğini, tiyatronun sonuçta Şehir Tiyatroları ya da Devlet Tiyatrolarında bir kadro elde edenlerin yapacağı bir iş olmadığını ifade eden Günay, bu işin gönüllülükle yapılacak bir iş olduğunu ve gönüllü işlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Günay, 14 ilde turnelere çıkan ve toplam sahnesi 40 olan Devlet Tiyatroları ile yetinilmeyip, 81 ilin tamamında Devlet ve Şehir Tiyatroları ile sivil toplum örgütlerinin gayretleriyle pek çok yerin tiyatroya kavuşturulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti;

 

"Genellikle bir şey söylüyorsunuz; 'Devlet bürokrasisinde herkes birbirine yazı yazıyor'. Bu akşam yazı yazmaktan öteye geçip sahneye çıkıyoruz. Yakın bir gelecekte Kartal, Pendik, Üsküdar ve Kadıköy'de olmak üzere Anadolu yakasında birkaç tiyatro sahnesi daha açacağız. Avrupa yakasında ise bu etkinlikler genelde Taksim ve civarında toplanmış durumda. Yakın gelecekte Bağcılar, Avcılar, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa gibi uzak yerlerde oturanlara da tiyatro seyretmeye dönük imkanlar yaratılacak."

 

Başkan Topbaş; "Kültür ve sanata çok büyük yatırımlar yapıyoruz…"

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bir şehrin medeniyet ölçüsünün sanatla orantılı olduğunu belirterek, göreve geldikleri zaman yalnızca 6 tiyatro sahnesi bulunduğunu, şu an bu sayıyı 9'a çıkarttıklarını söyledi. İstanbul ölçeğinde mukayese edildiğinde bu sayının yetersiz olduğunu bildiklerini dile getiren Başkan Kadir Topbaş, yapılan yatırımlarla koltuk sayısının ikiye katlanarak 3 bin 500'e ulaştığını kaydetti.

 

Her yerleşim alanında, her ilçede buna benzer irili ufaklı tiyatro sahnesi bulunmasını istediğini dile getiren Kadir Topbaş, 2004 yılında İstanbul'da yaklaşık 40 oyunu 390 bin civarı kişinin izlediğini hatırlatarak, bu yılki hedeflerinin 500 binlere ulaşmak olduğunu ifade etti. Yeni sahne oluşturmaya, eski sahneleri yenilemeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Topbaş, "Burada bir müjde gibi ifade edeceğim. Benim çocukluğumdan, gençliğimden bildiğim dram tiyatrosunu tekrar kazandırıyoruz. Tepebaşı'ndaki TRT binası yıkılacak. O alanda güzel bir konser salonu yapılacak, ama yanı sıra güzel bir dram tiyatrosu şartıyla bu özelliği tekrar oraya getireceğiz" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Bakan Günay ve beraberindekiler, "Leenane'nin Güzellik Kraliçesi" adlı oyunu izledi. Bin metre kare kapalı alan, 15x17 metre sahne büyüklüğü ve 260 metre kare sahne derinliği bulunan Devlet Tiyatroları Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi, 287 koltuk kapasitesine sahip.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.