ATİNA- Yunanistan’da turizmde yılın ilk yarısında yaşanan artışa yaz aylarındaki hareketliğin eklenmesi, yetkililerin yeni bir turist rekoru beklentisini artırıyor. 2016 yılı yazında Yunanistan’ın 27 milyon turist ile yeni bir rekora daha imza atması bekleniyor.
Mikonos, Girit, Santorini, Kerkira ve Rodos 2016 yazında en çok turist çeken adalar olurken, Kalamata ve Aktio havaalanlarındaki hareketlilik de kayda değer. Yunanistan’a en çok turistin geldiği ülkeler ise Büyük Birtanya, Almanya, Fransa, İtalya ve Rusya oldu. Yılın ilk yarısında Yunanistan’a toplam 5.937.643 turist gelirken, Turizm Bakanlığı ve Eleftherios Venizelos havaalanının verilerine göre bu rakam geçen yıla kıyasla %4,4 artış olduğunu gösteriyor.
27 MILYON TURIST BEKLENIYOR!
Bu gelişmeler doğrultusunda 2016 yılı yazında Yunanistan’ın 27 milyon turist ile yeni bir rekora daha imza atması bekleniyor. Çünkü Temmuz ve Ağustos aylarında havayoluyla Yunanistan’a gelen turist sayısında da %8,9 ve %10,1 oranında artış bekleniyor. Bu iki ayda Yunanistan’a yıl boyunca havayoluyla gelen turistlerin %41’i geliyor. Yabancı turistlerin %80’i ise Yunanistan’a Mayıs-Eylül ayları arasında geliyor.
Turizm Bakanı Elena Kundura bu yılki turist sayısında %4, turizmden elde edilen gelirlerde ise şu ana kadar %5 artış yaşandığını kaydediyor. Yetkililer iyimserliklerinin yanında temkinli olunması gerektiğine de dikkat çekiyorlar.
Çünkü bölgede yaşanan Türkiye’deki darbe girişimi, Fransa ve Almanya’daki terörist saldırıları, Brexit gibi olayların verileri günbegün değiştirdiğini dile getiren yetkililer, son anda yapılacak rezervasyonların durumu belirleyeceğinin altını çiziyorlar.
Örneğin, bu yaz Türkiye’ye gitmeyi planlayan tatilcilerin önemli bir bölümünün Yunanistan’a gitmeye karar verdiği ifade edilirken, Türkiye sahillerinden geçmeyi planlayan kurvaziyerlerin büyük bir bölümünün de Yunan adalarına yöneldiği kaydediliyor. Ayrıca, Temmuz ayında Türkiye’den Yunanistan’a havayoluyla gelen turistlerin sayısında da %25,3 oranında artış bekleniyordu.
Taşra havaalanlarına Ağustos ayında gelecek turist sayısında da önemli bir artış söz konusu. Daha önceden planlanan uçuşlara göre turist sayısında artış beklenen ülkeler ise şöyle: İtalya (+22,5%), Rusya (+24,5%) Fransa (+13,9%), Büyük Britanya (+3,7%), Almanya (+6,4%), İspanya (+48%), Romanya (+30,4%), Kıbrıs (+30,4%), Sırbistan (+33,3%), Türkiye (+38,7%), İsrail (11,3%).
En büyük artışın yaşanması beklenilen turizm destinasyonları ise şöyle: Mikonos (+27,2%), Girit İraklio (+17,2 %), Santorini (+17,9%), Kerkira (+14,2 %), Rodos (+5,9%), Kalamata (+21,6%), Aktio (+10,8%), Preveza, Lefkada ve Skiathos (+21,9 %).
MÜLTECI AKıNLARı NEDENIYLE DÜŞÜŞ
Diğer taraftan büyük mülteci akınlarına maruz kalan Samos (Sisam), Chios (Sakız) ve Lesvos (Midilli) adalarına ise turist sayısında düşüş yaşanıyor. Kos (İstanköy) adasında ise %55’lere ulaşan düşüşün sezon sonunda %5 ile sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.



































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.