BOZCAADA- Çanakkale'nin Bozcaada İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Akvaryum Koyu'na giden tek yol, koyun gerisindeki arazinin sahibi Kamil Erdoğan tarafından demir kapı konularak araç girişine kapatıldı Kumsal hariç koyun gerisindeki arazi kendisine ait olan Kamil Erdoğan, koyu işletmek için kiralama başvurusu da yaptı. Koya giden yolu da demir kapıyla kapatıp, Akvaryum Koyu'na talip olacaklara adeta gözdağı verdi.
Bozcaada'nın dünyaca ünlü koylarından biri olan Akvaryum Koyu'na araçla girilen tek yol demir bir kapı konarak kapatıldı. Bozcaada'daki koyların özel müteşebbislere kiralanmasının gündemde olduğu bugünlerde, araçların kullandığı toprak yol, asfalt yoldan itibaren demir kapıyla kapatıldı. Gördükleri manzara karşısında şaşkına dönen Bozcaadalılar, önce bu duruma bir anlam veremedi. Ancak, gerçek kısa süre sonra anlaşıldı. Yolu kapatan demir kapının, Akvaryum Koyu'nun gerisindeki yaklaşık 2 bin dönümlük arazinin mülk sahibi olan Bozcaadalı Kamil Erdoğan tarafından yaptırıldığı ortaya çıktı. Akvaryum ve yakınındaki Tuzburun koylarını kiralayıp, gerisindeki kendisine ait olan araziyle birlikte işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuran Erdoğan da, demir kapıyı kendisinin koyduğunu doğruladı.
TAMAMEN TAHRIP EDILMIŞ DURUMDA.
Akvaryum Koyu'nun kumsal bölümü dışında çevresindeki tüm arazinin sahibinin babası olduğunu belirten Naci Erdoğan, "Asfalt yolun altında bin dönümün üzerinde arazimiz var. Bunun 600 dönümün üzerindeki bölmünü zamanında telle çevirdik. Kalan bölümünü sadece insanların Akvaryum Koyu'ndan faydalanması için açık bıraktık. Ancak orada açılan yol, bölge 1'inci derece doğal SİT olmasına rağmen tamamen tahrip edilmiş durumda. İki gün içinde oradan 800 bira ve şarap şişesi topladık. Molozların döküldüğünü gördük. Bu da bizi yaraladı. Koya giden bizim mülkümüz üzerindeki toprak yol 3 metre genişlikteydi. Şu an 11 metre genişliğe ulaşmış. Yukarıdan gelen yağmur sularıyla oradaki tüm toprak denize akıyor ve bölge erozyona uğruyor. Ayrıca, buradaki maki dokusu bozuldu. Buraya başkalarının girmesini engellemek için kapıyı koymadık. Bir servis kapısı (yayaların geçebileceği) var ve insanlar oradan içeriye girip çıkabilir. Biz tahrip olan yolu yeniden maki dokusuna kavuşturmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
"PROJE HAZIRLAYIP, SUNDUK"
Bir proje hazırlayıp bunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Bozcaada Belediyesi'ne verdiğini anlatan Naci Erdoğan, "Eğer Akvaryum Koyu'nun işletme hakkını alırsak bu yaz işleteceğiz. Sunduğumuz proje kapsamında giriş kapısından 10 metre sonra 50-60 araçlık bir otopark alanı yapmak istiyoruz. Çünkü araçların koyun dibine kadar giderek doğayı tahrip etmesini istemiyoruz. Ancak bu yolun insanlara kapatılmış gibi düşünmesini istemiyoruz. Öyle bir olay yok çünkü. Ama buranın bizim iznimiz dışında başkaları tarafından kullanılmasına, buradan menfaat elde etmesine ve burayı kirletmesine artık göz yummayacağız" dedi.
"KADASTROYA İŞLENMEMİŞ"
Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz ise, Akvaryum Koyu'nu da içinde barındıran parselin Kamil Erdoğan'a ait olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, "Akvaryum Koyu'na geçiş için 1990'lı yılların sonunda itibaren kullanılan yolun kadastroda olmayan, Erdoğan'ın arazisinin içinden geçen bir yol. Bu koy Bozcaada için çok değerli. Turistlerin ve ada sakinlerinin yaz döneminde çok rağbet ettiği bir koy. Karşılıklı diyalogla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. O yol eğer kadastroda işlenmiş olsaydı işimiz çok daha basit olacaktı. Ama ben gerek yer sahibiyle, gerek Tapu Kadastro Müdürlüğü'yle görüşüp, ortak bir mutabakat ile bu soruna çözüm üreticeğine inanıyorum ve vatandaşların bu konuda sakin olmasını istiyorum" dedi.
Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe ise, adadaki bütün koyların halkın olduğunu ve devletin girişimi ile orada bir yol olması gerektiğini vurgulayıp, "Orası açılacak diye düşünüyorum. Çünkü Akvaryum Koyu, binlerce insanın Bozcaada'ya gelme sebeplerinden birisi" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.