ANTALYA-Antalya’da yaşayan çeşitli yaş, meslek, çevreden insanların, Antalya’nın geleceğine ilişkin görüşlerini yansıttıkları çalışmalarının sergilendiği “Antalya’nın Geleceği İçin Umutlarımız ve Korkularımız Sergisi” dün açıldı.
Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi tarafından hazırlanan “Antalya’nın Geleceği İçin Umutlarımız ve Korkularımız Sergisi” dün Karaalioğlu Parkı Antalya Kent Müzesi Açık Sergi Alanı’nda açıldı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından açılan sergide
Antalya’da yaşayan çeşitli yaş, meslek ve çevreden insanların, Antalya’nın geleceğine ilişkin görüşlerini yansıttıkları çalışmaları sergileniyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, serginin açılışında yaptığı konuşmada Antalyalıların katkılarıyla hazırlanan bu serginin Karaalioğlu Parkı Antalya Kent Müzesi Açık Sergi Alanı’nın ilk sergisi olması açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Türel sözlerine şöyle devam etti: “Her meslekten, her çevreden yüzlerce Antalyalının içinde yaşıyor oldukları kentin geleceği üzerine olan istek ve endişelerini öteki Antalyalılarla paylaşmak üzere harekete geçmeleri, katkıda bulunmaları, Türkiye’de yerel yönetim tarihinde bir ilktir. Hepinize, özellikle de bu sergiye bir yurttaş, bir kentli sorumluluğu ile aktif bir biçimde katılan değerli Antalyalılara teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar geleceğe ilişkin umut ve korkularını kağıda dökmeye katılmamış hemşerilerimi de katkıda bulunmaya çağırıyorum.”
Antalya kentinin geleceğinin planlanması, kentlilerin bu konudaki duyarlılıklarının yansıtılması ve katılımcı demokrasinin gelişmesi amacıyla 1 Kasım’ da başlatılan projeye 400’ e yakın Antalyalı yazı, resim,karikatür, kolaj ve fotoğraftan oluşan çalışmalarıyla katıldı. Antalyalılar, Antalya’ nın geleceğine ilişkin umut ve korkularını 100x70cm boyutlarındaki kartonlara yansıttı ve bu kartonlar hava koşullarından etkilenmeyecek hale getirildi ve özel olarak tasarlanmış bir pano sistemine yerleştirildi.
“Antalya’ nın Geleceği İçin Umutlarımız ve Korkularımız Sergisi” nin sergi sistemlerini Hüseyin Kahvecioğlu ve Nurbin Kanhvecioğlu tasarladı. Sergi tasarımını ise Atelye Alaturka ekibi ve Feyyaz Yaman gönüllü olarak gerçekleştirdi. Serginin Antalyalılara duyumu konusunda Akşam, Milliyet ve Sabah Gazeteleri’nin Akdeniz ekleri, Akdeniz Üniverstesi İletişim Fakültesi Radyosu, Akdeniz Fm, Radyo Muba, Radyo Martı ve Umut Radyo destek verdi.
Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi’ nin sergi hazırlık ve açılış çalışmalarına ise Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, Antalya Justiniano, Kent Konseyi, Antalya Sanatçılar Derneği, Antalya Tabib Odası, Deniz Ticaret Odası, Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Meltem Restoran ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi katkıda bulundu.
Antalya’nın Geleceği 7 Ocak 2007’ ye kadar açık kalacaktır.
ANTALYA KENT MÜZESİ PROJESİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarih Vakfı'nın danışmanlığı ve koordinatörlüğünde kurulmakta olan Antalya Kent Müzesi, Antalya'da kentlilik ve tarih bilincinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan bir eğitim, iletişim ve kültür merkezi olacaktır. Müze, başta Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği; ATSO, ANSİAD, Akdeniz Üniversitesi olmak üzere sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve Antalyalıların destekleri ile kurulmaktadır.
Uzun yıllar Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Kent Konseyi ve ATSO içinde bir niyet olarak tartışılan Antalya Kent Müzesi, 2005 yılı Nisan ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in öncülüğüyle somut bir proje haline dönüşmüştür.
Antalya Kent Müzesi, Karaalioğlu Parkı içindeki Antalya Büyükşehir Belediye
binaları ve çevresindeki 34.000 m2’lik açık,10.000 m2’lik kapalı alanda 2010 yılı
başında açılacaktır.
Amaç
Kenti,doğası, insanları, mekanları tarihsel malzemesi ile bir arada değerlendirmeyi tarih boyunca Antalya’yı yalnızca bir mekan olarak değil, bir ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik bütün olarak ele almayı ilke edinmiştir.
Günlük Yaşamımıza Neler Getirecek?
Antalya Kent Müzesi, Antalyalıların ve Antalya ile ilgilenenlerin bir buluşma noktası ve kentin tarihini ilgilendiren her alanda ortak kültürel üretim merkezi olarak, varlığı ile kentte yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunacak.
Antalya Kent Müzesi, geçmişte ve özellikle günümüzde Antalya'da yaşanan hızlı değişmelerin kavranması ve bu değişimlere cevap veren bir Antalyalılık bilincinin geliştirilmesinde değişik yaştan, cinsiyetten ve toplumsal, etnik, dinsel, kültürel kökenden kişilere yardımcı olmayı amaçlıyor.
Böylece, kentte karşılıklı anlayışın kökleşmesine, kent yaşamına katılımın ve aktif tutum alışın yaygınlaştırılmasına yardımcı olacak.
Antalya Kent Müzesi, tarih boyunca Antalya'da kent yaşamının sorunlarının, çelişkilerinin, darboğazlarının ve kentin bunlarla baş etme sürecinin dinamik bir bütün olarak kavranmasına ve bu yolla, kentin gelecekteki sorun çözme kapasitelerinin artırılmasına destek olacak.
Nasıl bir Müze Olacak?
Antalya Kent Müzesi,
• çalışmaları barışçı ve demokratik bir tarih bilinci temelinde yürütülen, çeşitli tarihsel süreçlerle Antalya'ya gelip yerleşmiş gruplar arasında karşılıklı anlayışı ve uyumlu bir ortak yaşamı güçlendirici olmaya özen gösteren;
• bilimselliği ilke edinen, çalışmalarını tarih, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, müzecilik, mimarlık, güzel sanatlar, enformatik, kütüphanecilik, arşivcilik gibi belli başlı bilim ya da uzmanlık alanlarının en son gelişmelerini dikkate alarak disiplinlerarası bir yaklaşımla yürüten;
• kenti, insanları, mekânları ve tarihsel malzemesi (eşyaları ve belgeleri) ile bir arada değerlendiren, tarih boyunca Antalya'yı yalnızca bir coğrafi alan olarak değil, ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik bütün olarak ele almayı ilke edinen
bir müze olacak...
Antalya Kent Müzesi’nin Bölümleri
Müzenin dört ana bölümden oluşması planlanıyor
• Kent Belleği Merkezi
• Kent Gezileri Merkezi
• Eğitim-İletişim-Araştırma-Yayın Merkezi
• Sürekli ve Geçici Sergiler
• Antalya’da Aile ve Evlilik
• Antalya’da Mutfak Kültürü
• Antalya’nın Doğası
• Antalya’yı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor
• Kronolojik Sergi / Karain’den Günümüze Antalya ve Antalyalılar
Sergilerin Açılış Tarihleri
“Antalya’da Mutfak Kültürünün Gelişimi”
Deniz Restoran ve Çevresinde / 2008 Sonbaharında
“Çağlar Boyunca Antalya’da Aile ve Evlilik”
Nikah Dairesi ve Çevresinde / 2008 Sonbaharında
“Antalya’nın Doğası”
Eski İpek Böcekçiliği Enstitüsü / 2009 İlkbaharında
“Antalya İçin Nasıl Bir Gelecek?”
Eski Ziraat Evi / 2009 İlkbaharında
Müzenin tamamının 2010 yılı ortalarında açılması planlanıyor.