• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Bakan: Terör turizmi etkilemez

Bakan: Terör turizmi etkilemez
Terörün anlık bir çırpınma gayreti içerisinde olduğunu belirten Günay, terör olaylarının Türk turizmini etkilemeyeceğini ifade etti.

TRABZON -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin uzun yıllar başını ağrıtan terörün son günlerini yaşadığını söyledi.

Terörün anlık bir çırpınma gayreti içerisinde olduğunu belirten Günay, terör olaylarının Türk turizmini etkilemeyeceğini ifade etti.

 

Mevlana Günleri etkinliklerini katılmak üzere Trabzon'a gelen Bakan Ertuğrul Günay, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek'in 'Belh'ten Konya'ya' isimli fotoğraf sergisinin açılışını yaptı ve sergiyi gezdi. Bakan Günay, sergi çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

 

"SÜMELA İLE İLGİLİ İNCELEME SÜRÜYOR"

 

Bakan Günay, son dönemlerde tartışma konusu olan Sümela Manastırı'nın restorasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de eski eserlerin onarımı konusunda yeterince dikkatli bir bakış açısı ve bilinç ile gereken hizmeti gösterebilecek vasıfta eleman sıkıntısı yaşandığını kaydetti.

 

Dünya bir küresel ısınma sürece yaşandığını ve bundan Türkiye'nin de etkilendiğini hatırlatan Günay, bütün bu yaşananların sonucunda gelecek yıllarda Karadeniz'e Türkiye'nin ve dünyanın başka çevrelerinden ciddi bir ziyaretçi akınının yaşanacağına inandığını söyledi.

 

Sümela'nın restorasyonu konusunda mimar, sanat tarihi ve restorasyon uzmanlarının yer aldığı bilim kurulu oluşturulduğuna işaret eden Günay, "Bu tür sanat eserlerinin onarımı konusunda hem yetirince dikkatli bir bakış açısı ve bilince, hem de gereken hizmeti gösterebilecek vasıflı eleman sıkıntısı yaşandığından zaman zaman bu restorasyonlar bir tamirat çerçevesinde kalabiliyor. Hatta bazen yeniden yapmayı gerektiriyor. Bu konudaki yakınmaları biliyorum, arkadaşlarımız dikkatlice incelemelerini yapıyor. Hem Sümela'da hem başka bölgelerde yapılan restorasyonların tarihsel dokuya uygun olması noktasındaki dikkati önümüzdeki süreçte daha fazla göstermeye çalışacağız." dedi.

 

"TERÖR TURİZMİ ETKİLEMEYECEK"

 

2007 yılının 1 ayında Türkiye'ye gelen turizm sayısının 22,5 milyon civarında olduğunu kaydeden Günay, "2007 turizmde bir rekor yılı. Bu yıl 11 ayda 22,5 milyon civarında bir turist rakamına ulaştık. Geçmiş yıllara göre bu bir rekordur. Benim hedefim; gelecek yıl 25 milyonu görmek." diye konuştu.

 

Ziyaretçi sayısının düştüğü turizm mevsiminin gerilediği dönemlerde istihdama kolaylık getirilmesinden yana olduğunu belirten Günay, şöyle devam etti: "Bu çok önemli tesislerin kapatılmaması ve bir ölçüde daha düşük primlerle istihdam imkanının sürdürülmesinden yanayım. Ama benim ötemde, Maliye Bakanı'nı ve başka alanlarında destek vermesi gerekiyor. Sanıyorum turizm alanlarında yapılan yatırımların nümüzdeki süreçte başka kolaylıklar sağlanması için çalışacağız. Şimdi Meclis'e sevk edilen yeni bir yasada ören yerleri ve müzelerdeki biletlerin KDV oranı düşülüyor mesela."

 

Bakan Günay, son günlerde Türkiye'nin gündeminden olan terör konusunu turizmi etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruya ise "Umarım etkilemeyecek. Uzun yıllar ülkemizi yormuş olan bu terör çetesi son günlerini yaşıyor. Anlık bir çırpınma, anlık bir yeni direniş gayretleri var. Bunların çok kısa bir zamanda geride kalacağı ve Türkiye'nin dünyaya yansıyan turizm potansiyelin etkilemeyeceğini umut ediyorum. Etkilememesi noktasında biz elimizden geleni yapacağı. Basınımızın da bu nokta bize yardımcı olması gerekiyor." cevabını verdi.

 

"2010 AVPURA KÜLTÜR BAŞKENTİ İÇİN DANIŞMA KURULU SEÇİLDİ"

 

Bakan Günay, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması konusunda çalışmalarla ilgili soru üzerine yaptığı açıklama da, dün Koordinasyon ve Danışma Kurulu'nun oluşturulduğunu açıkladı.

 

Bu dönemde Meclis'in çıkarttığı ilk yasanın '2010 Avrupa Kültür Başkenti Yasası' olduğuna işaret eden Günay, "Dün akşam Koordinasyon Kurulu toplandı. Bazı bakan arkadaşlarımız. İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanını katımıyla. Yine Danışma Kurulu'nu seçtik. Şimdi yasaya göre Sayın Başbakan Danışma Kurulu Başkanımızı belirleyecek. Danışma Kurulu içerisinde dört isim seçecek. Onlarda yasada ismi sayılan resmi kuruluşların belirlemiş olduğu yönetim kurul üyeleri ile birlikte Yönetim Kurulu'nu tamamlayacaklar. Yönetim Kurul önümüzdeki iki ay içerisinde bütçesini hazırlayacak ve böylece Avrupa Kültür Başkenti ile ajansın kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız. Dün akşam bununla ilgili önemli bir çalışma yaptık, bunu da ilk kez burada açıklıyorum." ifadelerini kullandı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.