• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

12 Eylül hunharlıkları

12 Eylül hunharlıkları
Bakın Günay,Yılmaz Güney'in filmlerinin 12 Eylül ihtilalinde toplatılmasının Türkiye'nin yaşadığı hunharlığın sonuçlarından birisi olduğunu söyledi.

DENİZLİ -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yılmaz Güney'in filmlerinin 12 Eylül ihtilalinde toplatılmasının Türkiye'nin birçok alanda yaşadığı hunharlığın sonuçlarından birisi olduğunu söyledi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak için Denizli'ye gelen Bakan Günay, Kaklık Mağarası'nı da gezdi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Anadolu Selçukluları'nın batıdaki son kervansaraylarından olan Akhan Kervansarayı'nı da ziyaret eden Günay, burada gazetecileri Yılmaz Güney'le ilgili sorularını cevapladı.

 



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın elinde 12 Eylül öncesinde toplanmış Yılmaz Güney'e ait filmler olduğunu açıklayan Bakan Günay, "Filmler 12 Eylül öncesinde toplanmış, daha sonra kanuni düzenlemeyle bakanlığımıza devredilmiş. Bunları koruma açısından bir sıkıntı yok. Bize verilen pozitif kopyalar, belli bir sayıda gösterimden sonra kendiliğinden açılıyor. Bunun hesabını bana sormayacaksınız, 12 Eylül'e soracaksınız. Sorunlar 12 Eylül'de. Birçok sorunun sorumlusu 12 Eylül." dedi.

 



Kendisinin de Güney'in filmlerini seyrettiğini belirten Ertuğrul Günay, "Türk sinemasının önemli isimlerinden birisi. Sinema sanatına, Yılmaz Güney'e özellikle 12 Eylül'de yapılmış bulunan bu davranış, gerçekten Türkiye'nin birçok alanda yaşadığı hunharlığın sonuçlarından birisi. Ne yazık ki Türkiye tarihinde böyle olumsuz örnekler yaşandı." ifadelerini kullandı. Türkiye'deki kültür çeşitliliğinin hiçbir unsurunun yok olmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Günay, "Bu çeşitliliğinin yerelden ulusallığa, ulusallıktan evrenselliğe uzayıp gitmesi gerekir. Bütün amacımız. Türkiye'nin kültür çeşitliliğinin, tarih içinde yaşayıp getirdiği ve bugün dünyaya sunabilecek bir zenginliğe sahip olduğunun hem kendi insanımız hem dünya tarafından anlaşılmasını sağlamaktır." şeklinde konuştu.

 

Türkiye'de deniz, kum ve güneş turizmine seçenek olarak termal turizmi gördüğünü belirten Bakan Ertuğrul Günay, şunları söyledi: "Türkiye'de termal turizm, gelecek 10 yıla kalmadan deniz, kum ve güneş turizmine alternatif en büyük alanlardan birisi olarak görünüyor." Denizli'de termal turizmle ilgili çeşitli planlamalar yapıldığını da ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı, ilin sanayide geliştiğini fakat kendi derdinin turizm alanında da gelişmesi olduğunu vurguladı. Günay, kültür varlıklarının restorasyonların gecikmesiyle ilgili bir soruya ise, "Bu konuda maddi sıkıntılar çekiliyor. Ayrıca taş ve ahşap konusunda eleman yetersizliği var." diye cevap verdi. Bakan Günay, daha sonra Leodikya antik şehrini gezdi.

 

Bu arada CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Kuzey Irak'taki PKK'ya yönelik operasyonların kendilerinin baskısıyla yapıldığına dair açıklamalarına da cevap veren Günay, "Muhalefet öyle konuşur, siz iş yapanlara bakın." dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.