• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Araç kiralamada yeni dönem

Araç kiralamada yeni dönem
‘Kimlik Bildirme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, araç kiralama şirketleri otomobil kiralayan kişinin kimlik bilgilerini eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirecek.

ANKARA- Araç kiralama şirketleri, bundan sonra kiraladıkları aracın ve kiralayan kişinin tüm bilgilerini emniyete bildirecekler. ‘Kimlik Bildirme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, firmalar, otomobil kiralayan kişinin kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgisini eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirilme zorunluluğu getirildi. Böylece, araç kiralayanların bilgileri oluşturulan bilgi bankasına anında yansıyacak. Bilgiler, Genel Bilgi Taraması’na (GBT) tabi tutulacak; şüpheli bir durumu olan, terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilere anında müdahale edilebilecek. 

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
İç Güvenlik Paketi’yle değişen “Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması”yla “araç ve araç kiralayan kişinin bilgisinin bildirilmesi” yönetmeliğinde de değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürülüğe girdi. Yönetmelikte şu hüküm yer aldı: “Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorundadırlar.

5 YIL SİLİNMEYECEK
Ancak araç kiralayanın kamu kurum veya kuruluşu olması halinde sadece kamu kurum veya kuruluşuyla yapılan sözleşme ile araç bilgileri sisteme kaydedilir. Veriler 5 yıl süreyle muhafaza edilir. Sistemdeki kayıtlar 5 yıl sonunda sistemden otomatik olarak silinir. Araç kiralama şirketleri tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığı’nın tespit edeceği bir bilgisayar programında tutmak ve bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin kurulan bilgisayar terminallerine bağlamak zorundadırlar. Bu tarihten itibaren şartı yerine getirmeyen işletmelere mülki idare amirlerince 10 bin lira para cezası verilir. Bu fiilin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir.”

YAKIN TAKİP
Ankara Kumrular, Gaziantep’teki bombalı saldırılar gibi birçok olayda kiralık araçların kullanılması sonrasında İçişleri Bakanlığı ve Emniyet, hukuki zemini oluşturacak yasal düzenlemeler için çalışma başlattı. Emniyet, bu araçlara kısa sürede ulaşabilmek için kimlik bilgilerinin yanı sıra takip sistemi konulmasının zorunlu olmasını da talep etmişti. Yasal düzenlemede kimlik bilgilerine ulaşılması sağlanırken, cihaz takma zorunluğuna ise yer verilmedi.

ÖZEL BİRİM TAKİP EDECEK
Kiralanan araç ve kiralayan kişi bilgilerinin saklanması ve entegresi için Emniyet, özel bir yazılım hazırladı. Yeni sistem ile birlikte kiralık araçlar, 24 saat takip edilebilecek ve kiralayan kişinin bilgilerine anında ulaşılabilinecek. Bu amaçla Emniyet’te özel birim oluşturuldu. Bu birimde Terör, Asayiş ve Bilişim Suçlarla Mücadele ekipleri ortak çalışma yürütüyor. Sistemle birlikte araç kiralama şirketleri, aracı kiraladıkları kişilerin bilgilerini sisteme yüklendikleri anda Emniyet, bilgi sahibi oluyor. 

RENT A CAR KIMLIK BILDIRIMI HAKKıNDA 

Resmî Gazete
Sayı : 29382
YÖNETMELİK
İçişleri Bakanlığından:

KİMLİK BİLDİRME KANUNUNUN UYGULANMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 13/7/1974 tarihli ve 14944 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması ile İlgili Yönetmeliğe aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.
“Ek Madde 2 - Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorundadırlar. Ancak araç kiralayanın kamu kurum veya kuruluşu olması halinde sadece kamu kurum veya kuruluşuyla yapılan sözleşme ile araç bilgileri sisteme kaydedilir.
Birinci fıkrada belirtilen veriler 5 yıl süreyle muhafaza edilir. Sistemdeki kayıtlar 5 yıl sonunda sistemden otomatik olarak silinir.”
“Ek Madde 3 - Bu Yönetmeliğe tabi gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin; defter tutma, bilgi, belge ve kayıtları arşivleme yükümlülükleri ile bunları muhafaza etme sürelerine ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve diğer mevzuatta yer alan hükümler saklıdır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 1 - Araç kiralama şirketleri tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığının tespit edeceği bir bilgisayar programında tutmak ve bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin 1774 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesine göre kurulan bilgisayar terminallerine bağlamak zorundadırlar. 4/10/2015 tarihine kadar bu şartı yerine getirmeyen işletmelere mülki idare amirlerince on bin Türk lirası para cezası verilir. Bu fiilin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet, İçişleri, Kültür ve Turizm Bakanları ile Türkiye İstatistik Kurumunun bağlı olduğu Bakan yürütür. 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.