• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

TUROB: KDV'de karmaşa var

TUROB: KDV'de karmaşa var
TUROB Başkanı Timur Bayındır, KDV uygulamasındaki çelişkilerin bu durumun sektörde karışıklık yarattığını savundu.

İSTANBUL- Turizm hizmeti verilen işletmelerde yüzde 8’e inen KDV oranı, alkol satan turizm işletmeleri, oteller ve lokantalarda yüzde 18 olarak kaldı.

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, bu durumun sektörde karışıklık yarattığını savundu.

Timur Bayındır, , Akdeniz ülkelerindeki KDV oranının yüzde 8, Türkiye’de ise yüzde 18 olmasının, fiyat rekabeti açısından olumsuz bir durum yarattığını belirtti. KDV oranının bu ülkelerde yüzde 6 ile 8 arasında değiştiğini belirten Bayındır, “Nihayet bizde de KDV oranı yüzde 8’e indi derken, uygulamadaki karışıklık sorunları artırdı. KDV indirimi bu haliyle karışıklık ve karmaşıklık yaratıyor. Uygulamanın kolaylaştırılması gerek” dedi.

Barlarda KDV oranının yüzde 18 olarak kaldığını hatırlatan Bayındır, “Ancak Otel odalarında ‘mini bar’ diye adlandırdığımız küçük buzdolapları var. Müşterinin bu dolaplardan tükettiği ürünlere, adı bar diye yüzde 18 KDV mi uygulayacağız?” dedi.

Bayındır, otellerde bulunan bar ve lobilerde aynı ürünlerin tüketilebildiğini, KDV indiriminin bu anlamda da karmaşa yarattığını kaydetti. Bayındır, “Müşteri, otelin barında otururken çay istediği zaman yüzde 18, lobide çay istediği zaman yüzde 8 mi KDV uygulayacağız? Kaldı ki otel barlarına ve lobilere aynı mutfaktan yiyecek ya da içecek çıkar” dedi.

Turizmi Teşvik Kanunu’nda, turistik otellerde bar bulundurma yetkisi olduğunu hatırlatan Bayındır, “Bar ya da lobi gibi bölümler bütünün parçalarıdır. Ancak KDV indirimi kanununda yer alan bar tanımlamasının Turizmi teşvik Kanunda yer alan tanımla bir alakası yok. Bir an önce bu karışıklığın giderilmesi gerek” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.