• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 15 °C

Belçikalı Halk Bilimci Claeys:Turizmin temelini '' kültür'' oluşturur

Belçikalı Halk Bilimci Claeys:Turizmin temelini '' kültür'' oluşturur
Agnes Claeys, İstanbul'un Mardin'in İzmir'in Van, Şanlıurfa'nın, Bitlis Ahlat ve Antalya ile Bursa'nın dünyanın sayılı kültür turizmi şehirlerinden biri.'' dedi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT-ANTALYA- Belçikalı Kültür turizmi uzmanı ve halk(folklor) bilimci Agnes Claeys, bütün dünyada turizmin temelinin kültür, evrensel ve insani değerler ve insani ilişkilerde samimiyet ile dürüstlük oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'nin Anadolu'da kurulan medeniyetlerin süzgeçinden geçmiş çok zengin kültürüne sahip olduğunu belirten Claeys, '' İstediğiniz kadar dünya çapında ve konforunda konaklama tesisiniz olsun kültürel değerlerinizle canlı değil; yada yoksanız, uzun süreli turizm yapamazsınız. İstanbul'un Mardin'in İzmir'in Van, Şanlıurfa'nın, Bitlis Ahlat ve Antalya ile Bursa'nın dünyanın sayılı kültür turizmi şehirlerinden biri.'' dedi.

Türkiye'nin kültür, inanç, folklor ve tarihi ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminde çok güçlü enstrümanlara sahip olduğunu belirten Claeys, ''Sadece Antalya'da 54 antik kent ile çpk sayida gün yüzüne çikarilmiş ören yeri var. Antalya'nın Dünyayı kıskandıracak en önemli evrensel ve tarihi kültürel ve arkeolojik varlıkları tanımda Likya Birliği'nin dünyanın en adil temsiliyet meclisi olan bin 400 kişilik Patara Meclisidir. Maalesef bu değeri Türkiye dünyaya tanıtamadı. Yine Toroslarda konar göçer yaşayan Yörük-Türkmen hayatı ve izleri taşıyan Yörük hayatı yeterince dünyada tanıtımı tam olarak yapılamadı. Mesala Belçikalilar Sagalassos antik Kent kazılarını dünya gündemine bilimseş dergilerde yayınlarla Burdur Ağlasun'u Belçika merkezli tüm Avrupa Birliği(AB) ülkelerine tanıttı. Yine aynı şekilde Xanthos Antik Kent'i FransIzlar ve Myra Antik Kent'i Almanlar dünyaya taşıdı. Türkiye çok zengin kültütrel varlığa sahip . Lakin bu değerleri dünyaya pazarlamda sıkıntı çekiyor. İçinde kültürü barındırmayan turizm turizm değildir. Gelecekte turizmi kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizmi şekillendirecek. Dünyada kültür turizminde lider ülke İngiltere'dir. İngiltere kültür turizminde ilk önce dilini satıyor.'' diye konuştu.

Bu haber toplam 1248 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.