• BIST 14321.19
  • Altın 6224.72
  • Dolar 46.9427
  • Euro 53.6176
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 23 °C

Aspendos’ta Antik Bağcılığın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Aspendos’ta Antik Bağcılığın İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor
Aspendos’ta, insanlık tarihi kadar eski olan bağcılık kültürünün izleri araştırılıyor. Akademisyenlerin yürüttüğü arkeobotanik çalışmalar, antik dönemden günümüze ulaşan asmaların kültürel miras olarak korunmasını ve tarihe ışık tutmasını hedefliyor.

ANTALYA – Türkiye'nin en önemli ören yerlerinden biri olan ve Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan, muhteşem antik tiyatrosuyla tanınan Aspendos, bu kez binlerce yıllık bağcılık tarihiyle gündemde. Yozgat Bozok Üniversitesi akademisyenleri, antik kent sınırları içinde yürüttükleri arkeobotanik çalışmalarla geçmişin izlerini sürüyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aysun Şehit ile Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümünden Öğr. Gör. Dr. Ertan Şehit, Aspendos kazısı ve araştırmaları bünyesinde önemli bir bilimsel çalışmaya imza attı. İkili, ''Aspendos Ören Yeri'nde antik bağcılığın izinde: Kültürel miras olarak asmalar'' adlı çalışmalarıyla bölgedeki antik dönem bağcılığını derinlemesine inceledi.

Akdeniz Havzasının Vazgeçilmez Mirası: Üzüm

Bağcılığın insanlık tarihi kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Ertan Şehit, bu kültürün özellikle Akdeniz havzasında antik dönemden günümüze kadar büyük bir öneme sahip olduğunu anımsattı.

Üzümün hem günlük beslenmede hem de antik dönemin dini ve kültürel ritüellerinde vazgeçilmez bir parça olduğunu vurgulayan Şehit, Aspendos'taki asmaların biyolojik serüvenine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Aspendos Ören Yeri'ndeki bağların zamanla terk veya ihmal edilmesi, bu asmaların çekirdeklerinin doğada kendiliğinden çimlenmesine yol açmıştır. İnsan müdahalesi olmadan, tamamen doğal yollarla çoğalan bu bitkiler, günümüze kadar ulaşan özel bir kültür formunu oluşturmuş olabilir."

Aspendos’un sadece mimarisiyle değil, tarımsal ve kültürel mirasıyla da ne kadar zengin olduğunu ortaya koyan bu araştırmanın, bölge turizmine ve tarihine yeni bir soluk getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Hibya Haber Ajansı
Bu haber toplam 1425 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.