• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, TÜRSAB Başkan adayı

Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, TÜRSAB Başkan adayı
Türsab başkan yardımcılığından ayrılan Bilir Turizm’in başkanı Ali Bilir, TÜRSAB Başkan adaylığını açıkladı. Ali Bilir acentelere “Oyuna gelmeyin oyunlarını bozun ve oylarınızı kendi özgür iradenizle kullanın” dedi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Geçtiğimiz hafta Türsab başkan yardımcılığından ayrılan, ancak yönetim kurulu üyeliğini sürdüren Bilir Turizm’in başkanı Ali Bilir, “TÜRSAB Başkan adayı” olduğunu açıkladı. Ali Bilir, “TÜRSAB’ın 50’ci yılında 50 yıllık hayat birikimim ile TÜRSAB başkan adaylığımı açıklıyorum’ dedi. Mevcut TÜRSAB başkanının söz verdiği ilkelerin dışına çıktığını ve yeniden aday olup koltuğunu korumak için çeşitli oyunlara başvurduğunu belirten Ali Bilir, acentelere seslenerek “Oyuna gelmeyin oyunlarını bozun ve oylarınızı kendi özgür iradenizle kullanın” dedi.

tursab,-ali-bilir.jpg

ACENTELERIN DERTLERINI YAŞAYAN AILEDEN BIRISIYIM

Doubble Tree by Hilton Hotel İstanbul’da “Acenteler Kazanacak” sloganı ile TÜRSAB başkan adaylığını açımlayan Ali Bilir, “Hayatımın anlamlı günlerinden biri” diyerek sözlerine başladı ve kendini tanıttı. 1972 yılında doğduğunu ve TÜRSAB ile aynı yaşta olduğunu belirten Ali Bilir, işletme dalında eğitim yaptığını ve psikoloji doktora eğitimini sürdürdüğünü bildirdi. Yayınlanmış 4 kitabı olduğunu belirten Ali Bilir, salondaki koltuklara kitaplarından iki tanesini bıraktığını hatırlattı.

16 yıl önce TÜRSAB üyesi olduğunu ve her kademede görev aldığını söyleyen Ali Bilir, şöyle devam etti: “Acentelerin dertlerini yaşayan aileden birisiyim. Bütün bu sorunları çözümü ve mesleğimizi geleçek nesillere daha iyi taşımak için gayret gösterdim.

tursab,-ali-bilir-001.jpg

TURIZMIN LOKOMOTIFI SEYAHAT ACENTELERIDIR

Seyahat acentesi mesleğinin önemini herkes biliyor. Ülkemize gelen ziyaretçiler ile döviz girdisi sağlayan, katma değer kazandıran turizmin lokomotifi seyahat acenteleridir. Seyahat acenteleri ülkemizin tanıtımı için ayrı bir misyon üstlenmiştir. Türkiye’nin yurtdışı ve yurtiçi tanıtma gayretinde olan yegane meslektir.. Her daim saygı duyulacak ve baştacı olunacak bir meslektir. Ekip ruhuna önem vererek ekiplerle yol aldım. TÜRSAB’ın 50’ci yılında 50 yıllık hayat birikimim ile TÜRSAB başkan adaylığımı açıklıyorum.

Ali Bilir, kendisini TÜRSAB başkan adaylığını açıklama sürecine getiren sebepleri ise şöyle özetledi:

“5 yıl öne mevcut başkanla yola çıktık. Yola çıkış sebebimiz. 22’nci döneme kadar görev yapan ve 20 yıl TÜRSAB’ı yöneten zihniyetin yönetim anlayışı ve yaptığı yanlışlara karşı çıkmaktı. TÜRSAB acentelerinin birikmiş sorunları vardı. Acenteler ile TÜRSAB yönetimi arasında ticari bir yapı vardı.

tursab,-ali-bilir-002.jpg

İBRA ETMEDİĞİ KİŞİ İLE KOLKOLA

TÜRSAB’ı borç batağına düşürmüş, TÜRSAB’ın herşeyine haciz getirmiş, TÜRSAB üzerinden ticaret yapan bir yapı vardı. Biz “Bize Değişim Gerek” diye hareket başlattık. Bu hareketin içinde bulanarak bu yapıya karşı gelmek üzere mevcut başkanla birlikte oldum.

Ardından 22’ci dönem yöneticilerinin yönetim anlayışını 2’ci genel kurula katılan acenteler ibra etmedi ve aklamadı. Acenteler TÜRSAB’ı olumsuz hale sokan yapıyı onaylamadı ve görevi bizlere, değişim hareketine verdi.

Ancak mevcut başkan 23”cü genel kurulda ibra etmediği ve karşısında olduğu ibra etmediği kişiyle işbirliği kurarak bu genel kurula “kolkola” gidiyor.

Mevcut başkanın yoldan şaşıp ilkelerinden vazgeçtiğini değişim hareketini yok saydığını gösteren bir fotoğraf var. Bu fotoğraf için cevap vermesi gerekiyor. Bu cevapları istiyor, bekliyor ve talep ediyoruz.

tursab,-ali-bilir-003.jpg

İBRA EDİLİMEYEN KİŞİNİN GÖREVİ NET DEĞİL

Başkanla defalarca toplantı yaptık. İbra edilmeyen kişiyle birlikte olduğu ve onunla yaptığı pazarlığını fotoğrafının net olmadığını söyledi. Bu fotoğrafla birlikte olamayacağımı söyledim. Bu fotoğrafın olduğu yerde olamam dedim. Yok sayılırsa varım dedim. Hiçbir talebimin olmadığını söyledim. Ancak yanılmadığımı gördüm. 22-23 dönemdeki yöneticiler ile kolkola olması ilkelerime aykırı olan bir durumdur. Meslektaşlarıma doğruyu anlatmak ve hakların savunma için yönetimden ayrılmadım.

tursab,-ali-bilir-004.jpg

TÜRSAB ÜZERINDEN NE HESAPLAR YAPıYORLAR?

Bugün kolkola girdiği 22 dönem yöneticilerinin de cevabını bekliyoruz Acentelere ümit vadederek oylarını isteyip, bugün o oyları yok sayıp “Biz sizin oylarınızı sadece iktidar olmak için almıştım” demelerini bekliyoruz.

TÜRSAB üzerinden ne tür planlar ne hesaplar yapıyorlar. Bunu çok iyi biliyoruz. Kendileri açıklamadığı zaman biz açıklayacağız. Göreve geldiğimizde açık kapı anlaşıyı ile herkesi kucaklayacağız. Göreye geldiğimizde herşey şeffaf olacak. Teknolojiyi kullanarak hakettiğimiz yere ulaşmak için çalışacağız. Paydaşlarımızla birlikte sektörün sorunlarını ortak akılla, uzlaşarak çözeceğiz. Tüm karar alırken bütün kanalları kullanacağız ve hırslarımıza yenilmeyeceğiz.”

tursab,-ali-bilir-005.jpg

YA ESKİYE DÖNÜŞ, YA DA “YOK” DİYECEĞİZ

Meslektaşlarım, her seçim kendi özünde önemlidir. Kasım ayı sonunda yapılacak 25’inci genel kurula sayılı günler kaldı. Hep birlikte geleceğimiz için karar alacağız. Ya eskiye dönüşün yolunu açacağız, ya da yok diyeğiz.

Bu dönem acentelerin kazanması için, hep birlikte yönetmek için, TÜRSAB’ın turizmde otorite olması için, mesleğimizi geleceğe taşımak içinr, yeni bir dönem için şimdi tam zamanı diyoruz. Acenteler kazanacak diyoruz.
Sizleri sandığa çeşikli yollarla çağıranların oyununa gelmeyin, oylarınızı özgür iradenizle kullanın.

Halen mevcut başkan sadece kendilerine oy verecek kişileri genel kurula getirmek oyunu üzerine çalışıyor. Oyunlarını bozun ve kendi özgür iradenizi kullanın. Sandık önünüze 3 yılda bir geliyor. Ya yeni ümitlerle 3 yıl beklersiniz. Ya da bu gidişe “dur!” dersiniz.

tursab,-ali-bilir-007.jpg

ACENTELERİN VERDİĞİ GÖREVİ SON GÜNE KADAR SAVUNMALIYIM

Sadece başkan yardımcılığı görevimden istifa ettim. Bu görevi bana başkan vermişti. Yönetim kurulu üyeliğimi ise genel kurul vermişti. Acentelerin bana verdiği görevi son güne kadar savunmam gerekiyor. 2.5 seneden fazla görev yaptım. Ben de genel kurulda herkes gibi kürsüye çıkıp aklanmak istiyorum Bunun için istifa etmeyeceğim. Bana oy veren insanların güvenlerini ve oylarını yok sayamam.

TEK ADAM YÖNETIMI ZIRVE YAPTı

Ali Bilir, TÜRSAB’ta uzun yıllardır hakim olan “tek adam”lık sisteminin bir yerde son bulması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“24’üncü son dönemde biz başkanla devam ettik. Ancak ortak aklın yönetiminden uzaklaşıldı. Tek adam yönetimi yakın zamana doğru zirve yaptı. Biz göreve gelirsek hep birlikte yöneteceğiz. 36 bölgede BTK’lar özerk olacak. 81 ildeki acentelerle kurumun yapısı şeffaf ve herkesin ulaşabildiği yapıda olacak

tursab,-ali-bilir-008.jpg

ÇIKMAMIŞ YASAYI UYGULAMAYA KALKIŞIYOR

Türsab’ta mevcut başkanın iki dönem görev yapacağını biliyordum. Şimdi 2x4 eşittir 8 yıl gibi konuşuyor. Bu tartışmalı bir konudur 4+4’e çıkarmayı planlıyor. Kendi hazırladıkları ve bakanlığını askıya aldığı yasada bunları yazmışlar. Ama uygulamayı çıkmamış yasa ve yönetmelik için yapmaya çalışıyor. Bu doğru değildir.

"GİTMENE GEREK YOK" DEDİ

Başkan TÜRSAB lyönetim kurulu üyeleri huzurunda bana ayrılmamamı söyledi.
Ben ona “Yola çıkış ilkelerimizi savunmaya devam mı, yoksa karşı çıktığımız insanlarla mı yürüyeceksiniz?” diye sordum. Şimdi arkamdan konuşuyorlar. Sözümü “Ekipte var mıyım, yok muyum?” diye yorumluyor. “Gitmene gerek yok. Aileyi bozmayalım” diyen kişi kendisidir.

ACENTELERDEN HIÇBIR ÜCRET ALMAYACAĞıZ

TÜRSAB acentesinin cebinden geçim sağlayan bir kurumdur. Acentelerin canı yanıyor. Yüksek aidat ödüyorlar. 5 bin TL’nin üzerinde aidat ödüyorlar. İki yıl boşluktan sonra 2020’de aidat alınmadı. Ama bir kurum aidatla geçinmemeli.

Bu okulunu bitirmiş, askerliğini yapmış işi gücü olan 25 yaşında bir gencin ailesinden harçlık istemesi gibi bir şeydir.
Ama mevcut başkan TÜRSAB'ı 150 milyon borca batıranlarla niye kolkola seçime gidiyor? Aidat toplamak, daha çok acente açmak çözüm değildir. Başka çözümler gerekmektedir. Biz acentelerden hiçbir ücret almayacağız. Acente hizmet almacağı zaman aidat borcu engeline takılmayacak.

TÜRSAB’ıN GELIR KAPıSı, ACENTE OLMAYACAK

TÜRSAB’ın aşırı bir savurganlığı var. Bunun önüne geçeceğiz. TÜRSAB’ın devletle ve diğer kurumlarla yapacağı üyelerin işlerini kolaylaştıracak gelir kapıları ve iş kolaylaştırıcı yollar var. TÜRSAB’ın gelir kapısı, hiçbir zaman acente olmayacak.

TÜRSAB üyeleri ile ticaret yapamaz. Dışarıda ticaret yapabilir. 23’cü dönemde yapı eskiye döndü. Pandemi girince bu konuları gündeme getirmek isteyince konu kapatılmak istendi. Uzlaşı, barıştan, uzaklaştık. Devlet yok sayıldı. Bakanlığın ön kapıları varken, arka kapıdan girilmeye çalışıldı. Ama devletin kapısından içeri girilemedi.

tursab,-ali-bilir-010.jpg

ACENTESİNDEN GEÇİNEN TÜRSAB BİTECEK

TÜRSAB’ın gelirlerini artıracak çok argüman var. TÜRSAB vize hizmetleri veriyordu. Acentelere ve vatandaşlara vize veriyordu. Bunlar geri getirilebilir.

Acentelerin olmadığı işletmeler işletebilir. TÜRSAB ekonomik girdi sağlayacak yapılara gelebilir. Borç yerine acentelere zor zamanda katkı sunacak bir yapıya bürünebilir. Türkiyede benzer birlikler var. Üyesinin aidatı ile geçinin tek yapı TÜRSAB’ta var. TÜRSAB acentesinden geçinen değil acentesinin yanında olan birliğe dönüşecektir.

Henüz kimlerle olacağımız açıklamak için erken. Biz aynı ilkelere inanan geniş aileyiz. Açıklama yaparsak yolda bize katılacak arkadaşlara haksızlık etmiş oluruz. Aynı ilkelerle yürüyecek ekipte olacağız.

ARTIK PARASI OLAN DEĞİL HİZMET YAPAN ADAY OLACAK

Adaylım için harcanacak bütçe göreceli bir kavramdır.100 lira ile 10 kişiye ulaşırsın, daha iyi çalışırsın 10 lira ile daha çok kiyilye ulaşırsınız,

TÜRSAB’ın tek adamlıktan kurtarılamamasının ana sebebi, adayların bütçe meselesidir. Parası olan gelip aday olsun deniliyor.

biri “Ben adaylık açıklamamı TÜRSAB’ın salonunda yapacağım” dedi. Bundan doğru ne olabilir. Mevcut başkan bir aday için “Varsın işine gitsin. Burası pazar yerimi kiralayacak. Yeri yoksa para verelim” dedi. Aşağılayıcı rencide edici ifade kullandı. TÜRSAB acentelerindir ve herkes orada toplantı yapabilir.

ACENTELERIN MASRAFLARıNI KARŞıLAMAK ZORUNDALAR

Genel kurula birisinin parasıyla geliyorsanız. Geçmiş olsun kardeşim. Sonra o niye böyle yaptı demeyin. Ya oyunuza sahip çıkın, ya da oyuna gelmeyin.

24’cü Genel Kurul’da alınan karara göre bütün acentelerin masrafları TÜRSAB tarafından karşılanacaktır diye karar alındı. Değiştirmeye çalışıyorlar. El altından Bakanlığa yazı yazmışlar. Bunun gibi onlarca mesele. Yönetimdeyiz ama haberimiz yok.

Bizi destekliyorsanız, şu otelden, bu otelden rezervasyon yaptık. Bekliyoruz. Bu oyuna gelmeyin. Her telefon TÜRSAB’ın parasıyla aranıyor. Genel Kurul’da delegelerin aldığı karar uygulanmalıdır. En büyük organ Genel Kurul’dur ve en büyük organdır. Bütçe meslektaşlarıın cebindedir.

Uçak biletini alamayan bir dostumuzu bez seçime getiririz. Bize oy versin istemiyoruz. Gelsin ve kime isterse oy versin. Özgün iradesiyle oyunu kullansın. Gelin oyunuzu kullanın ve oyunuza sahip çıkın diyoruz

tursab,-ali-bilir-012.jpg

BAKANLA KAVGADA 12-13 BIN ACENTENIN GÜNAHı NE?

kavga konusuna gelince, kavga edersiniz, küs olursunuz ama bu kişiseldir. Bu olabilir. Ancak üç günden fazla küs olmamak gerekiyor. Ama mevcut başkan üç yıldır küs. Kendin için küsmüşsün. Ama 12-13 bin acentenin günahı ne? Başkan kendi günahını üslenirken, acentelerin günahını da üslendi. Bunun hesabını nasıl verecek? Bu birliği temsil ediyorsan bu hiç olmaz. Biz karar alıcıların yanında olup kapılarını aşındıracağız. Sürekli olarak iletişim halinde olarak ileride çıkacak korunların çözümü için uzlaşı içinde çalışacağız.

BEN BAKAN OLACAĞıM. YASA ÇıKACAK HAYALİ…

Bakanlık çatı kuruluşudur. Bakanlıkla kavga olur mu? Hatta “Biz bakahlığa gidelim dediğimizde” bize “Siz kimden yanasınız? “ cevabını verdi.

“Bakan değişecek. Ben bakan olacağım. Yasa çıkacak” dedi. Böyle varsayım olur mu? Mars’a uçak yolculuğu başlayacak Mars’ta yaşayacağız demekten farkı yom.

Bizde, kavga yok, uzlaşı ve barış olacak. Camia neiskiyorsa o lacak. Ben istiyorsam değil! Ben binlerce meslektaşım adına seslenen kişiyi. 24’cü dönemde yaptıkları için cevap vermeliler.

Mevcut başkan “6 sonra görevi bırakmayı düşünüyorum” dedi. “Neden aday oluyorsunuz Size güvenenlere yazık değilmi” dedim. Ama o Türsab üzerinden ticaret yapanla kolkola girdi. O kişiye oy veren1600 meslektaşıma cevap vermesi lazım.

tursab,-ali-bilir-011.jpg

BEN SENIN OYUNU SATıN ALDıM

Yanlışla mücadele için yola çıktık. Cebindeki parayla başkan olursan başkanlıkve tek adamlık sistemi devam eder. Bunun kibarcası “Ben senin oyunu satın aldım” demektir.

Kendi özgür ve özgün iradenizi ortaya koymanız lazımdır.

TÜRSAB üzerinden yapılan oyunlar budur. Siyaset şöyledir.

Ama “Tarlada izi olanın, harmanda yüzü olacak.” Ancak emek vermeden siyaset olmaz.

KAHVE İÇİN PLAKET VERMEKLE İŞLER DÜZELMEZ

TÜRSAB üyesi 3 bin acente uçak bileti satarak evine ekmek götürüyor. Acenteler, havayolu system fiyatı ile kendi fiyatının eşitlenmesini istiyor. Mevcut başkan bu işken ekmek kazanan acenteleri küçük görerek “Uçak bileti satmak turizm faaliyeti değildir. Uçak bileti satmayı bırak diyor”

Yetkililere kahve içip, plaket verip fotoğraf çektirerek bu işler düzelmez.

Havayolları ile uzlaşamadık, kapılar kapandı. Biz gelince bu kapıları açacağız. Her bakanlıkla ilgilenen yetkili arkadaşlarımız olacak.

TÜRSAB’ın avukatını szevirim. Ama hukukçu mi, televizyoncu mu, herşeye yetişen danışman mı belli değil. Kendisine bir soru soruyoruz, soru sorarken anlaması için anlatıyoruz.

BEN ISTIFA EDERSEM MEYDAN BOŞ KALıRDı

Türsab başkan yardımcılığından istifa ettim ancak yönelik kurulundan istifa etmediğime gelince “Ben istifa edersem meydan boş kalırdı. Beni başkan yardımcılığına mevcut başkan getirdi, ancak TÜRSAB yönetim kurulu üyeliğine genel kurul seçti. Bu nedenle bana oy veren kişilere saygım nedeniyle genel kurula kadar görevime devam edeceğim. İlkelerime uyimayan bir yönetim içindeyim. Arcak değiştiremediğim yönelik kurulu içinde bana oy veren acentelere saygım nedeniyle onların haklarını korumak için mücadele edeceğim. TÜRSAB başkan adaylığımı bu anlayışla açıklıyorum.

BEN HER ZAMAN HERKESLE GÖRÜŞÜRÜM.

Biz Tamer Çiçek meslektaşım olarak her zaman görüştüğüm biridir. Herkes benim meslektaşım. Bu camia bizimdir. Ben her zaman herkesle görüşürüm.

Ben aynı ilkelerde bu zeminde sorunları çözecek önünü açacak bir ortam geliştiği sürece herkesle olurum ben değil. “Biz” kavramı ile yola çıktık. Oturur değerlendiririz. Burada “tek” diye bir şey yok. Doğruyu anlatacak arkadaşlar olursa, bu cümia için elimizi her zaman taşın altına koyarız.
Mesele Ali Bilir değil, acentelerdir. Bu seçimi seyahat acenteleri kazanacaktır. Bu onların son şansıdır. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ve TÜRSAB’ın 50’inci yılında herşey değişeçektir. Bu seçim gerçek değişim fırsatı için son seçimdir.

OYUNA GELMEYIN OYUNLARıNı BOZUN

Bakanla en son iki yıl önce turizmi temsil eden heyet üyeleriyle birliği temsilen gittiğimde görüştüm. Ancak TÜRSAB yönetiminde görev aldığımız zaman bakanlarla ve turizmi ilgelendiren tüm paydaşlarla görüşeceğiz. Hatta TÜRSAB’ı dünyaya taşıyarak yurtdışı temsilcilikler oluşturacağız.

Tüm acentelere tavsiyem: Oyuna gelmeyin oyunlarını bozun ve oylarınızı kendi özgür iradenizle kullanın

Bu haber toplam 4663 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.