• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

7.7'lik depremde can kaybı 1014'e yükseldi

7.7'lik depremde can kaybı 1014'e yükseldi
AFAD Başkanı Yunus Sezer: "2 bin 824 yıkılan bina ihbarı alınmış durumda. 1014 can kaybımız var." Türkiye alarm seviyesini yükseltti!

ANKARA- Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde sabaha doğru saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından çok sayıda büyük artçı sarsıntı gerçekleşirken saat 13.24'te yaşanan 7.6 şiddetindeki artçı deprem Elbistan merkezli olarak kaydedildi. Depremin ardından çok sayıda büyük artçı sarsıntı gerçekleşirken saat 13.24'te yaşanan 7.6 şiddetindeki artçı deprem Elbistan merkezli olarak kaydedildi.
Deprem Gaziantep, Malatya, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi birçok ilde hissedildi. Söz konusu illerde birçok bina yıkldı ve çok sayıda vatandaş göçük altında kaldı. AFAD Başkanı Yunus Sezer: "2 bin 824 yıkılan bina ihbarı alınmış durumda. Bin 14 can kaybımız var" dedi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 1014'e yükseldi. Türkiye alarm seviyesini yükseltti!

enkaz.pngafad-risk-azaltma-genel-muduru-orhan-tatar.png

AFAD BİLGİLERİNİ DİKKATE ALIN
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: Vatandaşlardan bizden gelen bilgileri dikkate almalarını istiyoruz Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar Kahramanmaraş depremi sonrasında AFAD koordinasyon merkezinde açıklamalarda bulundu.
Depreme ilişkin son bilgileri aktaran AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "5 bin 385 kişi yaralandı." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da büyük yıkım yaşandı. Öğle saatlerinde ise aynı bölgede bu kez 7.6'lık şiddetli bir deprem daha meydana geldi.
Soylu, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır." demişti.

afad-risk-azaltma-genel-muduru-orhan-tatar.jpgAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Sosyal medya ve diğer mecralardan eksik ve yanıltıcı bilgiler gelebiliyor. Bu yüzden vatandaşlardan bizden gelen bilgileri dikkate almalarını istiyoruz. Bildiğiniz gibi 7.4 büyüklüğünde bir deprem. 7 kilometre derinlikte oldukça sığ bir deprem. Çok geniş bir coğrafyada hissedildi. Hasarlı ve yıkılan binalar olduğu bilgisi var. Özellikle şunu belirtmek istiyorum bu 7.4 büyüklüğünde depremin ardından oldukça yıkıcı artçılarda geliyor. En büyük artçı sarsıntının büyüklüğü 6.6 olarak ölçüldü. Malatya'dan İskenderun'a uzanan bir hat boyunca Doğu Anadolu fayında bir kırılma sonucunca bir deprem meydana geldiğini söyleyebiliriz. Çok sayıda hasarlı binalar var. Vatandaşlarımızın 6'nın üstünde artçılar olabileceğini göz önünde bulundurarak bu binalara yaklaşmamaları gerekiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay'ın başkanlığında burada çalışma halindeyiz. Net bir sayı veremiyoruz ama can kaybı var. Şu anda bu bilgiler toplanıyor. Şu anda deprem danışma kurulu üyelerimiz ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri bölgeye gidiyorlar. Bölgedeki çalışmaların ardından daha net bir tablo görebiliriz" ifadelerini kullandı.

deprem.png

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sivil ve asker personelin gönüllülük esasına dayalı olarak Kızılay’a kan bağışında bulunacağını bildirildi.

MSB tarafından yapılan açıklamada, “Kızılay'ın kan bağışı çağrısı sonrası Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde görevli sivil ve asker personel, gönüllülük esasına dayalı olarak Kızılay'a kan bağışında bulunacaktır. Asil milletimizi de Kızılay'ın bu çağrısına destek olmaya davet ediyoruz” denildi.

suriye-deprem.png

DEPREM SURİYEYİ'DE VURDU.EN AZ 582 KİŞİ ÖLDÜ, BİNLERCE YARALI VAR

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde Suriye'de en az 582 kişi hayatını kaybetti, 1,500'den fazla kişi yaralandı. Deprem Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi, büyük yıkımlar meydana geldi. Suriye devlet haber ajansı SANA'da yer alan ve üst düzey sağlık yetkisine dayandırılan haberde en 371 kişinin hayatını kaybettiği ve 1089 kişinin yaralandığı belirtildi.Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde de onlarca bina yıkıldı veya hasar gördü.

suriye.pngSuriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), yerel sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklardan derlenen bilgiye göre, Suriye'nin kuzeyinde farklı yerleşim yerlerinde en az 203 sivil hayatını kaybetti, yüzlerce sivil yaralandı. Suriye hükümetinin açıkladığı vefat ve yaralı sayılarının yalnızca merkezi hükümetin kontrolündeki bölgeleri kapsadığı sanılıyor.Beyaz Baretliler kurtarma ekibi Twitter'da yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolündeki bölgede hayatını kaybedenlerin sayısının 211'e yükseldiğini ve 419 kişinin yaralandığını açıkladı.

DÜNYADAN YARDIM MESAJLARI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mektubu yolladı

ALİYEV'İN TAZİYE MEKTUBU:

Sevgili kardeşim, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım olduğu haberi bizleri derinden üzdü. Bu zor anda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size kurbanların aileleri ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına, şahsım ve Azerbaycan halkı adına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı:

"Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla başlangıç olarak Olağanüstü Haller Bakanlığı'nın 400 kişiden oluşan çevik arama kurtarma ekibi kardeş ülkeye hareket etti."

Beyaz Saray: ABD, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depreme ilişkin haberler nedeniyle derin endişe duyuyor. Gereken her yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, afetten en çok etkilenenlere yardım etmek amacıyla ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı. Barzani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Düşüncelerim ve dualarım, sabahın erken saatlerinde bölgemizi vuran depremden etkilenenlerle birlikte." ifadelerini kullandı. IKBY Başkanı, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileğinde bulundu. IKBY Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf da Twitter hesabından başsağlığı mesajı yayınladı.

Türkmen Bakan Maruf, mesajında, "Türkiye'de meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, ailelerine başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Türkiye'mize çok geçmiş olsun. Kalbimiz sizinle dua ediyoruz." ifadelerine yer verdi. Irak'ın başkenti Bağdat ve Erbil olmak üzere diğer kentlerde de hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıkmıştı.

İSRAİL

İSRAİL CUMHURBAŞKANI ISAAC HERZOG: Dün gece meydana gelen depremin ardından Türkiye'nin başına gelen büyük felaketten İsrail halkı adına derin üzüntü duyuyorum. Can kaybı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum.

İsrail Dişişleri Bakanı Eli Cohen: İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerini ifade etmek istiyorum. Kalbimiz hayatını kaybedenlerle birlikte, yaralılara acil şifalar diliyoruz. İsrail Dışişleri Bakanlığı'na, Türkiye'nin ağır felaketle başa çıkabilmesi için hızlı bir yardım programı yönetmesi talimatını verdim.

RUSYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajını iletti.

Putin'in Erdoğan'a mesajında, "Ülkenizde meydana gelen depremin yol açtığı çok sayıdaki can kaybı ve büyük yıkımlar nedeniyle derin başsağlığı dileklerimi kabul edin. Ölenlerin ailesi ve yakınlarına üzüntü ve desteğimi, felaket sonucu yaralananlar için de acil şifalar dileğimi iletmenizi rica ederim. Bu konuda gerekli yardımı sağlamaya hazırız." ifadelerine yer verildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesaplarından şu mesajı yayınladı;

"Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara ve tüm Türk dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu felaketi en az hasarla atlatmayı temenni ederiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz"

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı: İlyuşin-76 tipi 2 nakliye uçağı, arama kurtarma ekipleriyle birlikte yardım ulaştırmak için Türkiye'ye uçmaya hazır

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'ye gönderilen arama ve kurtarma ekiplerinin yola çıktığı bildirildi.

AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, sosyal medyadan konuyla ilgili açıklama yaptı.

Lenarcic, deprem sonrası Türkiye'nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizmasının harekete geçirildiğini duyurdu.

AB Acil Durum Müdahalesi Koordinasyon Merkezinin Avrupa genelinden kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini belirten Lenarcic, "Hollanda ve Romanya'dan arama kurtarma ekipleri şu anda yolda." ifadesini kullandı.

İsveç Başbakanı Krisston: Büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye'de yaşanan can kayıplarının üzüntüsünü yaşıyoruz. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenler ve sevdikleriyle birlikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı dileklerimi ilettim. Türkiye'nin ortağı ve AB dönem başkanı olarak desteğimizi sunmaya hazırız.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly: Türkiye ve Suriye depreminde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Tüm iyi dileklerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: Türkiye ve Suriye'de meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere ve mağdur olanlara başsağlığı diliyorum. Şu anda acil yardıma ve desteğe ihtiyaç var.

TAYVAN’DAN TÜRKİYE’YE 200 BİN DOLARLIK YARDIM

Tayvan yönetimi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından depremzedelere 200 bin dolarlık yardım sağlanacağını duyurdu.

Almanya Başbakanı Scholz: Kurbanların sayısı artmaya devam ediyor. Enkaz altında kalanlar için üzülüyor, sevdikleriyle birlikte yas tutuyoruz. Almanya mutlaka destek gönderecek.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte: Düşüncelerimiz bu şiddetli doğal afetin tüm kurbanlarıyla birlikte. Hollandalı bir arama kurtarma ekibi bugün bölgeye gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziyelerimi ilettim.

Bu haber toplam 1010 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.