• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

Bakanlık İBB'yi devreden çıkardı: Kemer Country beton oluyor

Bakanlık İBB'yi devreden çıkardı: Kemer Country beton oluyor
Demirören Grubu’nun kredi borçları nedeniyle Ziraat Bankası’na geçen İstanbul Eyüpsultan'daki Kemer Country için İBB'nin vermediği imarı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verdi.

İSTANBUL -Demirören Grubu’nun kredi borçları nedeniyle Ziraat Bankası’na geçen İstanbul Eyüpsultan'daki Kemer Country için İBB'nin vermediği imarı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verdi.
300 dönümlük arazide Emlak Konut GYO'nun proje geliştirecek. Söz konusu arazide villa, otel, rezidans ve AVM yer alacak. Alandaki nüfus maksimum 2 bin 817 kişi olması planlandı.

İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz'da Demirören Grubu'nun kredi borçları nedeniyle Ziraat Bankası'nın eline geçen geçen Kemer Country, 18 Mayıs tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin gündemine gelerek dikkatleri üzerine çekmişti. 750 Milyon Dolarlık borç! Ziraat Bankası’ndan Kemer Country için ‘imara açın’ itirazı

kemer-country-001.jpgZiraat Bankası A.Ş, İBB'nin 2020 yılında Eyüpsultan'daki Kemer Country yerleşkesi için yaptığı plan değişikliğine itiraz ederek arazideki yüzde 55'lik kısmının imara açılmasını talep etmişti.

İtiraz karara bağlanmadan ilgili müdürlüğe iade edildi. Bankanın 6 Temmuz 2021 tarihli itiraz dilekçesi, bürokratik süreçlerin ardından meclis gündemine gelmeden önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın itiraz için devreye girdiği ortaya çıktı.

Bu adımın Ziraat Bankası’nı söz konusu parseller için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile işbirliğine gitmesinin ardından gerçekleştiği öğrenildi.

REZERV YAPI ALANI İLAN EDİLDİ

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin aktardığına göre; Golf sahalarının olduğu alan bakanlık tarafından önce riskli alanların dönüşümünde kullanılacağı gerekçesiyle yeni konut alanı ilan edildi.

Bakanlık, Emlak Konut GYO'nun Kemer Country için 7 Şubat 2022'de hazırladığı plan değişikliğini de 6 Nisan 2022'de onaylanarak askıya aldı. Bir ayı kapsayan itiraz süresi geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

OTEL VE REZİDANSLAR YAPILABİLECEK

Yeni imar planı ile Kemer Country'nin golf sahaları; ticaret ve konut alanı, Uzun Kemer Koruma bandı tarafında kalan kısmı ise park olarak planlandı.

Toplam 358 bin 759 metrekarelik arazinin 232 bin 166 metrekaresine gelişme konut ve ticaret-konut alanı fonksiyonu verildi.

İnşaat hakkı için 0.30 ile 1.10 arasında değişen farklı değerler belirlendi. Bu oranlara göre 232 bin metrekarelik alanda 135 bin metrekare inşaat yapılacak.

Konut+ticaret fonksiyonu verilen alanlarda otel, rezidans yer alabilecek. Bina yükseklikleri, 3 kat ile 5 kat arasında değişecek. Söz konusu alandaki nüfusun maksimum 2 bin 817 kişi olması planlandı.

Arazinin 11 bin metrekaresinde AVM, konaklama tesisleri, çok katlı mağaza, iş merkezi gibi ticaret birimlerinin yer alacağı öğrenildi.

Ticari birimler için yüksekliğin 4 kat ile sınırlandırıldığı kaydedildi. Alanın 76 bin metrekaresi park, 9 bin 537 metrekaresi İSKİ hizmet alanı, yaklaşık 30 bin metrekaresinin ise yol için ayrıldığı belirlendi.

DEĞİŞİKLİĞE GEREKÇE: HAK SAHİPLERİ MAĞDUR OLDU

Bakanlığın onayladığı imar planının açıklama raporunda değişikliğe gerekçe olarak; arazide konut imarının da önünü açan 2019 tarihli planın mahkeme tarafından iptal edildiği için hak sahiplerinin gerçekleştireceği yatırımları hayata geçiremediği ve bu nedenle mağdur olması gösterildi.

YAPI YÜKSEKLİĞİ 2 KAT OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Arazi, İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda “gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alanlar” fonksiyonuna sahip olma özelliğini barındırıyor.

Bakanlık 2019 yılında hazırladığı alt ölçekli planlarda alanın yüzde 60'ını konut, yüzde 23.60'ını park olarak planlamıştı. İnşaat hakkı 0.30, yapı yüksekliği ise 2 kat olarak belirlenmişti.

Ancak söz konusu bu plan mahkeme tarafından iptal edildi. Alanın bir kısmının plansız kalması nedeniyle İBB, 17 Kasım 2020'de Kemer Country için yeni plan hazırladı.

ZİRAAT BANKASI PLANA DAVA AÇTI

Dev arazi “özel spor alanı” olarak planlandı. İBB Meclisi'nin mayıs ayı oturumlarında gündeme alınan Ziraat Bankası'nın itirazı da bu plana yapıldı. Banka plana itiraz etmekle kalmayıp dava da açtı.

İBB'NİN PLANLARI ŞEHİRCİLİK İLKELERİNİN PLANLAMA ESASLARINA UYGUN BULUNMADI

İBB planlarına açılan dava kapsamında 15 Şubat 2022 tarihli bilirkişi raporunda İBB'nin planları şehircilik ilkelerinin planlama esaslarına uygun bulunmadı. Davada karar çıkmadan bakanlığın devreye girmesiyle planlar değerini yitirdi.

İBB MECLİSİ GRUP SÖZCÜSÜ TARIK BALYALI: ZARARIN KAPATILMASI İÇİN İMARA AÇILMASINI İSTİYORLAR

İBB Meclisi Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, bakanlığın yaptığı planların da takipçisi olacaklarını kaydederek “Ziraat Bankası 2018'de büyük bir medya holdinginin el değiştirmesi ile ilgili verdikleri kredi nedeniyle alanın imara açılmasını istiyorlar.

Medya kuruluşu el değiştirirken Ziraat Bankası, 750 milyon dolar kredi sağlamıştı. Ancak banka krediyi verdiğinde arsalar spor alanıydı. Hukuken donatı alanında kalan bir yeri banka nasıl teminat olarak kabul edebilir?

Usulsüz bir iş. Daha imar planı değişmeden usulsüz şekilde kredi verildi. Usulsüz kredi nedeniyle çok ciddi kamu zararları yazıldı. Zararının kapatılması için arazinin imara açılmasını istiyor” açıklamasında bulunmuştu.

SEDAT PEKER ARAZİNİN İMARA AÇILACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yayınladığı videolarda arazinin imara açılacağını söylemiş ve arazi 1 milyar 118 milyon 330 bin lira ve 300 milyon dolarlık kredi karşılığında ipotek ettirilmişti. Demirören kredi borcunu ödemeyince arazi Ziraat Bankası'na geçti.

Bu haber toplam 2090 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.