• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Aliağ'a'da 10 milyar dolarlık yatırım

Aliağ'a'da 10 milyar dolarlık yatırım
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa ve çevresine yapılmış ve yapılmakta olan 10 milyar dolarılık projelerin yöreyi kalkındıracağını söyledi.

İZMİR-Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa ve çevresine yapılmış ve yapılmakta olan 10 milyar dolar tutarındaki projelerin Bakırçay yöresinin kalkınması ve bölge insanının istihdam edilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Aliağa Belediyesi ve Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı Tansu Kaya, kısa adı BEGİAD olan Bergama Genç Sanayici ve İşadamları Derneği'nin davetlisi oldu. Bergama'daki BEGİAD lokalinde düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Başkan Kaya, siyasete girişinden bölge ekonomisinin canlanması için düşünülen yatırımlara kadar birçok konuda merak edilen konulara açıklık getirdi. BEGİAD Başkanı Yılmaz Dülgar ve Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliği yaptığı toplantıya Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper de katıldı.

 

Başkan Kaya, Aliağa'nın Türkiye genelindeki ilçeler sıralamasında 4. sırada geldiğine dikkat çekerek, "Bugün Aliağa'da yıllık 25 milyar dolarlık bir ekonomik döngü var" dedi. Aliağa'nın Türkiye'nin demir-çelik ihtiyacının yüzde 45'ini, petro-kimya ihtiyacının yüzde 100'ünü, doğalgaz ihtiyacının yüzde 28'lik kısmını, Türkiye elektriğinin yüzde 15'ini, Akaryakıt ihtiyacının yüzde 45'ini tek başına karşılayan bir ilçe konumunda olduğunu anlatan Başkan Kaya, ayrıca, her biri 140 bin metreküp olmak üzere iki dev tanktan oluşan dünyada ikinci büyüklükteki Ege Gaz Tesisleri'nin ve Türkiye'de tek olan Gemi Söküm Bölgesi'nin de Aliağa'da olduğunu kaydetti.

 

Başkan Kaya, Türkiye genelinde limanlardan yapılan yükleme boşaltmanın yüzde 25'lik kısmının da Aliağa'da yapılmakta olduğu bilgisini verdi. Başkan Kaya, 1982'de ilçe olan Aliağa'nın imar, şehircilik ve çevre anlamında birçok sorununun üstesinden gelmeye çalıştıklarını dile getirdi. Aliağa'da TÜPRAŞ ve PETKİM dahil kurulu bulunan tüm sanayi kuruluşlarının doğalgaza geçtiğini ifade eden Kaya, bu sayede ilçede görülen sülfür emisyonunda kirliliğin yüzde 80 oranında azaldığını açıkladı. Kirlilik oluşturan demir-çelik tesisleri ve fabrikaların baca filtrelerini ve teknolojilerini yenilemelerinin sağlandığını anlatan Başkan Kaya, 1960'lı yıllarda ağır sanayi ile tanışmış olan ilçenin 70'li yıllarda bakanlar kurulu kararı ile ağır sanayi bölgesi ilan edilmesine rağmen sanayi bölgesinin imar planlarını yapmanın kendilerine nasip olduğunu söyledi.

 

Kaya, Aliağa'ya, sanayi yanında bir de limanlar kenti kimliği kazandırmak için önemli adımlar attıklarını belirtti. Nemrut Limanı'nın 21 yıldır devam eden bir süreç olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, "Biz şu an orada kurulacak 6 liman girişimcisini bir araya getirerek belediyenin de yüzde 10 hissedarı olacağı bir oluşumu başlatıyoruz. Nemrut Limanı, Alsancak Limanı'nın kapasitesine yakın olacak şekilde dökme yük ve konteynır limanı olarak planlandı. Limanın Manisa ve Kemalpaşa Organize sanayi bölgelerine bağlanması için düşünülen demiryolu ağı kurma çalışması devam ediyor. Dünyanın 10. büyük limanı olarak planlanan Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı ile ilgili çalışmalar da önemli bir aşamaya geldi. Kuzey Ege Limanı'nın bir kısmı tersane olarak planlandı. Tersanecilik şu anda dünyada altın yumurtlayan tavuk. Bu limanlar faaliyete geçtiğinde Pire Limanı'ndan dolayı Yununistan'a giden ülkemizin 6 milyar dolarlık bir kaybı da ortadan kalkmış olacak" şeklinde konuştu.

 

Aliağa'yı bekleyen yaklaşık 10 milyar dolarlık bu yatırımların Bakırçay yöresinin kalkınmasına katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Kaya, Bergamalı işadamlarının Aliağa'da yatırım yapmayı düşünmesi halinde her türlü kolaylığı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

 

Toplantıda konuşan Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper ise tek düşüncelerinin bölge insanına hizmet etmek olduğunu hatırlatarak, "Görüldüğü üzere yerel ve genel İktidarın nimetlerini bölgemize taşıyoruz" dedi.

 

BEGİAD Başkanı Yılmaz Dülgar da yaptığı konuşmada, Tansu Kaya'nın konuşmasından çok istifade ettiklerini, ufuklarının açıldığını belirtti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.