• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Acı biber 15 yıldır Ürdün'den

Acı biber 15 yıldır Ürdün'den
Türkiye, acısız kalmamak için sofraların ve yemeklerin vazgeçilmez tadı olan acı biberini kış aylarında 15 yıldır Ürdün'den karşılıyor.

ŞANLIURFA-Türkiye, 15 yıldır acısız kalmamak için biberini Ürdün'den karşılıyor. Sofraların ve yemeklerin vazgeçilmez tadı olan biberin Türkiye'deki anavatanı olarak bilinen Şanlıurfa, yılın 12 ayını bibersiz geçirmiyor. Şanlıurfalı tüccarlar, 15 yıldır kış aylarının acı ihtiyacını Ürdün'den karşılıyor.

Türkiye'de acı denince ilk akla gelen illerin başında Şanlıurfa geliyor. Ne var ki Türkiye'nin acı takviyesini karşılayan Şanlıurfa tüccarlar, son 15 yılda kış aylarında Türkiye'yi acısız bırakmamak için Ürdün'e yöneldi. Müşterilerine yok dememek için yıllık 2 bin ton biberi dışarıdan getiren Şanlıurfa, Türkiye'deki metropol şehirlerdeki lüks lokantaların talebini Ürdün'den aldığı takviyeyle karşılamaya çalışıyor.

 

Suriye sınırı üzerinden getirilen biber Şanlıurfa'dan otobüslerle her tarafa gönderiliyor. Her yıl Ürdün'e 6 milyon YTL gibi bir para bırakan Şanlıurfa, aynı zamanda kışın tavan yapan biber fiyatlarının da önüne geçmiş oluyor. Yaz ayında sebze halinden Türkiye'nin değişik illerine günlük 400 ton biber gönderen Şanlıurfa, kış ayında ise bu rakam günde 20 tona kadar düşüyor. Bu ihtiyacı ise Ürdün ve Suriye üzerinden Şanlıurfa'ya getiren komisyoncular müşterilerini memnun etmeye çalışıyor.

 

Yılın 4 ayında dünyada en çok biber tüketimini gerçekleştiren Türkiye aynı zamanda Ürdün'ün en iyi müşterilerinden biri olarak görülüyor. Biber pastasının en fazla olanını Türkiye'ye ayıran Ürdün, her yıl kasasına 6 milyon YTL gibi bir para bırakıyor. 15 yıldır bu işi tek başına yapan komisyonculardan Abdurrahman Gülhan, Ürdün ve Suriye üzerinden oradan da Cilvegözü sınır kapısından Şanlıurfa'ya biber getirdiğini söylüyor. Bu mevsimde Ürdün'de mevsim sıcaklığının biber üretimi için çok uygun olduğunu hatırlatan Gülhan, Türkiye'deki yılın 4 ayını biber tüketimini bu ülkeden karşılandığını söyledi. Fiyatların oldukça uygun olduğunu da vurgulayan Gülhan, "Eğer Ürdün'den getireceğimiz biber fiyatı uygun olmazsa veya getiremezsek, Türkiye'de biber fiyatı 12 YTL'ye kadar çıkıyor. Ancak bu mevsimde biber fiyatı en fazla 5 YTL'ye kadar çıkıyor. Bu fiyat düşüklüğü de Ürdün'den getirilen biber sayesinde oluyor. Şanlıurfa sebze halinden Ürdün biberinin ithalatını sadece biz yapıyoruz. Türkiye'deki diğer illere de ihracatı biz gerçekleştiriyoruz. Türkiye'yi yani yılın 12 ayını da acısız bırakmıyoruz. Kış ayında Şanlıurfa'da biber bulunmaz ancak bu ihtiyacımızı Ürdün'den karşılayarak gideriyoruz. Müşterilerimize yok çekmemek için acıyı bu şehirden hiçbir zaman eksik etmiyoruz" dedi.

 

Hergün 15 ile 20 kilogram arasında değişen poşetler içerisinde 2,5 YTL'ye getirilen Ürdün biberinin fiyatı Şanlıurfa hal pazarından çıkış fiyatı ise 3 YTL'ye mal oluyor.

 

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hal Pazarı Müdürü İbrahim Halil Özen, bu mevsimlerde genellikle Şanlıurfa'nın isot diye tabir edilen acı biberin tükendiğini ve yerine Ürdün'den ithal edilen acı biberin piyasalara sürüldüğünü söylüyor. Ürdün biberinin günlük 20 ton civarı hal pazarından çıkışının olduğunu kaydeden Özen, bu rakamın yaz aylarında Şanlıurfa'nın kendi biberinin 500 tona kadar çıkabileceğini ifade ediyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.