• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Skal Marmara, Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı

Skal Marmara, Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı
Skal Marmara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96’cı yıldönümünü İzmir Marşı, İstiklal Marşı söylenerek ve Atatürk posterleri, Türk bayrakları ile kutladı,

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Skal Marmara’nın Grand Yavuz Otel’de Skal Marmara Başkanı Mert Okan ve otelin sahibi Ahmet Yavuz’un ev sahipliğinde erken 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96’cı yıldönümü Türk bayrakları sallanarak, İzmir Marşı söylenerek ve İstiklal Marşı ile saygı duruşunda bulunarak kutlandı.

skal-marmara-cumhuriyet.jpgTÜRK BAYRAKLARI VE ATATÜRK POSTERLERİ
Grand Yavuz Otel’in Marmara Denizi manzaralı teras restoranının duvarları Skal Marmara Genel Sekreteri Merih Kırlı’nın hazırladığı mizansenle donatıldı. Duvarlar Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve Skal Marmara’nın yunus amblemli bayrakları ile süslendi.

skal-marmara-cumhuriyet-003.JPG
skal-marmara-cumhuriyet-004.JPG
skal-marmara-cumhuriyet-005.JPG
skal-marmara-cumhuriyet-006.JPG
skal-marmara-cumhuriyet-011.JPGKonuklar ellerinde üzerinde Atatürk fotoğrafı bulunan Türk bayrakları ile marşlar söyleyerek salona girdiler. Yerlerine oturmadan önce marşlar ve İstiklal Marşı’nı söyleyerek büyük önder Atatürk’e olan sevgilerini belirtirken “Yaşasın Demokrası, Yaşasın Cumhuriyet” dediler.

skal-marmara-cumhuriyet.JPGHAMSİ TAVA SÜRPRİZİ
Daha sonra konuklar otelin usta mutfak yönetiminin sunduğu serpme mezeler, ıspanaklı mantarlı krep, mevsim salatası eşliğinde yemeğe oturdular. Skal Marmara Başkanı Mert Okan, Skal Türkiye Federasyonu Genel sekreteri, Skal marmara eski Başkanı Orhon Atameriç’in talebi üzerine hem köfte hem de hamsi tava yaptırdığını söyledi. Herkes lezzetinden tercih yapamadı. Hem köfteyi hem de hamsi tavayı yiyerek lezzetin doruğuna çıktı. Daha sonra kalbura bastı, fırın sütlaç ikram edildi. Böylece Skal Marmara 29 Ekim Cumhuriyet Bayanı’nı erkenden kutlarken yeniden birlikte olmanın keyfini yaşadı.

skal-marmara-cumhuriyet-007.JPG
skal-marmara-cumhuriyet-008.JPG
skal-marmara-cumhuriyet-001.JPGENGELLİLERE TEKERLEKLİ SANDALYEE DAĞITILIYOR
Skal Marmara Başkanı Mert Okan, Skal Marmara’nın sosyal sorumluluk projesini sürdürdüklerini belirterek engellilere tekerlekli sandalye dağıtımına devam ettiklerini belirterek Vize’de yaşlı iki engelli vatandaşa tekerlekli sandalye verdiklerini söyledi.

skal-marmara-cumhuriyet-001.jpg

29 EKİM MONDROS’A TOKATTIR

Skal Marmara Başkanı Mert Okan, Atatürk’ün Cumhuriyet Bayramı için 29 Ekim tarihini 30 Ekim’de imzalanan ve Türkiye’yi itilaf devletlerine teslim eden Mondros Mütarekesi’ne “batı ülkelerine tokat” amacını taşıdığını belirterek anlamını şöyle anlattı:
“Mondros Mütarekesi veya Ateşkes Anlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında Limni adasının Mondros Limanı'nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştı. Anlaşma Osmanlı devletinin daha barış antlaşması bile beklenilmeden işgal devletlerince parçalanıp paylaşılacağının göstergesi olmuştu.

FAHRETTIN ALTAY PAŞA’’YA ANLATTı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tanihi, Atatürk’ün 30 Ekim’de imzalanan, Osmanlı’nın sonu, İngiliz işgali, parçalanma ve çöküşe yol açan Mondros Mütarekesi’ne karşı 5 yıl sonra Cumhuriyet’i ilan ederek attığı tokat olmuştur.

ataturk-fahrettin-altay.jpg

Atatürk, 1925 yılında Fahrettin Altay Paşa’yı Cumhuriyet bayramı kutlamaları sırasında Çankaya’da 10 gün ağırlar. İzmir’e 9 Eylül’de giren Suvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa’yı 29 Ekim’in sırrını anlattı. Bu hikayeyi Fahrettin Altay Paşa gazeteci Taylan Sorgun’a anlattı. Kerem Çalışkan’da OdaTv’de bu yazıya yer verdi.

skal-marmara-cumhuriyet-002.JPG29 EKİM’İN SIRRI
Yazının özeti ise şöyle:
Mustafa Kemal, 7. Ordu Komutanı iken mondros Mütarekesi imzalanınca geri çekilir ve Güney Cephesi Yıldırım Orduları Komutanı olur. Ancak Saray’da Ahmet İzzet Paşa ile Mondros şartları hakkında “telgraf” savaşı başlatır.

MİSAK-I MİLLİ KAVGASINI BAŞLATTI
Sadrazama’a sınırı sorar ve misak-ı Milli kavgasını o tarihte başlatır. Sadrazam açıkça cevap vermeyince Mustafa Kemal “Şu vaziyete bakın. Biç bu sınırlar için orduları çöllerde vermedik mi? Bir milletin snırını lüzumu halinde sildirilmesi hangi insan aklının eseridir? Şaşarım akıllarına!” diye öfkesini dile getirdi.

SARAY’IN CEHALETİ
İngilizlerin Mondros’ta ‘Kilikya’ bölgesine müdahale hakkını Kabul ettirerek sarayı aldatmışlardı. Tarihi terim olan Kilikya sınırları Anadolu içlerinde Siir’te kadar uzanıyordu. Cahil saray Kilikya’nın neresi olduğunu bilmiyordu. Mustafa Kemal saraya tarihi uyarılarını sürdürerek “Bu gidişle kabineyi bile İngilizler tayin edecek. İstedikleri yeri işgal edecekler” der.

BU ANLAŞMAYI TANIMIYORUM
Sonunda Mustafa Kemal: “Ben bu anlaşma şartlarını tanımıyorum. Karakterime uyanı yapacağım” diyerek İskendura’a çıkacak İngilizlere ateş açacağını söyler.
Bunun üzerine Yıldırım Orduları Grubu dağıtılır,. Mustafa Kemal’ın yetkileri alınır. Acele İstanbul’a çağrılır.

skal-marmara-cumhuriyet-002.jpg

ZAMANI DURDURAN KURMAY ZEKASI
Mustafa Kemal adeta zamanı 30 Ekim 1918’de durdurmuş, 5 yıl sonra kazandığı zaferle, 30 Ekim’in bir gün öncesine geri sararak, batı dünyasına 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilanı ile tokadını vurmuştur.
Mustafa Kemal, mağrur ve galip batılı devletlere “Ben 30 Ekim’ tanımıyorum* Sizden bir gün öndeyim. Siz 29 Ekim’I tanımıyorum! Sizden bir gün öndeyim. Siz 29 Ekim’I tanıyacaksınız” demişti.

skal-marmara-cumhuriyet-003.jpg

MAZLUM MILLETIN AHI, ÖCÜ…

Mustafa Kemal 29 Ekim’in sırrını “mazlum milletin ahı, öcü…”olarak tanımladı. Bu igale karşı “intikam” demektir.
Mustafa Kemal 29 Ekim’in sırrını topluma açıklamadı. Bunun nedeni sorulduğunda “övünmek olurdu” diyere konuyu orada kapatmıştı. Ancak 29 Ekim mesajı için “Onu, anlayan anladı…” dedi.
Bizler bu güzel vatanda, bizlere Türkiye Cumhuriyeti’ni armağan ve emanet eden, bugünümüzü , özgürlüğümüzü borçlu olduğunuz büyük önder Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla minnetle anıyorumz. Ruhları şad olsun. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96’cı yılı şimdiden kutlu olsun.”

fahrettin-altay.jpg

Bu haber toplam 4078 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.