Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rus Demiryolları Başkanı Oleg Belozyorov ile Türkiye sınırı ve Nahçıvan bağlantısındaki demiryolu kesimlerinin yeniden inşasına ilişkin projeleri görüştü.
ERİVAN – Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rus Demiryolları AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Oleg Belozyorov başkanlığındaki heyeti kabul etti. Görüşmede, Ermenistan’ın demiryolu altyapısının geliştirilmesi, rekabet gücünün artırılması ve bölgesel ulaştırma ağlarına entegrasyonu ele alındı.
Ermenistan Başbakanlık Ofisi Bilgi ve Halkla İlişkiler Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre Paşinyan, bölgesel ulaştırma bağlantılarının açılmasına yönelik imkânların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Paşinyan, hükümetin hedefinin ülkenin demiryollarını rekabetçi hâle getirerek komşu ülkelerin demiryolu ağlarıyla ve uluslararası demiryolu sistemiyle bütünleştirmek olduğunu belirtti.
Türkiye sınırına uzanan hat gündemde
Taraflar, Gümri–Akhurik–Türkiye sınırı ile Yeraskh–Nahçıvan kesimlerindeki demiryollarının yeniden inşasına ilişkin projeleri değerlendirdi. Bu projelerin yaratabileceği fırsatlar ve Ermenistan’ın uluslararası ulaştırma güzergâhlarına entegrasyonuna yönelik adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Demiryolu altyapısı ve yönetim sorunları görüşüldü
Toplantıda, Güney Kafkasya Demiryolları şirketinin imtiyazlı işletmecilik döneminde altyapıyı geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışmalar da ele alındı. İşletmenin yönetim etkinliği, mevcut sorunlar ve çözüm seçenekleri değerlendirildi.
Çözümler için ortak çalışma grubu
Görüşmenin sonunda, belirlenen sorunları kısa süre içinde incelemek ve olası çözümleri ortaya koymak amacıyla ortak bir çalışma grubu oluşturulmasında anlaşmaya varıldı. Çalışma grubunun, izlenecek sonraki adımların netleştirilmesi için çalışma yürütmesi öngörülüyor.