• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

Turizme ‘resmi’ bayram dopingi

Turizme ‘resmi’ bayram dopingi
Tüketici ve turizmci artık sadece uzun tatil dönemleri için değil, 23 Nisan ve 19 Mayıs gibi ‘resmi’ tatil dönemleri için de plan yapıyor

İSTANBUL- Turizm sektörü son dönemlerde iç pazardan gelen tatil talebiyle adeta ‘bayram’ yapıyor. Tüketici ve turizmci artık sadece uzun tatil dönemleri için değil, 23 Nisan ve 19 Mayıs gibi ‘resmi’ tatil dönemleri için de plan yapıyor. Son yıllarda artan rekabet ve erken rezervasyon gibi kampanyalarla daha uygun fiyatlara tüketicilere sunulun tatillere yüksek talep geliyor. Artık tatilciler sadece uzun süreli Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde değil, resmi bayramlarda da tatil planları yapmaya başladı. Bu duruma en çok sevinen tur şirketleri olurken, sadece yaz dönemlerinde otellerini doldurabilen oteller de bu kısa tatil dönemlerinin kendilerine büyük yarar sağladığını ifade etti.

SATIŞLARDA YÜZDE 15’LİK ARTIŞ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi kısa dönemli tatil fırsatlarının olduğu dönemlerin de artık tatilcilerin radarına girdiğini ifade eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Yurtdışında insanlar belirli zamanlarda tatil programları yapıyor. Birçok ülkenin resmi bayramları tatil olarak değerlendiriliyor. Bizim insanımızda da tatil bilinci oluşmaya başladı. Artık her türlü fırsatı kullanıyorlar. Mayıs ayının ortaları Antalya için uygun bir zaman. Düzenlenen kampanyalarla iç pazardaki talebi büyütmeye uğraşıyorduk. Bunu da başarıyoruz. İnsanların refah seviyesi arttıkça tatile çıkma oranı artıyor. Ancak, İspanya gibi ükelerde iç pazar tatil oranları yüzde 25. Türkiye’de ise yüzde 10-15 seviyelerinde. Daha gidecek çok yol var ve emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

SATIŞLARDA YÜZDE 15’LİK ARTIŞ
İki tatil dönemi için tüketicilerden çok ciddi talep geldiğini söyleyen Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, Yurtdışında 19 Mayıs’ı kapsayan 3 günlük turlar dışında da daha uzun konaklamalı paketlerin de yer aldığını belirtti. Erkan, “Tüm bu paketlerin satışında geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’lik bir artış oldu. Fiyat aralığı ise 299 euro ile 749 euro arasında değişiyor. Paket turların şu ana kadar yüzde 65’i satıldı. İtalya, Amsterdam, Londra, Belgrad, Balkanlar, Benelux en cok tercih edilen destinasyonlar arasında yer alıyor” dedi.

KÜLTÜR TURLARINDA GENİŞ FİYAT YELPAZESİ
Kültür turlarında da 19 Mayıs dönemi için 1-2-3 gece otel konaklamalı programları olduğunu kaydeden Erkan, “Şu ana kadar bu paketlerin yüzde 40’ı satıldı. Uçaklı Gap turlarımızın kontenjanları dolarken, Kapadokya, Doğu Karadeniz–BATUM, Safranbolu, Bursa/İznik–Eskişehir turları en yoğun ilgiyi görüyor. Kısa tatilleri değerlendirmek isteyenler için kültür turlarında 95 liradan 1000 liraya kadar fiyat yelpazesi bulunuyor. Söz konusu dönem için Kıbrıs turlarının yüzde 70’i ise satıldı” ifadelerini kullandı.

ANTALYA İLK SIRADA YER ALIYOR
BU yıl 23 Nisan’ın hafta ortasına denk gelmesi nedeniyle yoğunluğun daha az olduğunu anlatan Etstur Yurtiçi Operasyon Müdürü Bora Genç, “Yoğunluğun düşük olmasına rağmen geçen yılki satışlarla karşılaştırdığımızda yüzde 16’lık bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. Bu yıl en çok tercih edilen destinasyonlar arasında Antalya ilk sırada geliyor” dedi.
Antalya’nın ardından İstanbul’un da en çok tercih edilen destinasyonlardan olduğunu belirten Genç, “Yakın çevre ve Ege Bölgesi’de tatilcilerin tercihleri arasında bulunuyor” dedi.

%15 Türkiye’de iç pazar tatil oranları
%25 İspanya’da iç pazar tatil oranları
749 Euro Yurtdışında tatil için ödenecek en fazla tutar
299 Euro Yurtdışı tatili için ödenecek en az tutar
95 TL Yurtiçinde tatil için ödenecek en düşük bedel
1000 TL Yurtiçi tatilleri için ödenecek en düşük tutar

Hürriyet
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.