• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Umre için mayıs sonrasına gün

Umre için mayıs sonrasına gün
Umre yapmak isteyen vatandaş sayısında patlama yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl umreye toplam 280 bin kişi giderken, bu sene şimdiye kadar 310 bin başvuru oldu.

KARS - Kutsal toprakları ziyaret edip umre yapmak isteyen vatandaş sayısında patlama yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl umreye toplam 280 bin kişi giderken, bu sene şimdiye kadar 310 bin başvuru oldu. Umre'ye başvuran vatandaşlar yoğunluktan dolayı ancak 4. tur için tarih alabilirken, ek kontenjan açılması isteniyor.
2011 yılı umre organizasyonları başladı. Bu kapsamda il müftülükleri de umre bürosu oluşturarak çalışmalarına hız verdi. Geçtiğimiz yıllara göre yoğun talep gören umre turları kapsamında, Kars'ta ancak 4. tur için tarih verilirken, vatandaşlar son müracaat tarihi daha dolmamış turlara yoğun talepten dolayı kayıt yaptıramadıklarını belirterek, ek kontenjan istediklerini ifade ettiler. Kars Müftüsü İlyas Gümüş, 2011 yılı umre sezonunun 19 Ocak itibari ile başladığını belirterek, Kars'tan umreye gitmek isteyen vatandaş sayısında büyük artış olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl ilk beş ayda Umre'ye gitmek için 138 kişi başvururken, bu rakamın şimdiden 254'e yükseldiğini ifade eden Müftü Gümüş, başvuranlara mayıs ayından sonraki aylar için gün verildiğini dile getirdi. Bu yıl Diyanet tarafından toplam 7 farklı tipte umre programı hazırlandığını vurgulayan Müftü Gümüş, her tur için 15 gün önceden müracaat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

TALEPLER İKİ KATINA ÇIKTI
Erzurum Müftülüğü yetkilileri de geçmiş yıllara kıyasla bu yıl taleplerin iki katına çıktığını belirtti. Umre organizasyonunda Hac organizasyonu gibi her şehre kontenjan verilmediğini ifade etti. Türkiye geneli kontenjanın 3. tur organizasyon dahil dolduğunu kaydettiler. Ardahan Müftülüğü'nden yetkililer ise kayıtların Türkiye geneli açılabilmesinin kontenjanın artırılması ile mümkün olacağını belirttiler.
Umre'nin hacdan farklı olarak daha geniş zaman diliminde yapılan bir ibadet olduğunu ifade eden Ömer Kaya adlı vatandaş ise "Kayıt için müracaat ettiğim müftülüklerden ancak 4. tur için tarih alabiliyorum. İnternet sitelerinde kayıt için 15 gün önceden başvurulması yeterli deniliyor. Umre yapmak isteyen arkadaşlarımı gerek maddi gerek manevi olarak hazırlamışken taleplerimize karşılık verilememesi, kendim gibi yüzlerce arkadaşımı mağdur ediyor." dedi. Birinci tur için son müracaat tarihinin 28 Ocak olmasına rağmen taleplerine cevap verilmediğini, bunun üzerine birinci turdan vazgeçip ikinci tura müracaat etmek istediklerini aktaran Adil Ayna da "Bu kadar aşırı talep var ise bu neden internetten paylaşılmıyor? Son başvuru tarihinden 15 gün değil bir ay önce müracaatta bulunduk. Diyanet İşleri Başkanlığı sorunu ek kontenjan ile çözebilir. Bu konuda bize bir an önce yardımcı olmalarını istiyoruz." diye konuştu. Müftülüğün internet sitesi ve el broşürlerinin yönlendirmesi ile umre talebinde bulundukları nı belirten Erdinç Çelik de yetkililerden ek kontenjan talebinde bulundu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Umre İrtibat Bürosu yetkilileri ise turlardan üçüncü tip programın birinci, ikinci, üçüncü programları dolduğunu, ek kontenjan açılabilmesinin Mekke ve Medine'deki otel kapasitelerini aşacağı için mümkün olmadığını belirttiler. Yetkililer, kontenjanın artırılmasının vatandaşların broşürde isimleri yazılı olan oteller dışında kalacak olmalarıyla söz konusu olacağını, bunun ise vatandaş tarafından kabul edilmediğini dile getirdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.