• BIST 8872.85
  • Altın 3007.928
  • Dolar 34.2845
  • Euro 37.163
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 16 °C

Almanlar tatilde 750 euro harcıyor

Almanlar tatilde 750 euro harcıyor
TİSOYAB Başkan Yardımcısı Ali Keleş, Almanların Antalya bölgesinde yıllık harcamalarının 750 euroyu geçmediğini söyledi

Abdurrahman Büyükkeskin /Cihan


ANTALYA - Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB), Türkiye Araştırmalar Merkezi(TAM)'nin yayınladığı Türkiye Turizm Raporu'nda Almanların yıllık tatil harcamasının bin 250 dolar olduğu rakamını abartılı buldu. TİSOYAB Başkan Yardımcısı Ali Keleş, Almanların Antalya bölgesinde yıllık harcamalarının 750 euroyu geçmediğini söyledi.



Geçen yıl Türkiye'ye gelen Alman turist sayısının 4 milyon 148 bin 252 olduğunu belirten Ali Keleş, 2008 yılında ise yüzde 20'lik bir artışla 5 milyon olmasını tahmin ettiklerini söyledi. 2007 yılında Manavgat'a 2 milyon 500 bin turistin geldiğini ve bunun yüzde 75'nini Alman ve Hollandalıların oluşturduğunu ifade eden Keleş, "TİSOYAB'ın yurtdışı tanıtımını Side-TUDER bünyesinde yaptı ve 2008 turizm sezonunda ilçede 3 milyon turisti konaklamayı hedefliyoruz." dedi.

 



2007 yılında 84,7 milyar dolar harcama ile Almanların dünyada en çok turizm harcaması yapan ulus konumunda olduklarını belirten Ali Keleş, ikinciliği 74,2 milyar dolarla Amerikalılar ve 70,6 milyar dolar ile üçüncülüğü İngilizlerin oluşturduğunu söyledi. Ali Keleş, "TİSOYAB olarak yaptığımız istatistiki çalışmaya son üç yıldır Manavgat'a gelen Alman turistler 750 Euro harcama yapıyor. TAM'ın raporunu Manavgat'a gelen Alman turistlere göre abartılı olduğunu düşünüyoruz. Almanlar 17 Şubat 2002 tarihinde Mark'tan Avrupa Birliği(AB) para birimi euroya geçince harcamaları düştü. Son üç yıldır Manavgat'a orta ve alt gelir grubu Alman turistler geldiği için harcamaları 750 euronun üzerine çıkmadı. Bölgede harcamasını bin Euro'nun üzerine çıkaracak kaliteli ve nitelikli turiste ihtiyacımız var. Bizim için turistin çokluğundan ziyade kaliteli ve para bırakması önemli" diye konuştu.

 

Öte yandan geçen yıl Türkiye'ye gelen 4 milyon 148 bin turistin Alman turistin toplam harcamalarının 5,2 milyar dolar olduğunu belirten Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, Almanların Türkiye'nin turizm gelirinin yüzde 28'ni karşıladığını söyledi. Geçen yıl Manavgat'a gelen 2 milyon 500 bin turistin 800 binin Side'de konakladığını bunun yüzde 80'nini AB ülkeleri vatandaşları olduğunu ifade eden Başkan Osman Delikkulak, yeni turizm sezonunda turizm beldesinde 1 milyon turisti ağırlamayı hedeflediklerini söyledi. Merkezi Almanya'nın Essen şehrinde olan TAM'ın yıllık raporlarını 7 yıldır düzenli bir şekilde takip ettiğini ifade eden Osman Delikkulak, en büyük sıkıntılarının son 3 yıldır beldeye para bırakacak kaliteli ve nitelikli turistin gelmemesi olduğunu söyledi.

 

Osman Delikkulak, "Maalesef zengin Alman turistler tatillerini İspanya, İtalya, Malta ve Karaib Adası'nda yapmayı tercih ediyor. Almanların İspanya'daki kişi başı yıllık harcamaları ise 2 bin 300 dolar. Türk turizmi Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya'ya göre daha kaliteli hizmet verirken kaliteli turist gelmemesinden ötürü emeğinin karşılığını alamıyor. Orta ve alt gelir grubu turistler harcama yapmıyor. Otelden çıkmayarak bir haftalık veya 10 günlük tatilini hiç dışarı çıkmadan bitiriyor. Bu turist nasıl esnafa para bırakabilir? Bıraksa bile 10 Euroluk mal alırken 5 Euro olmaz mı diye esnafla sıkı pazarlık yapacak. Beldemize kaliteli ve paralı turistin gelmesi için yurtdışı turizm fuarlarında İskandinav ülkelerine özen önem veriyoruz. Sezonda esnafın rahat bir nefes alması için kaliteli turiste ihtiyacı var." diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.