• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

TUROB: 250 bin Hollandalı

TUROB: 250 bin Hollandalı
TUROB Holanda'nın Türkiye ilgisinin arttığını belirterek "2007'de İstanbul'a 228 bin 335 Hollandalı turist geldi bu yıl 250 bin turist gelecek" dedi.

UTRECHT- Hollanda- Utrecht Vakantıebeurs 2008 Turizm Fuarı’na katılan TUROB Hollandalı turistlerin İstanbul’a olan ilgisi artığını belirterek, "Geçtiğimiz yıl 228 bin 335 Hollandalı turistin geldiği İstanbul'a bu yıl 250 bin turist gelecek" dedi.

TUROB Başkan Yardımcısı Osman Öztürk, Genel Sekreter Erhan Çakay, TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Yılgaz, TUROB Dış İlişkiler Sorumlusu Ferbal Yaman, ve iki felemekçe konuşan yerel görevliyle harıl harıl çalıştılar. Hep birlikte broşürler, CD’ler dağıttılar. Seminerlere katılıp notlar aldılar. Standları gezip Türkiye’yi tanıtmak ve ülkemize daha fazla turist gelmesi için çırpındılar.
Hollanda- Utrecht Vakantıebeurs 2008 Turizm Fuarı’nda , tüm uluslararası fuarlarda olduğu gibi ziyaretçilere, İstanbul hotels flyer, İstanbul guide, İstanbul CD, İstanbul map, 2010 Avrupa kültür başkenti broşürleri, İstanbul posterleri verdiler. Ayrıca nöbetleşe yabancı ülke standlarını gezeler bire bir görüşmeler yaparak Türkiye'nin ve İstanbul'un önemli bir destinasyon olduğunu anlattılar. Daha sonra ise fuarla ilgili sonuç raporu hazırlayarak hem bakanlık yetkililerine hem de üyelerine gönderdiler.

 

TUROB’un Utrecht 2008 Turizm Fuarı Sonuç Raporu:

 

Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizasyonu ile İstanbul standında  TUROB ve  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortak organizasyonunda , 1050 metrekarelik Türkiye standında ülkemiz ve İstanbul tanıtımı yapıldı.

Profesyonellerin yanı sıra halkın yoğun ilgisi fuarın direk alıcıya hitap ettiğini göstermektedir. Hollanda Merkezi İstatistik Enstitüsüne göre, Hollanda nüfusunun yüzde 81 tatile gitmektedir. Hollandalılar tarafından satın alınan tatillerin 17.6 milyonu yurt dışı, 17.5 milyonu ise yurt içi tatillerinden oluşmaktadır. Bu rakamlar pazarın ciddi bir potansiyeli olduğunu göstermektedir.

Hollanda pazarında Türkiye daha çok “her şey dahil”  paketler ve ucuz fiyatlar ile öne çıkmaktadır. Pazarda Türkiye’nin ucuz ülke imajının yerleşmiş olması, orta-üst grupların yönlendirilmesine engel teşkil etmektedir.

Hollanda pazarı ile ilgili diğer bir gelişme de , 2008 yılı itibari ile “Ecotax” olarak bilinen uçuş vergisi uygulamasına geçilmesidir.Buna göre, Avrupa’da 2500 kilometreye kadar yol kateden ( İstanbul bu gruba giriyor) 11.25 Euro , 2500 km üzerine ise ( Antalya gibi) 45 Euro uçuş vergisi tahsil edilecektir. Antalya için olumsuz olarak görülen bu uygulama , İstanbul’un lehine olacaktır .Ayrıca Pegasus Havayolları gibi havayolu şirketlerinin low-cost uçuşlar yapması İstanbul için doğacak talepleri desteklemektedir. Bunun yanı sıra Sabiha Gökçen Havaalanına yapılan uçuşlar da ilgiyi artırmaktadır.

Tüm bu olumlu gelişmeler dahilinde, 2008 yılında Hollanda’ dan İstanbul a  gelen turist sayısının 250 bin kişinin üzerinde olması beklenmektedir.

Bununla birlikte İstanbul un ayrı bir stand ile öncelikli bir destinasyon olarak tanıtılması , İstanbul’u merak eden ziyaretçilerin beklentilerini karşılamıştır.

Fuar sırasında, TUROB Başkan Yardımcısı Osman Öztürk ve Genel Sekreteri Erhan Çakay’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük ve Tanıtma Genel Müdürü Özgür Özaslan ile yaptığı görüşmeler sonucu,  gelecek yıl 13 ile 18 Ocak 2009 tarihleri arasında yapılacak olan Utrecht Fuarı’nda, İstanbul’un ayrı bir destinasyon olarak tanıtılması gerektiği konusunda karar alınmıştır. Fuara katılan TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Yılgaz, bir dünya şehri olan İstanbul’un, son 5 yıldır Hollanda pazarından ciddi talep aldığını söyleyerek, önümüzdeki yıllarda da ilginin devam edeceğini ifade etmektedir.

Özellikle İstanbul standının tam karşısında yer alan Kurukahveci Mehmet Efendi nin ikram ettiği Türk Kahveleri, kahve içen ziyaretçilerin ilgisini İstanbul standına çekmiştir.Böylece stand lokasyonunun  önemi ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca, Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizasyonunda günde 4 sefer gösteri yapan Türk folklor grubu da oldukça büyük ilgi görmüştür.

 

SONUÇ :

 

TUROB, uzun dönemden beri katıldığı Ultrecht Turizm Fuarına bir kez daha  katılarak Fuarın en başarılı standlarının başında yer aldı.  İstanbul ile ilgili her türlü bilginin içinde yer aldığı Kitap ve CD’ler, ziyaretçilere yeterli ve tatminkar bilgiler verdi. Fuar esnasında dağıtılan materyallerin tanıtıcı ve cezbetmeye yönelik bilgiler içermesi, promosyon malzemelerinin ise kullanışlı ve destinasyonu yansıtan görseller içermesi önemlidir. Bu yönüyle İstanbul standı olarak dağıtılan her ürün ziyaretçiye hitap eden ve nokta atışı yapan ürün olma özelliği ile ilgi çekmiş ve başarılı bulunmuştur. Uluslararası fuarların en önemli özelliklerinden biri de destinasyonları tanıtıcı aktivitelerin en iyi şekilde sergilenmesidir. Bu açıdan gerek Türkiye, gerekse İstanbul olarak elimizdeki kültürel zenginliği daha iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.