• BIST 9986.93
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 29 °C

Antalya'da 350 bin turizm çalışanı işsiz kalacak

Antalya'da 350 bin turizm çalışanı işsiz kalacak
Türkiye turizminin yüzde 16'sını Antalya'ya gelen turistin üçte ikisini ağırlayan Manavgat-Side turizm destinasyonunda turizm sezonun 22 Kasım'da sona eriyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya - 
Antalya'da turizm sezonunun sonuna yaklaşırken 350 turizm çalışanı 2022 turizm sezonu başlayana kadar işsiz kalacak. Türkiye turizminin yüzde 16'sını Antalya'ya gelen turistin üçte ikisini ağırlayan Manavgat-Side turizm destinasyonunda turizm sezonun 22 Kasım'da sona eriyor.

turizm-calisani.jpgYaklaşık 300 bin  yatak kapasitesi ile yıllık 5 milyon turist ağırlayan Manavgat -Side turizm destinasyonunda Alman ve Avrupalı  turist ağırlayan oteller açık kalacak.Antalya Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, pandemi kısıtlamalarına karşın 2021 turizm sezonunun 2020 yılına göre iyi geçtiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün yeni tip Karona Virüsü(Covid 19) 'nü Pandemi ilan etmesi ülkeler arası tatil amaçlı kısıtlamalar nedeni 2020 yılının Antalya ve ülke turizmi adına kayıp bir yıl olduğunu vurgulayan turizmci Aydoğan, ''22 Haziran'da Rus turistlerin Antalya'ya gelmesi ile başlayan turizm sezonu 22 Kasım'da sona erecek. Turizm sezonunun sona ermesi ile 20 Nisan 2022 yılına kadar Manavgat bazında  115 bin turizm çalışanının yüzde 90'nı işşiz kalacak. Çalışacak olanlar ise kışın Alman ve Avrupalı yaşlı turistleri ağırlayan oteller olacak.  Bu sezonun başat turistleri  Ruslar oldu. Geçen sene Alman ve Avrupalı turist kaybımız yüzde 79 oranında. Bu sene ise çoğunluğu Almanya'da yaşayan gurbetçiler ile Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslüman olan Araplar  olmak üzere tatile gelen Alman ve Avrupalı turist kaybı yüzde 30- 35 oranında oldu. 2021 yılı turizm sezonunda kısmende olsa turizm canlılığının oluşması Covid 19korunma aşısının olması çok büyük şans oldu. Maalesef Antalya Bölgesinde turizmi 12 aya çıkaramadığımız için her yıl yaşadığımız sorunlara son 15 yıldır çözüm bulunamadı.'' dedi.    

 Antalya Turizm Çalışanları Yardımlaşma ve  Dayanışma Platformu Başkanı  Emine Gülşah, Antalya'da 22 Kasım itibariyle otellerin yüzde 90'ını kapanacağını , açık olan otellerin yüzde 10'nun ise Alman ve Avrupalı turist ağırlayan kışın açık olan konaklama tesisleri olduğunu kaydetti. Antalya'da 350 bin  turizm çalışanının olduğunu belirten Emine Gülşah, '' Zaten pandemi kısıtlamaları kapsamında turizm sezonu 22 Haziran'da  başladığı için beklenen turizm canlılığı oluşturmadı. Turizm çalışanlarının tercih ettiği turistin yüzde 95'i Alman turisttir. Çünkü Alman turistler turizm çalışanına çalışmasına bağlı  kat görevlisi, garson, bellboy, resepsiyon görevlisi, aşçı, aşçı yardımcıları, meydancılar  Alman turistlerden bahşiş alıyor.  Bu sezon beklenen oranda Alman turist gelmediği için bahşiş alamadı.
turizm-calisani-001.jpgTurizm çalışanları pandemi öncesi sezon bitince aldıkları bahşişle kışı çıkarırdı. Alman çok düşük düzeyde geldiği için kışın geçirecek kadar bahşiş almadılar. Zaten  Rus turistler bahşiş vermiyor. versede en fazla 1 Dolar veriyorlar.  Avrupa ülkeleri içinde en yüksek oranda tek bahşiş verenler Almanlar, Hollandalılar, İngilizler, Belçikalılar, Çekyalılar, Lüksemburglular  ve Avusturyalılar bahşiş verseler bile bir Alman turist kadar veremez. Almanlardan sonra en fazla bahşişi İsviçreliler ile İskandinavyalılar veriyor. '' ifadesinde bulundu.

Bu haber toplam 1971 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.