• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 20 °C

Yanımızdaki Yunan adası: Kos

Yanımızdaki Yunan adası: Kos
Türkiyeturizm.com olarak bodrum temsilcimiz Zafer Baykal,kalymnos adasından sonra kos(İstanköy) adasına gitti ve izlenimlerini anlattı.
ZAFER BAYKAL-TÜRKİYE TURİZM

KOS/ TURGUTREİS-Türkiyeturizm.com olarak bodrum temsilcimiz Zafer Baykal, Kalymnos adasından sonra Kos (İstanköy) adasına gitti ve izlenimlerini anlattı.



Yunanistan"ın Kos adası Turgutreis"e 35 Bodrum"a 50 dakika uzaklıkta. Türkiye sahillerine yakınlığı ile bilinen Bakırköyden bakınca Kadıköy"ü görüyormuş gibisiniz.
Kos adası, 1912 ye kadar Osmanlı"nın 1948 e kadar İtalya"nın egemenliğinde kalmış. İkinci dünya savaşını kaybeden İtalyanlar savaş tazminatı olarak adayı Yunanlılara vermişler.



Limana girişte sizi St.Jean Şövalyeler"nin kalesi ile gökyüzüne doğru uzanan Cezayirli Gazi Hasan Paşa Cami"nin minaresi karşılıyor.l Lmanda çok sayıda Türk bayraklı tekne demir atmış.





Deneyimli kaptanımız Serdar Dağar her zamanki gibi limana yaklaşırken telsizle polise gelişimizi bildirdi ve kendine has geri manevra ile limana yanaştı. Limana ayak basar basmaz pasaport kontrol bölümüne geçip işlemlerimizi yaptırdık.



Kos özellikle Hollandalı, İskandinav ve İngiliz turistlerin bol olduğu bir ada. Kalenin bir yanında plajlar uzanırken, arkasında da tarihi eserler bulunuyor. Loziya (Loggia) ve Defterdar camileri tüm zarafetleriyle meydanları süslüyorlar. Türk Vali Cezayirli Hasan Paşa"nın 1745 de yaptırdığı Loziya Camii"nin şadırvanının arkasında adaya damgasını vurmuş olan Hipokrat"ın Ağacı var.



Hipokrat"ın Ağacı

Modern tıbbın babası sayılan ve doktorların ettiği yeminiyle meşhur Hipokrat, 2400 yıl önce bu adada yaşamış. Eğacın da onun tarafından dikildiği ve öğrencilerine bu ağacın altında tıp dersleri verdiği öne sürülüyor. Oysa yapılan araştırmalar ağacın sadece 560 yıllık olduğunu göstermiş!





Hipokratın kurduğu okul ve hastanenin kalıntıları Türklerin yaşadığı Platani köyüne çok yakın.



Türkiye gibi

Caddelerden birinin adı da Bodrum"un eski ismini taşıyor: Alikarnassou. Esen rüzgar meltemden tutun, restorandaki karides güvece kadar bir sürü ortak kelime var. Hele balık isimleri tamamen aynı, kefal, levrek, barbunya, çipura, zargana, sinarit, uskumru, ton ve kolyos olarak menü"de sizi bekliyor. Cacık, revani, baklava, musakka da göze çarpan bazı ortak kelimelerden. Bu arada Türkçe konuşurken dikkatli olun, yer gök Türk dolu.





Tarihi Agora"nın (Pazar yeri) bitişiğindeki Eleftherias Meydanı"nındaki Defterdar İbrahim Efendi Camii"nin altında ve yanında bulunan kafelerden birinde oturup kahve, çay ve soğuk meşrubatınızı içebilirsiniz.
Yunanlılar cami altlarında veya yanında bulunan kafelerde dine saygılarından alkollü içki satmıyorlar Dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da dilenci karşımıza çıkıverdi.



1974 Kıbrıs çıkartmasından sonra, buradaki Türkler biraz zorluk yaşasalar da, şimdi her şey unutulmuş gibi gözüküyor.



Adada geçirdiğimiz güzel bir günün ardından sabah 09.00 da Bodrum feribot şirketinin motoru ile ayrıldığımız Turgutreis"e akşam üzeri 17.15 te geri döndük ve kaptanımız Serdar Dağar"a teşekkür edip feribottan ayrıldık.



Bodrum feribot şirketi her gün Bodrum"dan iki Turgutreis"ten bir sefer Kos"a servis yapıyor. Genel Müdür Metin Önder ve kaptan Serdar Dağar nezdinde bu yolculukta bize yardımcı olan bütün ekibe teşekkür ediyoruz.





Bodrum feribot şirketine iletişim:
Bodrum-0252-3160882-3132509
Turgutreis-0252-3829441
Datça-0252-7122143


Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.