• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Ayakbastıda fikir birliği yok

Ayakbastıda fikir birliği yok
İTO’nun kruvaziyer turizmine destek çağrısı dışında diğer konularda fikir birliğine varıldı. Kruvaziyerde ayakbastı ücretini İzmir Ticaret Odası'nca ödeyecek.

İZMİR- İzmir Ticaret Odası -İZTO, Ege Bölgesi Sanayi Odası -EBSO), İzmir Ticaret Borsası -İZTB, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ve Ege Bölgesi Odalar Birliği'nin katılımıyla düzenlenen Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’nda İzmir ile ilgili verilen çeşitli kararlar hakkında ortak nokta bulunmaya çalışıldı. Kruvaziyer turizmi, KDV oranları, EXPO 2015 adaylık süreci ve ağırlama üst komitesinin yeniden uygulanması konusunda fikirlerini beyan eden oda başkanları-vekilleri, İTO’nun kruvaziyer turizmine destek çağrısının dışında diğer konularda fikir birliğine vardılar. Kruvaziyer turizminde ayakbastı ücreti şimdilik İzmir Ticaret Odası'nca ödenecek.

 

Kruvaziyer turizminin güçlendirilmesi için gelen her turist adına ödenen ayakbastı parasını bugüne kadar İTO’nun karşıladığını ifade eden İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ayakbastı ücretinin 2008’den itibaren İzmir Oda Birlikleri'nin de katkısıyla oluşturulacak ortak bir havuz içerisinde toplanan para ile ödenmesini talep etmişti.

Yönetim Kurulu Toplantısı’nda EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Tezcan, kalkınma ajansı ve EXPO giderlerinden dolayı ayakbastı parasına ödenek ayıramayacaklarını belirtirken DTO İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer, diğer limanlara gelen turistlerin de ayakbastı parasını ödemeleri gerektiğini, bu yüzden de İTO’nun bu fikrine destek veremeyeceklerini kaydetti.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen ise diğer oda birliklerinin katılımı olması halinde, kendilerinin de havuz sistemine katkı verebileceklerini ifade etti.

Oda birliklerinden destek göremeyen Demirtaş ise bugüne kadar ayakbastı parasının tamamını İTO olarak tek başlarına göğüslediklerini anımsattı.

Ayakbastı parasını ödeyerek turistlerle gönül bağı kurduklarına dikkati çeken Demirtaş, kruvaziyer turizminde de artış görüldüğünü kaydetti.

Demirtaş “Önceki senelerde Mart ayında başlayan kruvaziyer turizmi bu sene Ocak ayı ile birlikte başlamış oldu.

İzmir’i dünya kenti yapmak bunlardan geçer. İTO olarak kruvaziyer firmaları ile ortak bir kruvaziyer limanı yapmayı hedefliyoruz. Bu limanla birlikte ayakbastı parasının ödenmesine de gerek kalmayacak ancak liman projesi tamamlanana kadar turistleri buraya çekmek ve İzmir’in güzelliğine alıştırmak zorundayız. Bugüne kadar İzmir’e kruvaziyerlerle toplam 288 bin turist geldi. Diğer yollardan ise 500 bin kişi geldi. Turizmi desteklemek için bu koltukta oturuyorsak elimizden geleni yapmak zorundayız. Kimse destek olmasa da İTO, İzmir için bu parayı tek başına ödemeye devam edecektir,” dedi.

 

“KDV YENİDEN DÜZENLENMEZSE MAKRO EKONOMİ BOZULUR”

KDV oranlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin görüşlerini beyan eden İTB Başkanı Aydın Kesen, KDV oranının yüzde 1’den yüzde 8’e çıkartılmasından dolayı artan ithalat baskısıyla, üretim yapamaz hale gelen yerli pamuk çiftçisinin ve iplik üreticilerinin zor durumda olduğunu vurguladı. Sektöre destek bekledikleri dönemde, KDV artışının pamuktan kaçış sürecine tuz biber ektiğini ifade eden Kesen, “Dolar kuru üzerinden satış yaptıkları için kâr oranı düşen çiftçiler de, artan ithalat pamuk ekiminden vazgeçecek ve zaten 700 bin tona gerilemiş olan pamuk üretimi daha da düşecektir” dedi.

KDV oranlarının bütçe gereksinim lerini ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep eden Kesen, aksi taktirde makro ekonomik dengelerde bozulma yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Tezcan, geçtiğimiz yıllarda uygulanan İzmir’i ziyaret eden üst düzey misafirlerin ağırlanması konusunda oluşturulan Ağırlama Üst Komitesi’nin yeniden hayata geçirilmesi durumunda EBSO olarak her türlü desteği sağlayacaklarını kaydetti. DTO, İTB ve İTO da bu fikre destek vereceklerini belirtirken, İTO Başkanı Demirtaş “Anlaşılan o ki ayakbastı parası hariç, diğer konularda hemfikiriz, birlikteyiz” dedi.

 

“GEMİ SÖKÜMÜN YANI SIRA TEKNE İNŞA ALANI YARATILSIN”

Toplantıda Aliağa sahil şeridinin yalnızca gemi söküm alanı olarak kullanılmaması gerektiğini dile getiren Aliağa Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ender Özer, 120 metre uzunluğa kadar olan tekneler için inşa alanının yaratılması gerektiğini vurguladı. Gemi sökümüne de ihtiyaç olduğunun altını çizen Özer, “Gemi söküm alanımız 330 dönüm üzerine kurulu. Bir tersane ise 100 dönüm alan üzerine kuruluyor. Bu bölge, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla gemi söküm alanı olarak geçiyor. Karara bir virgül atılıp tekne inşa alanı yazılsa, bütün sorunlar ortadan kalkar” diye konuştu.

 

EXPO İÇİN YENİ YATIRIMLAR YOLDA

2004 yılında kapatılan Alsancak Sigara Fabrikası’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verildiğini ifade eden Demirtaş, bakanlığın açtığı ihaleye İTO olarak katıldıklarını belirtti.

Fabrikanın İTO’nun kuruluş tarihi olan 1885 yılında inşa edildiğine dikkati çeken Demirtaş, ihalenin kazanılması halinde fabrikayı İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Arkas Holding ile birlikte kültür ve sanat merkezine çevireceklerini kaydetti.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.