• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Bakanlık KDV açıklaması yaptı

Bakanlık KDV açıklaması yaptı
Maliye Bakanlığı, KDV kanunu uygulamasında yaşananlardan yola çıkarak yeni düzenlemelere gitti, bazı konulara açıklık getirdi.

ANKARA- Maliye Bakanlığı, KDV kanunu uygulamasında yaşananlardan yola çıkarak yeni düzenlemelere gitti, bazı konulara açıklık getirdi. Düzenlemede, Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oranı Uygulamasına da açıklık getirildi. Buna göre, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli (II) sayılı listenin (B) bölümünün 24'üncü sırasında yer alan; kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dâhil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde KDV oranı 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yüzde 8 olarak uygulanacak.

Bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde, hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmına yüzde 18 KDV oranı uygulanacak. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan içecekleri (kolalı  gazozlar hariç) ifade ediyor.

Sayılan işletmeler, toplam hizmet bedeli içinde alkollü içeceklere ilişkin olan ve olmayan kısmı hesaplayarak faturada ayrıca gösterecekler ve alkollü içeceklere isabet eden kısım üzerinden yüzde 18, diğer kısım üzerinden yüzde 8 KDV hesaplayarak KDV tutarını ayrı ayrı ve toplam olarak faturada belirtecekler.

Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde herhangi bir oran indirimi yapılmadığından buralarda verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı %18 olarak devam edecek.

Öte yandan, yukarıda sayılan hizmet birimlerinin konaklama tesislerinin bünyesinde bulunması halinde, Kültür ve Turizm Bakanlığına veya ilgili belediyeye başvurularak, bu yerlerin mahiyetini belirten bir yazı alınacak.

Bakanlık veya belediye, söz konusu hizmet birimlerinin mahiyetini bu bölümün 4'üncü paragrafında belirtilen mevzuat çerçevesinde belirleyerek vereceği yazıda açıkça belirtecek. Konaklama tesislerinin bünyesindeki hizmet birimlerinde sunulan hizmetlerde KDV oranı bu belirleme esas alınarak uygulanacak.

1/1/2008 tarihi itibariyle faaliyette bulunan konaklama tesisleri, 29/2/2008 tarihine kadar temin edecekleri yazıyı en geç yazının geçerlilik tarihinden itibaren 1 hafta içerisinde bağlı oldukları vergi dairesine verecekler. Yazının geçerlilik tarihine kadar işletme sahiplerince bu bölümün 4 üncü paragrafındaki mevzuat dikkate alınarak bahse konu yerlerin mahiyeti belirlenecek ve buna göre işlem yapılacak. Yazının geçerlilik tarihinden itibaren ise bu yerlerin yazıda belirtilen mahiyetine göre vergi uygulanacak.

Konaklama tesislerinin veya bünyelerindeki bu tür hizmet birimlerinin 1/1/2008 tarihinden sonra işletmeye açılması halinde, işletmeye açılmadan önce bu yazının temin edilerek vergi dairesine verilmesi zorunlu.

 

Söz konusu yazıların belirlenen süreler içinde temin edilerek vergi dairesine verilmemesi halinde, mahiyetlerine bakılmaksızın bu yerlerde verilecek hizmetlere genel KDV oranı uygulanacak.

 

Geceleme hizmetlerinde KDV oran uygulaması

 

Aynı şekilde, otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı, 1/1/2008 tarihinden itibaren yüzde 8 olarak uygulanacak.

Geceleme hizmeti, ''bu işletmelerde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma-barınma-kalma hizmeti'' olarak tanımlanırken, konaklama tesislerinde geceleme hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi hizmetler de verilebiliyor. Konaklama tesisinde verilen bu hizmetlerden geceleme hizmeti satın almaksızın yararlanılması halinde, bu hizmetler ayrıca tabi oldukları oranda vergilendirilecek.

 

Bunun yanı sıra geceleme hizmeti satın alanlara verilen bu hizmetlerin, konaklama tesisleri tarafından ayrıca faturalandırılması ya da geceleme hizmetine ilişkin faturada geceleme bedelinin dışında ayrıca gösterilmesi halinde de söz konusu hizmetler ait oldukları oranda vergilendirilecek.

Ancak, geceleme hizmeti dışında olup mutat olarak geceleme hizmeti kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin bedellerin, geceleme bedeline dahil edilerek geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınması ve fatura edilmesi halinde geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetler de geceleme bedeli kapsamında %8 oranında KDV'ye tabi olacak.

 

Seyahat Acentaları

 

Geceleme hizmetinin seyahat acentaları aracılığıyla verilmesi halinde, hizmeti veren konaklama tesislerinin faturayı seyahat acentasına düzenleyebildiği hatırlatılırken, bu durumda seyahat acentalarının hizmeti alan kişi veya kuruluşlara ayrıca bir hizmet faturası düzenlediği belirtildi.

Konaklama tesisi tarafından seyahat acentasına düzenlenen geceleme hizmetine ilişkin faturada, hizmet bedeli üzerinden yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde yüzde 8 oranında KDV hesaplanacak. Bu hizmet bedelinin seyahat acentası tarafından hizmeti fiilen alan kişiye aktarılmasında da yüzde 8 oranı uygulanacak.

Acentaların müşteriye düzenlediği faturada yer alan toplam bedelin geceleme hizmeti dışındaki her türlü işlemlere ilişkin kısmı organizasyon hizmetinin karşılığını teşkil ettiğinden genel oranda Katma Değer Vergisi'ne tabi olacak.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.