• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Türk turizminin sessiz çığlığı

Türk turizminin sessiz çığlığı
Executive Housekeeper Mustafa Özbaş Türk turizminin en önemli konularından biri olan kalifiye personel sıkıntısı hakkında görüşlerini yazdı.

İSTANBUL-Executive Housekeeper Mustafa Özbaş TurkiyeTurizm.com iletişim formuna Türk turizminin en önemli konularından biri olan kalifiye personel sıkıntısı hakkında görüşlerini yazdı. TürkiyeTurizm olarak aynı görüşleri paylaştığımız için Mustafa Özbaş’ın yazısına yer verdik.

Executive Housekeeper Mustafa Özbaş’ın iletişim formuna gönderdiği “Turizmin sessiz çığlığı” başlıklı  mesajı şöyle:

 

Turizmin sessiz çığlığı


Farkında olsak da olmasak ta, bu çığlığı bir gün duyduğumuzda daha doğrusu duymaya karar verdiğimiz de umarım dönülmez yolda olmayız.
Üstüne basa basa konuya değinilmesi gerekmektedir.
Ama yeteri kadar gür çıkmayan sesler ne yazık ki sezonun hengâmesinde koşuşturmasında bir sonraki sezona kadar hasıraltı edilmektedir.
Tesis ve İşletme sahipleri, tesis yöneticileri, departman yöneticileri top dolaştırmakta devamda mahzur görmüyor ve kimse bu kor parçasını elinde tutmayı tercih etmiyor.

KONU: KALİFİYE PERSONEL SIKINTISIDIR
Milyon dolarlık yatırımı yapan tesis sahibi ve onu yöneten işletme sahipleri için personel istenildiği zaman bulunabilecek bir ayrıntı gibi görünmektedir.
İşletme için sadece gider kalemi muamelesi yapılmaktadır.
Halbuki bir tesis için personel, milyon dolarlık yatırım kadar önem arzetmelidir.
Bir tesise yıldız sayısını sadece mimari ve dekor veremez, vermemiştir de…

EN İYİ YATIRIM ÇALIŞANA YAPILANDIR
Öyle olsa bugün anlı şanlı pek çok mimari ve dekorasyon harikası tesislerimiz çorba parasına oda satmaz, zararını her yıl nasıl telafi ederim derdine düşmezdi.
Bir tesisin en iyi yatırımı çalışanına yapılan yatırımıdır. Çalışanına değer vermeyen işletmeler bir şekilde bunun acısını hissetmekte sezon içinde bunun yansıması çok kötü bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tesise yıldız katan en büyük katma değer çalışanıdır.

ÇALIŞAN KÜSTÜRÜLÜYOR
Görünen tabloda ise Turizm çalışanı ne yazık ki küstürülmekte, kırılmakta ve dolayısı ile diğer sektörlere kaymaktadırlar. Ciddi bir araştırma yapılabilse sorunun vahameti ortaya mutlaka çıkacaktır, Turizm her sezon kan kaybetmeye devam ediyor.
En büyük şanssızlık coğrafi konumumuz gereği ateş çemberi içinde yer almamızdır. Rakiplerimizin bizi her sene daha da zor duruma sokacak tanıtım atakları ve fırsatçılıkları, tur şirketlerinin kurnazlıkları ve döviz de yaşanan düşüş eğilimi kaliteli hizmet sunabilmenim ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

KALİFİYE PERSONEL OLMAZSA İŞLETMELER PAZARINI KAYBEDER
Hizmet ve Kalite olarak öne çıkmadıkça bu kısır döngüler bizi içinden çıkılamaz hale getirecektir. Rekabet gücünü kaybetmiş, kaliteli hizmet sunamayan, kalifiye olmayan personelle çalışmak zorunda olan işletmeler önce güvenilirliğini ve itibarını ardından pazarını kaybetmektedir. Dolayısı ile kaliteden her daim ödün vermek zorunda kalınmaktadır.

TURİZM DİPSİZ KUYUYA DOĞRU GİDİYOR
Bu döngü dipsiz bir kuyuya doğru sürüp gitmektedir. Personeline sahip çıkan, eğiten haklarını gözeten insanca çalışma, barınma olanağı sağlayan işletmeler ayakta kalacak, isimleri ön plana çıkacak, pazar payını artıracak ve dolayısı ile kaliteden ödün vermeden prim yapmaya devam edecektir.
Zaman geçmeden, bu işten ekmeğini kazananların elini taşın altına sokması gerekmektedir.
Tedbir alınmazsa olayın vehameti gün geçtikçe artmaktadır.

Executive Housekeeper Mustafa Özbaş

E-Mail : atalayalpozbas@hotmail.com

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.