• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Açılan işyeri sayısı düştü,

Açılan işyeri sayısı düştü,
Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahoğlu, yerli ve yabancı turistlerin kaliteli hizmet alabilmesi için açılacak olan işyerlerine kriterler getirdiklerini söyledi.

ANTALYA -Alanya'da açılan işyeri sayısı geçen yıla göre yüzde 15 düştü. 2006 yılında ise açılan işyeri sayısı önceki yıla göre yüzde 18 gerilemişti. Açılan işyeri sayısının azalmasını turizmciler olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise kaliteli işyerlerinin açılabilmesi için bazı kriterler getirdiklerini söyledi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Ticaret Sicili verilerine göre, 2007 yılında açılan işyeri sayısı önceki yıla göre geriledi. 2007 yılında turizmde beklenen hedef ve geliri yakalayamayan Alanya'da, reel sektörde de yaşanan bu gerileme canlılığın olmadığının bir göstergesi oldu. 2006 yılında açılan işyeri sayısı bin 270 iken bu rakam 2007 yılında bu sayı bin 106'ya geriledi. Ayrıca 2005 yılında bin 501 şirket açılırken, bu rakam 2006 yılında yüzde 18 düşerek bin 270 olmuştu. Bu rakam 2007 yılında da yüzde 15 gerileme kaydetti. Ayrıca şirket kapanışlarında da düşüş yaşandı. 2006 yılında 314 olan kapanan şirket sayısı 2007 yılında yüzde 3 düşerek 304 oldu. Ayrıca şirket kapanışlarında da düşüş yaşandı. 2006 yılında 314 olan kapanan şirket sayısı 2007 yılında yüzde 3 düşerek 304 oldu.

 



Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahoğlu, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin kaliteli hizmet alabilmesi için açılacak olan işyerlerine kriterler getirdiklerini söyledi. Kaliteli, vergisini ödeyen, ilçeye gelen misafirlere hoşgörülü davranan, müşterisine yüksek fiyatta mal satmayan işyerlerinin çoğalması için çaba sarf ettiklerini anlatan Sipahioğlu, "Bu kriterlere bakıldığında söz konusu çalışmaları görebilirsiniz. Geçmiş yıllara nazaran Alanya'da işyeri sayısında azalma var." dedi. Son yıllarda esnafların para kazanamamaktan şikayetçi olduğunu aktaran Sipahioğlu, ilçede bulunan onlarca butik ve hepsinin vitrininin aynı olduğunu bu şekilde esnafın para kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. İşletme sahiplerinin dükkânlarında yeni düzenlemeler yaparak müşteriye alternatif hizmet sunması gerektiğine inanan Sipahioğlu, "Müşteri aradığını bulamıyor. Bu nedenle alışveriş merkezlerine yöneliyor. İlçede faaliyet gösteren esnaf ve ticaret örgütlerimizin daha duyarlı davranmasını istiyoruz. Bizden yardım istedikleri takdirde yanlarındayız." diye konuştu.

 

Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Kahya ise ilçede açılan işyeri sayısının düşmesini olumlu buldu. Kaliteli ve iyi hizmet veren işyeri sayısının artması gerektiğine inanan Kahya, müşterisine güven vermeyen işyerlerinin uzun süreli ayakta duramayarak kapanacağını hatırlattı. Son yıllarda tartışılan 'Her Şey Dahil Sistemi'nin esnafa fazla bir zararı olmadığını anlatan Kahya, "Bu sistemle çalışan otellerin içerisinde giyim mağazaları, kuaför, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Tatil için gelen müşteri istediği taktirde bu yerlerden alışveriş yapıyor. Yani müşteri kendisini nerede güvende hissediyorsa orada eşya alıyor. Bugüne kadar Alanya'daki çarşı esnaflarının bazıları müşterisine yüksek fiyatta mal sattığı için güven kaybetti. Bu durum iyi niyetli esnafları da bitirdi. Büyük ümitlerle açılan işyerleri iş yapamadığı için ertesi yıl kapandı. Böyle olunca da Alanya'ya yöneliş azaldı." şeklinde konuştu.

 

Oba Otelciler Birliği Başkanı Hızır Bozdoğan ise belediyenin getirmiş olduğu kriterlere göre esnaf sayısının azalmasının normal bir gelişme olduğunu kaydetti. Alanya'daki esnaf sayısının azalmasının değişik nedenleri olduğunu ifade eden Bozdoğan, "1980 ve 90'lı yıllarda Alanya'nın beldelerinde alışveriş yapılacak yerler yoktu. Pazarlar da kurulmuyordu. Beldelerdeki otellerde kalan turistler alışveriş yapmak için otellerin servisleri ile ilçe merkezine gelerek alışveriş yapıyorlardı. Hareketlilik yaşanıyordu. Esnaf böylece çok kazanıyordu. Ancak 2000 yılından sonra beldelerde de alışveriş merkezleri açılmaya başladı. Böylece Alanya merkeze gelen turist sayısında düşüş yaşandı. Esnaflar ise para kazanamadıkları için gelen turiste kazık atmaya ya da hanutçuluk yapmaya başladı. Belediye ise katı kriterlerle iyi esnafı turizme zarar veren esnaftan ayırdı. Kötü esnafın ilçeden uzaklaşmasıyla ilçe merkezinde işyeri açan esnaf sayısı günden güne düştü." diye konuştu.

 

Yeni işyerlerinin açılmamasının Alanya için kazanç olacağını ifade eden Alaiye Otelleri sahibi Turizmci Hasan Uysal, mevcut işyerlerinin elde tutulması için belediyenin çalışma yapması gerektiğini dile getirdi. Uysal, şu anda açık olan yerli halka ve turistlere güvenilir hizmet verebilmesi için yeni uygulamalar getirilmesi gerektiğine işaret etti. Herkesin her işi yapmaması gerektiğini vurgulayan Uysal, "Alanya'da bakkal, market hatta berber bile emlakçılık yapıyor. Bu şekilde hizmet alan turist Alanya'dan uzaklaşır hale geldi. Belediye yeni açılan işyerlerine daha katı kriterler getirmeli. İşyeri açmak zorlaştırılmalı. Önüne gelen herkes istediği yerde, istediği gibi işyeri açmamalı. Emlakçı sadece emlakçılık, market ise sadece marketçilik yapmalı. Bu şekilde olursa ilçede açılan işyeri sayısı daha da azalır. Hem halk hem de gelen turist kaliteli hizmet alır hale gelir." dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.