• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Balon balığının zehiri siyanürden 1200 kat daha güçlü

Balon balığının zehiri siyanürden 1200 kat daha güçlü
Antalya Valisi Ersin Yazıcı; Bu tür İçerdiği zehirli içerdiği zehir siyanürden 1200 daha güçlüdür. “Denizlerimizdeki istilacı balon balığının üç yıl boyunca avlanması desteklenecek.” dedi. 

Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya
- Akdeniz'deki en tehlikeli istilacı türlerden balon balığı alımı, Antalya'da düzenlenen törenle başladı. Törende konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı; Bu tür İçerdiği zehirli içerdiği zehir siyanürden 1200 daha güçlüdür. “Denizlerimizdeki istilacı balon balığının üç yıl boyunca avlanması desteklenecek.” dedi. 
Akdeniz'deki en tehlikeli istilacı türlerden balon balığı alımı, Antalya'da düzenlenen törenle başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e göç eden en tehlikeli tür, içerdiği zehir siyanürden 1200 kat daha güçlü balon balığı popülasyonunun azaltılması amacıyla başlattığı satın alınma kampanyasına Antalya'dan start verildi. Konyaaltı Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törene, Vali Ersin Yazıcı, Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Balıkçılık Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, Akdeniz Su Ürünleri Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan ve balıkçılar katıldı.
vali-yazici-antalya-arkeolojik -007.jpgTanıtımı yapılan ve 3 yıl süreceği belirtilen proje kapsamında denizlerimizden 16.5 milyon anaç balon balığı yakalanacak. Proje ile balon balığı avcılığının desteklenirken, aslan balığının tüketime kazandırılması da hedefleniyor.

Balon Balığı Popülasyona Zarar Veriyor
Balon balığının denizlerimizdeki popülasyona zarar verdiğini belirten Vali Yazıcı; “Denizlerimizdeki biyolojik çeşitliliğe zarar veren istilacı balon balığı türünün önümüzdeki üç yıl boyunca avlanmasını destekleme tanıtımını ve balon balığı alım törenini gerçekleştirdik. Balıkçılarımıza çeklerini takdim edeceğiz. Yavru levrek ve çipuralarımızı da denize bırakacağız. Projenin Antalya’mıza ve denizlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.+

vali-yazici-antalya-arkeolojik -008.jpgBalıkçılarımız Balon Balığı Yakalayacaktır
Denizin herkesin hizmetinde olduğunu belirten Vali Yazıcı; “Bu tür projelerle ilk hedefimiz denizlerimizi bu istilacı türden kurtarmak. Bunların sayısını azaltmak. Projeyle orada yaşayan canlıların insanlığa faydalı olmasını istiyoruz. Balon balığından ‘Nasıl faydalanabilir?’ sorusuna cevap arıyoruz. Bu konuyla ilgili her türlü araştırma yapılarak gerekli bilgiler toplanacak. Denizlerimizde yaşayan canlı türlerinin bizim istediğimiz şekilde bize hizmet etmesini istiyoruz. Her canlı türünün belirli oranda yaşamına devam etmesi gerekir. Bu şekilde düzenlenecek kampanyayla daha doğru şekilde yönetilir hale gelmesi gerekir. Balıkçılarımızın yeterince balon balığını denizlerimizden temizleyip diğer canlılar için yaşanır hale getireceğine inanıyorum "dedi.

antalya-valisi-ersin-yazici;.jpgYıllık 5.5 Milyon Balın Balığı Alımı Yapılacak
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, balon balığının özellikle son zamanlarda Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla istilacı bir şekilde ülkemiz sularında, özellikle Akdeniz'e giren ve bu bölgeleri artık vatanı gören bir balık türü olduğunu belirterek, Birkaç türü varken, artık 8 türe çıktı. Bu sene hem bütçesini hem alım miktarını artırarak, geçen sene tek tür aldığımız balon balıkları, bu sene bütün türlerini kapsıyor ve bir yılda yaklaşık 5- 5.5 milyon lira destek vermiş olacağız. Ayrıca balon balığı derisi farklı sanayi ürünleri olarak kullanılabiliyor. Üç yıllık programda bir senede 5.5 milyon balık alımı yapacağız diye konuştu.

Benekli 5 TL, Diğer Türleri 50 Kuruş
Bu yılki projenin üç yılı kapsayacak şekilde genişletildiğini anlatan Dr. Altuğ Atalay, “Benekli balon balığını getiren ruhsatlı balıkçılarımıza 5 TL, diğer balon balık türlerini getirenlere de 50 kuruş destekleme yapacağız. Geçen sene balon balığının sadece kuyruğunu istemiştik, bu sefer tamamını istiyoruz. Çünkü çok sayıda balon balığı imha edileceği için çevre kirliliği oluşturulmamasını istiyoruz. Onun için Tarım Ve Orman İl Müdürlükleri ve bakanlık olarak biz kendimiz alacağız.” dedi.

Derisi Ve Zehri İçin Çalışmalar Yürütülüyor
Balon balığı yenmediği takdirde insana zarar vermeyeceğine dikkat çeken Dr. Atalay, “Normalde insana saldırdığı da çok enderdir. İstisnalar olabilir ama kaide değildir. Derisi ve zehri sanayide farklı alanlarda kullanılabiliyor. Çanta, cüzdan, kemer, ayakkabı yapılabiliyor. Derisi esnek bir yapıya sahip olduğu için bu tür eşyaların yapımına uygun. Çeşitli kimyasal süreçlerden geçtiğinde zehrinin de ağrı kesici ilaç yapımında kullanımı için çalışmalar yurtdışındaki bir firma tarafından sürdürülüyor.” diye konuştu.

On Milyonlarca Yavrunun İmhasını Sağlayacak
Diğer bir istilacı tür olan aslan balığının zehrinin dikenlerinde olduğunu açıklayan Dr. Atalay, “Dikenleri uygun bir şekilde kesildiğinde eti son derece lezzetli ve yenilebilir. Gıda olarak halkımıza, balıkçılarımıza katkı sağlayabilecek önemli bir tür. Özellikle Adana, Mersin ve Antalya kıyılarında hem balon balığı, hem de aslan balığı yoğun popülasyon oluşturdu. Balon balığı desteklemesini bu sebeple yaptık. Bizim hesaplamalarımıza göre her yıl 5.5 milyon civarında anaç balon balığının bertarafını sağlayacağız. Bu on milyonlarca aslında yavru balon balığının da imha edilmesini sağlamış olacak. Aslan balığı da kendi içinde ticari bir tür olduğundan balıkçılarımız da zaten tükettiği ve ekonomik olarak kullandığı için bertaraf edilmiş olacak.” dedi.

Balondan Çanta, Aslandan Takı
Törende balon balıklarından imal edilen çantanın tanıtımı yapıldı. Ayrıca kemer, cüzdan, ayakkabı gibi eşyalar da yapılabildiği belirtildi. Çantanın maliyeti ise 1.500 TL olarak belirtildi. Aslan balığının dikenlerinden yapılan kolye, küpe gibi kadınlara yönelik takı eşyaları da tanıtıldı.

Aslan Balığı İkram Edildi
Törende Vali Ersin Yazıcı ve Genel Müdür Dr. Altuğ Atalay dikenleri kesilip mangalda pişirilen aslan balığının tadına baktı. Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, aslan balığını tüketime kazandırmaya çalıştıklarını belirterek, restoran ve lokantalara kazandırmaya çalışıldığını, dikenleri düzgün bir şekilde kesildikten sonra afiyetle tüketilebileceğini kaydetti. Törende ayrıca, ilk balon balıklarını yakalayıp getiren 3 balıkçıya çekleri teslim edildi.

 

Bu haber toplam 834 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.