• BIST 9575.35
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Tac Mahal'i kirlenmeden korumak için çalışma başladı

Tac Mahal'i kirlenmeden korumak için çalışma başladı
Taç Mahal’in beyaz, şeffaf görünümünün karbon, kurum parçacıkları ve tozdan kirlenmesini engellemek için çalışma başlatıldı.

AGRA / HINDISTAN - Her yıl milyonlarca ziyaretçi alan Hindistan’ın Taç Mahal’in beyaz, şeffaf görünümünün karbon, kurum parçacıkları ve tozdan kirlenmesini engellemek için çalışma başlatıldı. Hükümet Tac Mahal’ı bulunduğu Agra’dan çevre kirliliğine yol açan herşeyi uzaklaştırdı.

tac-mahal-005.jpg

HÜKÜMET ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ÖNLEM ALDI
Araştırmacılar artık Tac Mahal'i kirleten şeyin ne olduğunu biliyorlar. Bir sonraki adım parçacıkların kaynaklarını belirlemek ve kontrol stratejilerini planlamak olacak. Kaynaklar yerel olabilir. Bu nedenle hükümet bölgedeki araç ve endüstriyel emisyonları azaltmak için adımlar attı. Bu önlemlerle parçacıklar bölgeden uzaklaşıyor olabilir. Araştırma yalnızca Tac Mahal'in kendisine odaklanmış olsa da, Agra bölgesinde parçacıklı maddenin azaltılmasının ek faydaları olacaktır.

Georgia Institute of Technology'de Atmosferik Bilimler Toprak Okulu'ndan Profesör Michael Bergin “Bu parçacıkların bazıları insan sağlığı için gerçekten kötü, bu nedenle Tac Mahal'i temizlemek tüm bölgedeki insanlar için büyük bir sağlık yararına sahip olabilir. İnsanların sağlığı ve Tac Mahal'in sağlığı iç içe” dedi.

TARIM ALANLARI VE TOZ
Tac Mahal'in ikonik mermer kubbesi ve yükselen minareleri, göz kamaştırıcı görünümünü korumak için düzenli temizlik gerekiyor. Amerikalı ve Hindistanlı araştırmacılar Tac Mahal'in renk bozulmasındaki sebepleri inceliyorlar. Tac Mahal'i temizlemenin ilk adımının, parçacıkların nereden geldiğini belirlemek için stratejiler geliştiriliyor.

Georgia Institute of Technology'de Atmosferik Bilimler Toprak Okulu'ndan Profesör Michael Bergin, “Ekibimiz Tac Mahal'i kirletenlerin partikül maddeler olduğunu belirledi. Fosil yakıtlar, toz, muhtemelen tarım alanları ve yol trafiğinden kaynaklanan karbondur. Bu parçacıkların kahverengi renklenmeden nasıl sorumlu olabileceğini gösterebildik” dedi.

tac-mahal-006.jpg

RAPOR HAZIRLANDI
Hint Amerikan Bilim ve Teknoloji Forumu, ABD Çevre Koruma Ajansı ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen araştırma, 3 Aralık 2014 tarihinde Çevre Bilimi ve Teknolojisi dergisinde rapor yer aldı. Georgia Tech'e ek olarak, Kanpur'daki Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT-K), Hindistan Arkeolojik Araştırmaları (ASI) ve Wisconsin Üniversitesi'nden araştırmacılar projede işbirliği yaptı.

KARISININ ADINA İNŞA ETTİRDİ
1600'lerde Babür İmparatoru Shah Jahan tarafından üçüncü karısı Mümtaz Mahal anısına inşa edilen yapı, 115 metre yüksekliğinde büyük bir mermer kubbe ve 130 metre yüksekliğinde minareler içeren bir türbedir. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çeken Taj Mahal, 1983 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi.

HAVA KİRLİLİĞİ
1970'lerden başlayarak gözlemciler, yapıda oluşan ve beyaz mermere kahverengilik veren katmana dikkat çekti. Özenli uygulama ve kil malzemesinin çıkarılması da dahil olmak üzere yapılan temizlik ile mermerin parlaklığı korunuyor. Renk bozulmasında hava kirliliğinden şüphelenildi, Ancak henüz sistematik bir çalışma yapılmadı. Renk bozulmasını yapan hava kirleticilerin spesifik bileşenlerinin yüzeyin rengini değiştirdikleri biliniyor.

UZMANLARDAN OLUŞAN EKİP
Renk değişikliğine neyin neden olduğunu bulmak için dört farklı kurumdan oluşan bir ekip toplandı. Profesör Michael Bergin’in yanına Kanpur'daki Hindistan Teknoloji Enstitüsü'nden Sachchida Nand Tripathi ve Tarun Gupta; Hindistan'daki Arkeolojik Araştırmalardan KS Rana; Martin M. Shafer, Ana M. Villalobos ve Wisconsin Çevre Kimya ve Teknoloji Programı Üniversitesi'nden James J. Schauer ve Georgia Tech'den J. Jai Devi ve Michael Mckenzie yer aldı.

FİLTRELER KULLANILDI
Araştırmacılar, Kasım 2011'den Haziran 2012'ye kadar Taj Mahal kompleksinde havadakileri ölçmek için hava örnekleme ekipmanı kullandılar. Hava örnekleme ekipmanından gelen filtreler, hem ince parçacıklı madde (çap olarak 2,5 mikrondan küçük) hem de toplam süspansiyon için analiz edildi. Partikül maddelerin analizi hem Hindistan hem de ABD'deki bilim adamları tarafından yapıldı.

PARTİKÜLLER İNCELENDİ
Araştırmacılar, ana kubbe yakınındaki çeşitli yerlere Tac Mahal'in üzerine küçük bozulmamış mermer numuneleri yerleştirdi. İki aylık bir süre içerisinde havayı kirlenmesine maruz kalan snumuneler alındı. Yüzeylerinde biriken parçacıkların sayısını ve temel kalıntıarı ölçmek için bir elektron mikroskobu kullanılarak analiz edildi. Bu bilgi araştırmacıların partiküllerin muhtemel bileşimini belirlemesini sağladı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Profesör Michael Bergi ile araştırmacılar filtrelerde ve mermer örneklerinde toz, kahverengi organik karbon, siyah karbon parçacıkları bulduğunu söyledi. Karbon partikülleri, yakıt yanması, pişirme ve tuğla yapımı, çöp ve çöp yakma, araç egzozu gibi çeşitli kaynaklardan geliyor. Tozun yerel tarımsal faaliyetlerden ve araç trafiğinden veya uzak kaynaklardan gelebileceği ileri sürüldü.

MODEL ÇALıŞMASı YAPıLDı
Araştırmacılar analizlerini kontrol etmek için, binanın mermerinin yüzey yansımasının toz ile birlikte kahverengi ve siyah karbon parçacıklarının uygulanmasıyla nasıl değişmesi gerektiğini göstermek için bir model geliştirdiler. Modelin öngörüleri Tac Mahal'de gözlemlenenlerle eşleşiyordu.
Georgia Tech'teki İnşaat ve Çevre Mühendisliği Okulu ile de ilişkili olan Prof. Bergin, “Temel olarak bu parçacıkların yüzeyin rengini nasıl değiştirdiğini gösterdik. Bu modeli, kentsel ve doğal ortamların partikül kirliliği nedeniyle renkleri nasıl değiştirdiğini belirlemek için diğerleriyle paylaşmayı umuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 3644 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.