• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 18 °C

THY Başkanı Aycı : Dünyada 20 kargodan birini THY taşıyor

THY Başkanı Aycı : Dünyada 20 kargodan birini THY taşıyor
THY Başkanı İlker Aycı: Kovid-19 sürecinde dünyadaki rakipleri zarar üzerine zarar yazarken THY, 1.1 milyar dolar tasarruf etti.

İSTANBUL - Türk Hava Yolları İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Dünyada 20 kargodan birisi Turkish Cargo ile taşınıyor. Hedef 10 kargodan biri” dedi.

Pandemi nedeniyle dünya havacılık sektörü zor bir süreçten geçiyor. Dev havayolu şirketleri devletlerin desteğiyle ayakta dururken, zarar üzerine zarar yazıyor. Türk Hava Yolları (THY) ise Kovid 19'da düşen yolcu trafiği ve gelirlerini, ihracata ve kargoya ağırlık verip, tasarruf ederek dengede tutmaya çalışıyor. Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, dünyada 20 kargodan birisinin Turkish Cargo ile taşındığını belirterek, "Hedef 10 kargodan birini taşımak" dedi. Aşı ve tıbbi ilaç taşımasında ilk 3 şirketten biri haline geldiklerini anlatan Aycı, "ABD ve Latin Amerika'da Brezilya gibi ülkelere aşı taşıyoruz. Çin'den her gün üç uçağımız var. Ne zaman denirse aşıyı getiririz. Her gün denilse aşıyı her gün taşırız" diye konuştu.

ilker-ayci-thy.jpegGazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Aycı, şu ana kadar THY'nin yaklaşık 10 milyon doz Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac taşıdığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bu aşılar üç seferde geldi. Uluslararası standartlarda soğuk zinciri koruyarak, özel konteynerlarda getirdik."

NAKİT POZİSYONUMUZU KORUDUK

Pandemi sürecini şirketin krize girildiği yıla yakın bir nakitle kapattığını, bu anlamda pozisyonunu koruduğunu belirten Aycı, "Esas faaliyet kârında da bir çeyrek hariç son çeyrek netleşmedi ama iyi bir yıl oldu. Elbette zarar yazacağız ama rakiplerimizden bu anlamda olumlu ayrışacağız. Üstelik, rakiplerimiz bu süreçte milyar eurolar mertebesinde devlet yardımı aldı. Birçok çalışanını işten çıkardı" dedi.

ilker-ayci-thy-003.jpeg1.1 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

THY'nin çalışanlarıyla yollarını ayırmadığını ancak tasarruf politikası uyguladığını anlatan Aycı, "Tasarruf oranı yüzde 53'ü buldu. Yaklaşık 1.1 milyar dolar tasarruf sağladık. Personel maaşındaki düşüş bu rakamın bir bölümünü oluşturuyor. Yatırım harcamalarındaki azaltma, giderlerin kısılması da etkili oldu" mesajı verdi. İç ve dış hatlarda dolulukların Kovid 19 öncesi döneme göre 10 puan azaldığını söyleyen Aycı, "İç hatlarda oranlar yüzde 76'larda, dış hatlarda 70'lerde. Paçalı 71'e geliyor" dedi.

ilker-ayci-thy-001.jpegKARGOYU ŞİRKETLEŞTİRECEĞİZ

Turkish Cargo'yu ayrı bir şirket halinde yapılandıracaklarını anlatan Aycı, "Kısa sürede kuruluş tescili yapılır. Teknoloji şirketi kurduk. Anadolu Jet'i de önümüzdeki yıl şirketleştireceğiz. Amacımız bu şirketleri ayrıştırıp halka arz ya da inorganik büyüme yapmak… Danışmanlık firmalarıyla şirket kuruluşu için çalışırken bu iştiraklere birçok ortaklık teklifi aldık. Aceleci değil, akıllı hamleler yapacağız. Kargoda yapay zeka robotu projeleri de var" dedi.

ilker-ayci-thy-002.jpegBALIK DA TAŞIDIK MASKE DE...

Dünyada konteyner sıkıntısı olunca hava kargoya ilginin arttığını anlatan Aycı, "Kargonun uçak sayısı 25'ti. Yerdeki 50 uçağımızı da kargoya uyarladık. En çok ilaç ve tıbbi malzeme (maske, dezenfektan) taşıdık. Otomotiv parçaları, tarım ürünleri, çiçek, balık da taşınıyor" dedi. Öte yandan, THY, Almanya'ya gidecek yolcuların 1 Şubat'tan itibaren tıbbi maske kullanmaları gerektiğini duyurdu

Bu haber toplam 1965 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.