• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Zam KDV sevincine gölge düşürdü

Zam KDV sevincine gölge düşürdü
AKTOB yeni başkanı Sururi Çorabatır, elektriğe yapılan yeni zammın Türkiye çapında bir uygulama olmasına karşın otellerin maliyetlerini de artıracağını söyledi.

ANTALYA -Turizmciler, elektriğe yapılan son zammın maliyetlerini artıracağı gerekçesiyle yüzde 10'luk KDV indirimini gölgelediğini bildirdi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği'nin (AKTOB) yeni başkanı Sururi Çorabatır, yılbaşında elektriğe yapılan yeni zammın Türkiye çapında bir uygulama olmasına karşın otellerin maliyetlerini de artıracağını söyledi. Yatırım işletme belgesi bulunan tesisler elektrik zammından yüzde 10 oranında etkilenecek.




AKTOB'un Olağanüstü Genel Kurulu sonuçlandı. Genel kurulda AKTOB yönetim kurulu üyeleri ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) delegeleri belirlendi. 2003 yılının nisan ayından bu yana AKTOB başkanlığını yürüten Osman Ayık, görevini İber Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi olan Sururi Çorabatır'a devretti.



Genel kurul sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sururi Çorabatır, KDV indirimini sektörün nasıl yorumladığına açıklık getirdi. KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin sektörün desteklenmesi için önemli olduğunu vurgulayan Çorabatır, indirimin fiyatlara yansıtılmayacağını dile getirdi. Sektörün fiyatlarını aşağıya çekmek yerine hizmet kalitesini yükseltme yolunu tercih edeceğini anlatan AKTOB'un yeni başkanı, ancak yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yapılan zammın maliyetlerini artıracağını kaydetti. Elektrik zammının yatırım işletme belgesi bulunan tesislerde yüzde 10, bulunmayanlarda ise yüzde 15 olarak uygulanacağına dikkat çeken Çorabatır, "Elektriğe yapılan zam KDV indirimini bitirdi." yorumunda bulundu. Sözlerinin 'KDV'de indirdiler, elektrikte bindirdiler' şeklinde algılanmamasını isteyen Sururi Çorabatır şu değerlendirmeyi yaptı: "KDV indirimi bir avantaj gibi gözükse de elektriğe yapılan zam işletmelerdeki maliyetleri artıracak. KDV'yi elde etmek için bizim için çok önemli bir gelişmedir. Elektrik zammı Türkiye çapında yapılan bir uygulamadır ama bizim maliyetlerimizi de direk etkileyen bir unsurdur."

 

AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır turizmin 2007 yılı içerisinde iyi bir seyir çizdiğini söyledi. Antalya'nın 8 milyon hedefini yakalayamamış olmasına rağmen 'altın yıl' olarak adlandırılan 2005'in çok üzerinde bir performansla seneyi tamamladığına dikkat çeken Çorabatır, "Avrupa pazarından bu sene önemli artışlar bekliyoruz. Rusya piyasasının yükselmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Bu sene 8 milyonun biraz daha üstünde artış olacak. Şu an mayıs ve ekim ayları arasına denk gelen döneme ilişkin ön satışlarda çok büyük yükselme var ama bu yanıltabilir. Bunun sezona yayılması gerekir. En doğru tespit için mart ayını beklemek lazım. Mart ayındaki Berlin ve Moskova fuarlarından sonra değerlendirme yapmanın daha doğru olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

 

Öte yandan TÜROFED'in 20 Ocak'ta yapacağı genel kurula Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da katılacağı bildirildi. Sururi Çorabatır, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut'un burada bölgelerden gelen talepleri Başbakan'a ileteceği bilgisini verdi.

 

Tayla Otel'de yapılan genel kurulun açılışında konuşan Osman Ayık ise, AKTOB'un Antalya bölgesi ve Türkiye turizmi için önemli bir sivil toplum örgütü haline geldiğini söyledi. Turizm endüstrisinin tüm dünyada hızlı bir değişim içinde olduğuna dikkat çeken Ayık, "İşin özü gelişim ve değişim. Turizm ülkemiz için en önemli sektörlerin başında geliyor. Türkiye gelişecek ve bir refah ülkesi olacaksa bunda en önemli ekten turizm olacaktır. Turizm ülkenin kalkınmasında kaldıraç görevi görecektir." dedi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.