• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Tüzmen: Elektrik zammı etkiler

Tüzmen: Elektrik zammı etkiler
Tüzmen, sanayide kullanılan elektriğe yapılacak olan yüzde 10'luk zammın girdi maliyetlerini artıracağını dolayısıyla rekabetçiliği etkileyeceğini söyledi.

ANKARA -Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sanayide kullanılan elektriğe yapılacak olan yüzde 10'luk zammın girdi maliyetlerini artıracağını dolayısıyla rekabetçiliği etkileyeceğini söyledi.

Türkiye'de temaslarda bulunan İran Tarım Seferberliği Bakanı Muhammed Rıza Eskandari, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile görüştü.

 

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolara ulaştığını belirterek, artışta petrol ve doğalgaz fiyatındaki artışın büyük etkisinin olduğuna dikkat çekti. İki ülke ticaretin dengeli büyümesi gerektiğinin altını çizen Tüzmen, 2002 yılında İran lehine 600 milyon dolar olan açığın petrol ve doğalgaz fiyatındaki artış nedeniyle 2006 yılı açığın 5,5 milyar dolara çıktığına işaret etti. Tüzmen, tüm bu gelişmelere rağmen iki ülke arasında enerji ticareti dışındaki 2 milyar dolarlık ticaretin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

 

ESKANDARİ: "SINIRÖTESİ HAREKATI HAK OLARAK GÖRÜYORUZ"

 

Konuk Bakan Eskandari de, Türkiye'de iyi karşılanmaktan ve yaptığı ikili görüşmelerden son derece mutlu olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde tarım konusunun önemli olduğunu vurgulayan Eskandari, kota ve tarifeler konusunda Tüzmen'den destek istedi. Eskandari, iki ülke arasındaki sınır ticaretinin daha da artması ve kolaylaştırması gerektiğini belirtti.

 

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eskandari, bir soru üzerine Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sürdürdüğü sınır ötesi harekatı değerlendirdi. Eskandari, "Biz her türlü terörist harekete karşıyız ve ona karşı koymayıda hak olarak görüyoruz. Hiçbir terörist örgütü kabul edemeyiz" dedi. Terörist faaliyetlerin Türkiye ve İran'ın kalkınmasını engellemek için emparyalist bir takım kampanyaların sonucu olduğunu belirten Eskandari, tüm bunların üstesinden iki ülke halkının ortaya koyacağı irade sayesinde galip gelineceğini söyledi.

 

"ZAM KAÇINILMAZ HALE GELDİ"

 

Sanayi kesimi için öngörülen yüzde 10'luk zamma ilişkin bir soru üzerine Tüzmen, elektrik zammının girdi maliyetlerini artıracağının tartışılmaz olduğunu belirterek, "Girdi maliyetlerinin artması rekabetçiliğimizi etkiler. Tabiî ki biz ne kadar rekabetçi yapımızı güçlendirirsek o kadar sanayimizi sürdürülebilir hale getirebiliriz. Ancak bir diğer nokta bunun kaçınılmaz olması. Petrol fiyatı neredeyse 5 kat arttı. Ama biz bu farkı 5 yıldır yansıtmamaya çalıştık. Gelinen nokta kaçınılmaz hale geldiği için bu zam yapıldı. Rekabetçiliğimiz için artık bunu kaçınılmaz bir veri olarak almaz gerekir" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.