• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Balık çiftliklerine ÇED raporu

Balık çiftliklerine ÇED raporu
Muğla Valisi Yiğenoğlu, il ve ilçe yöneticileriyle toplu balık ölümlerinin olduğu Kıyıkışlacık köyünde, balık çiftliği sahipleriyle buluşarak sorunlarını dinledi.

MUĞLA -Güllük Körfezi'nde Sarıçay'ın denize karıştığı yerde bulunan balık çiftliklerinde, 3 Ocak'tan itibaren görülen toplu balık ölümleri, başta kültür balıkçılığı işletmeleri olmak üzere il ve ilçe yöneticilerini harekete geçirdi.

Toplu balık ölümlerinin görülmesinin ardından, yöredeki 133 balık çiftliğinin sayılarının 85'e düşürülerek, kıyılardan en az 1100 metre açığa ve en az 30 metre derinlikteki potansiyel alanlara taşınması işlemine Muğla Valiliği ve üreticilerin işbirliğiyle hız verildi. Potansiyel alanlar için çeşitli bakanlıkların görüşü alınarak oluşturulan ÇED raporu gündeme geldi.

 



Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, il ve ilçe yöneticileriyle birlikte toplu balık ölümlerinin olduğu Milas'a bağlı Kıyıkışlacık köyünde, balık çiftliği sahipleriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Yiğenoğlu, balık çiftliklerinin, turizm sezonu öncesi açığa taşınacağını belirterek, ''Balık çiftlikleri, turizm sezonu öncesinde hızla açığa taşınacak. Bunun için gerekirse toplu ÇED raporu alınacak. Bu çiftlikler turizm sezonu öncesi taşınmazsa bölgede sıkıntı yaşanabilir.'' diye konuştu. Toplu balık ölümlerinin kesin nedenine ilişkin raporların birkaç hafta içinde hazır olacağını açıklayan Yiğenoğlu, ancak ön raporlara göre, ölümlerin deniz suyundaki tuzluluk oranının düşmesinden ve sudaki ani ısı değişiminden kaynaklanmış olabileceğini kaydetti.

 



"Çiftliğindeki balıkları Aydın'ın Didim ilçesi açıklarındaki başka bir çiftliğe taşıyan üreticiye ceza verildi mi?'' sorusu üzerine Vali Yiğenoğlu şunlar söyledi: ''Ceza verildiği doğru. Bölgedeki üreticilerin çiftliklerini taşıyacakları yerler belirlendi ve kendilerinden başka bölgelere taşıma yapmamaları istendi. Ayrıca Aydın'ın Didim ilçesinde balıkların taşındığı çiftliğin de belli bir kapasitesi var.''

 

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü ise bölgedeki otellerde rezervasyon iptalinin söz konusu olmadığını ifade ederek, bugüne kadar balık ölümleri nedeniyle tek bir rezervasyon iptali söz konusu olmadığını söyledi. Süslü, turizmdeki hedeflerini en üst seviyeye çıkarmaya çalışan Muğla turizminin bu konuda yapılan asılsız haberlerden zarar gördüğünü söyledi.

 

Kıyıkışlacık köyü muhtarı ve işletme sahibi Halis Şahin ise, yöredeki 133 balık çiftliğinden 86'sının kendi kooperatiflerinin üyelerinden oluştuğunu belirtti. 86 üye için kooperatif olarak, diğer işletmelerin de birleşerek ÇED raporu ve kiralama işlemleri için Muğla Valiliği'ne başvurularını yaptıklarını aktaran Şahin, kendilerine ÇED raporunun verilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Balık ölümlerinden etkilenen üreticiler de, Muğla Valiliği'ne, potansiyel alanlara taşınmak ve kiralama işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli başvurularını yaptıklarını, kendilerine toplu ÇED raporu verilmesi ve yerlerinin gösterilmesi durumunda en geç 2,5 ay içinde balık çiftliklerini açık denize taşıyacaklarını ifade etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.