• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Basın özgürlüğünde dünyada 154'ncü sırada olmamız utanç verici

Basın özgürlüğünde dünyada 154'ncü sırada olmamız utanç verici
EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu: Ülkede son 5 yıl içinde dünyada gazetecilerin tutuklu olmada birinci sırayı aldığı ülke haline gelmesinin derin yaygı ve endişe verici olduğunu belirttİ.

DEP:'' 'Basın özgürlüğünde dünyada 154'ncü sırada olmamız utanç verici bir durum

Gelen Kutusu

x

Abdurrahman Büyükkeskin

ABDURRAHMAN BÜYUKKESKİN
MANAVGAT- Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'da ifade özgürlüğünün garanti altına alınmış olmasına rağmen ülkede son 5 yıl içinde dünyada gazetecilerin tutuklu olmada birinci sırayı aldığı ülke haline gelmesinin derin yaygı ve endişe verici olduğunu belirttİ. Mücahit Gündoğdu,  Gazeteciler, ülkemizde 3 Mayıs'a birçok sorunla girdi. En önemli sorunuda 117 gazetecinin tutuklu olmasıdır.  Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 154'üncü sırada. Bu bile ülkede basın özgürlüğünün ne noktada olduğunun açık gösterir.'' dedi. 

edep-baskani-avukat-mucahit-gundogdu.JPG Ülkede basın özgürlüğü endeksinde bu noktaya gelmesinde en önemli faktörün uluslararası evrensel hukuk normları, yargım bağımsızlığının yok olması ve ifade özgürlüğünün ambalajlı torba yasalarla geçirilmesi olduğunu vurgulayan Gündoğdu, bir gazetecinin tutuklu olmasına bir sulh ceza hakimin karar vermesinin Avrupa Birliği(AB)hukuk normlarından  uzaklaşmasının açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. Demokrasi çıpası yüksek olan ülkelerde Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde demokrasi barometresinin ölçüsünün basın özgürlüğü olduğunun altını çizen Gündoğdu şunları kaydetti:Gazetecili, polislik ve savcılık meslekleri ana nüvesi '' şüpheciliktir.''Gazetecilikte bu hakikatı arama ve peşinde gitme ile taçlandırılmıştır. Onun için Avrupa'da gazeteciliğin önceliğini şüpheciliğe bağlı soru sormalarıdır. Avrupa ülkelerinde basın toplantılarında emme basma tulumba gibi her açıklamayı kabul eden değil;sorularla tahlil eden gazetecilerin el üstünde tutulur. Ülkemizde 117 gazetecinin tutuklu olması kabul edemez. İşin ilginç yanı bunların 77'si terör suçlamasıyla tutuklu. Elinde bilgisayar klavyesi, fotoğraf makinesi, tripotu, kamerası, kaleminden başka bir şeyi olmayan bir basın emekçisi nasıl terörist olur? Gazeteciden terörist olmaz. Gazetecilik bir suç değil. Yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvettir(halk namına). Bir ülkede basın özgürlüğü yoksa demokrasiden bahsedilemez. Tutuklu gazetecilerin dünyada  Covıd 19 salgının olduğu dönemde cezaevinde tutulması Roma Valilerinin antik tiyatrolarda kafeslerin içinde beslenen aslanların önüne galadyötörlerin atılmasından farksız değil. Tutuklu gazeteciler serbrest bırakılmalı. Ölümcül virüs karşısında cezaevinde tutulması havuzda yüzen çocukların arasına prina balığı bırakmadan faksız.Hayat hakkı kutsal.''

Bu haber toplam 1756 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.