• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Antalyalıların sergisi açıldı

Antalyalıların sergisi açıldı
Antalya’da yaşayan çeşitli yaş, meslek, çevreden insanların, Antalya’nın geleceğine ilişkin görüşlerini yansıttıkları çalışmaların sergisi açıldı.

ANTALYA-Antalya’da yaşayan çeşitli yaş, meslek, çevreden   insanların, Antalya’nın geleceğine ilişkin görüşlerini yansıttıkları çalışmalarının sergilendiği  “Antalya’nın Geleceği İçin Umutlarımız ve Korkularımız Sergisi” dün açıldı.

 

Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi tarafından hazırlanan “Antalya’nın Geleceği İçin Umutlarımız ve Korkularımız Sergisi” dün Karaalioğlu Parkı Antalya Kent Müzesi Açık Sergi Alanı’nda açıldı.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından açılan sergide 

Antalya’da yaşayan çeşitli yaş, meslek ve çevreden   insanların, Antalya’nın geleceğine ilişkin görüşlerini yansıttıkları çalışmaları sergileniyor.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, serginin açılışında yaptığı konuşmada Antalyalıların katkılarıyla hazırlanan bu serginin Karaalioğlu Parkı Antalya Kent Müzesi Açık Sergi Alanı’nın ilk sergisi olması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.  Türel sözlerine şöyle devam etti: “Her meslekten, her çevreden yüzlerce Antalyalının içinde yaşıyor oldukları kentin geleceği üzerine olan istek ve endişelerini öteki Antalyalılarla paylaşmak üzere harekete geçmeleri, katkıda bulunmaları, Türkiye’de yerel yönetim tarihinde bir ilktir. Hepinize, özellikle de bu sergiye bir yurttaş, bir kentli sorumluluğu ile aktif bir biçimde katılan değerli Antalyalılara teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar geleceğe ilişkin umut ve korkularını kağıda dökmeye katılmamış hemşerilerimi de katkıda bulunmaya çağırıyorum.”

 

Antalya kentinin geleceğinin planlanması, kentlilerin bu konudaki duyarlılıklarının yansıtılması ve katılımcı demokrasinin gelişmesi amacıyla 1 Kasım’ da başlatılan projeye 400’ e  yakın Antalyalı yazı, resim,karikatür, kolaj  ve fotoğraftan oluşan çalışmalarıyla katıldı. Antalyalılar, Antalya’ nın geleceğine ilişkin umut ve korkularını 100x70cm boyutlarındaki kartonlara yansıttı ve bu kartonlar hava koşullarından etkilenmeyecek hale getirildi ve özel olarak tasarlanmış bir pano sistemine yerleştirildi.

 

“Antalya’ nın Geleceği İçin Umutlarımız ve Korkularımız Sergisi” nin sergi sistemlerini Hüseyin Kahvecioğlu   ve Nurbin Kanhvecioğlu tasarladı. Sergi tasarımını ise Atelye Alaturka ekibi ve Feyyaz Yaman gönüllü olarak gerçekleştirdi. Serginin Antalyalılara duyumu konusunda Akşam, Milliyet ve Sabah Gazeteleri’nin Akdeniz ekleri, Akdeniz Üniverstesi İletişim Fakültesi Radyosu, Akdeniz Fm, Radyo Muba, Radyo Martı  ve Umut Radyo destek verdi.

 

Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi’ nin sergi hazırlık ve açılış çalışmalarına ise Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, Antalya Justiniano, Kent Konseyi, Antalya Sanatçılar Derneği, Antalya Tabib Odası, Deniz Ticaret Odası, Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Meltem Restoran ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi katkıda bulundu.

 

Antalya’nın  Geleceği 7 Ocak 2007’ ye kadar açık kalacaktır. 

  

ANTALYA KENT MÜZESİ PROJESİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarih Vakfı'nın danışmanlığı ve koordinatörlüğünde kurulmakta olan Antalya Kent Müzesi, Antalya'da kentlilik ve tarih bilincinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan bir eğitim, iletişim ve kültür merkezi olacaktır. Müze, başta Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği; ATSO, ANSİAD, Akdeniz Üniversitesi olmak üzere sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve Antalyalıların destekleri ile kurulmaktadır.

Uzun yıllar Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Kent Konseyi ve ATSO içinde bir niyet olarak tartışılan Antalya Kent Müzesi, 2005 yılı Nisan ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in öncülüğüyle somut bir proje haline dönüşmüştür.

Antalya Kent Müzesi, Karaalioğlu Parkı  içindeki Antalya Büyükşehir Belediye

binaları ve çevresindeki 34.000 m2’lik açık,10.000 m2’lik kapalı alanda 2010 yılı

başında açılacaktır.

 

Amaç

 

Kenti,doğası, insanları, mekanları tarihsel malzemesi ile bir arada değerlendirmeyi tarih boyunca Antalya’yı yalnızca bir mekan olarak değil, bir ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik bütün olarak     ele  almayı ilke edinmiştir.

 

Günlük Yaşamımıza Neler Getirecek?

Antalya Kent Müzesi, Antalyalıların ve Antalya ile ilgilenenlerin bir buluşma noktası ve kentin tarihini ilgilendiren her alanda ortak kültürel üretim merkezi olarak, varlığı ile kentte yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunacak.

Antalya Kent Müzesi, geçmişte ve özellikle günümüzde Antalya'da yaşanan hızlı değişmelerin kavranması ve bu değişimlere cevap veren bir Antalyalılık bilincinin geliştirilmesinde değişik yaştan, cinsiyetten ve toplumsal, etnik, dinsel, kültürel kökenden kişilere yardımcı olmayı amaçlıyor.

Böylece, kentte karşılıklı anlayışın kökleşmesine, kent yaşamına katılımın ve aktif tutum alışın yaygınlaştırılmasına yardımcı olacak.

Antalya Kent Müzesi, tarih boyunca Antalya'da kent yaşamının sorunlarının, çelişkilerinin, darboğazlarının ve kentin bunlarla baş etme sürecinin dinamik bir bütün olarak kavranmasına ve bu yolla, kentin gelecekteki sorun çözme kapasitelerinin artırılmasına destek olacak.

 

Nasıl bir Müze Olacak?

Antalya Kent Müzesi,

             çalışmaları barışçı ve demokratik bir tarih bilinci temelinde yürütülen, çeşitli tarihsel süreçlerle Antalya'ya gelip yerleşmiş gruplar arasında karşılıklı anlayışı ve uyumlu bir ortak yaşamı güçlendirici olmaya özen gösteren;

  bilimselliği ilke edinen, çalışmalarını tarih, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, müzecilik, mimarlık, güzel sanatlar, enformatik, kütüphanecilik, arşivcilik gibi belli başlı bilim ya da uzmanlık alanlarının en son gelişmelerini dikkate alarak disiplinlerarası bir yaklaşımla yürüten;

  kenti, insanları, mekânları ve tarihsel malzemesi (eşyaları ve belgeleri) ile bir arada değerlendiren, tarih boyunca Antalya'yı yalnızca bir coğrafi alan olarak değil, ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik bütün olarak ele almayı ilke edinen

bir müze olacak...

Antalya Kent Müzesi’nin Bölümleri

Müzenin  dört ana bölümden oluşması planlanıyor

             Kent Belleği Merkezi

             Kent Gezileri Merkezi

             Eğitim-İletişim-Araştırma-Yayın Merkezi

             Sürekli ve Geçici Sergiler

             Antalya’da Aile ve Evlilik

             Antalya’da Mutfak Kültürü

             Antalya’nın Doğası

             Antalya’yı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor

             Kronolojik Sergi / Karain’den Günümüze Antalya ve Antalyalılar

Sergilerin Açılış Tarihleri

“Antalya’da Mutfak Kültürünün Gelişimi”

Deniz Restoran ve Çevresinde / 2008 Sonbaharında

 “Çağlar Boyunca Antalya’da Aile ve Evlilik”

Nikah Dairesi ve Çevresinde / 2008 Sonbaharında

 “Antalya’nın Doğası”

Eski İpek Böcekçiliği Enstitüsü / 2009 İlkbaharında

“Antalya İçin Nasıl Bir Gelecek?”

Eski Ziraat Evi / 2009 İlkbaharında

 

Müzenin tamamının 2010 yılı ortalarında açılması planlanıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.