'Türk oligark'ın Domodedovo Havalimanı'nı yarı fiyatına satıldı

Ukrayna savaşının başladığı dönemde lüks yatıyla Muğla’ya gelen ve 1.7 milyar dolarlık servete sahip olan Kamenshchik’e ait Domodedovo Havalimanı’nı başkentteki en büyük havalimanı olan Şeremetyevo Havalimanı yarı fiyatına satın aldı.

İSTANBUL_ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan Rus oligark Dmitry Kamenshchik’in el konulan Moskova’daki Domodedovo havalimanı satıldı. Ukrayna savaşının başladığı dönemde lüks yatıyla Muğla’ya gelen ve 1.7 milyar dolarlık servete sahip olan Kamenshchik’e ait Domodedovo Havalimanı’nı başkentteki en büyük havalimanı olan Şeremetyevo Havalimanı yarı fiyatına satın aldı.

400 MİLYON DOLARLIK LÜKS YATIYLA MUĞLA'YA GELDİ

Sahibi olduğu 400 milyon dolar değerindeki ultra lüks Flying Fox isimli yatıyla, son olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden birkaç ay sonra Türk denizlerine geldi. 140 metre uzunluğundaki lüks yat, Mayıs 2022’de Muğla açıklarına demirlemişti. 

Rus oligarkın 1.7 milyar dolarlık kişisel servetinin en önemli parçası ise 2024’te yaklaşık 14 milyon yolcuya hizmet veren Domodedovo Havalimanı’ydı. Hem Rusya’nın hem de Moskova’nın ikinci büyük havalimanı olan Domodedovo’ya geçtiğimiz yıl el konuldu. Putin, bu el koymayı ise şu sebebe bağlamıştı: “Kamenshchik’in Rusya dışında vatandaşlığı var.”

 TÜRK VATANDAŞLIĞI VAR

Tatillerini Türkiye'de yapan Rus oligark Kamenshchik'in Türkiye vatandaşlığı da bulunuyordu. Gözaltına alınan ve mal varlıklarına el konuldu. 

Kremlin Yönetimi'nin, kritik varlıklarda sahipliğin yabancı ülke vatandaşlığına kapalı olması gerekçesiyle mal varlığına el koyması, Rusya’da diğer oligarkların İsrail, İngiltere, ABD gibi ülkelerde vatandaşlığı olduğu gerçeğini hatırlattı.

PD, GEÇTİĞİMİZ HAFTALARDA DUYURMUŞTU

Patronlar Dünyası, Kamenshchik’e ait Domodedovo Havalimanı’nın satılacağını duyurmuştu. İşte o satış süreci gerçekleşti. Rusya’nın ikinci büyüğü olan Domodedovo Havalimanı’nın yeni sahibi Moskova’daki diğer havalimanı olan Şeremetyevo’nun ana şirketi 'OOO Perspektiva' oldu. 

YARI FİYATINA RAKİBİ ALDI

Geçtiğimiz günlerde vitrine 132,2 milyar rubleden çıkan ancak satılamayan Domodedovo’nun fiyatı bugünkü ihalede yüzde 50 düşüşle 66,1 milyar rubleye yani bugünkü kurla 878 milyon dolara indi ve satışı tamamlandı.

EN ZENGİN 50 RUS ARASINDA

Rusya’nın en zengin 50 iş insanından biri olan Kamenshchik’in Türkiye vatandaşlığına sahip olduğu, Rusya Başsavcılığı’nın açtığı davayla belirlendi. Rus yargısı, Moskova’daki Domodedovo Havalimanı’nın 1998 yılında özelleştirilme sürecini inceleyen bir soruşturma başlattı. Başsavcılık, havalimanının özelleştirme sürecinde usulsüzlükler yapıldığına dair iddiaları araştırıyordu. Yapılan incelemede havalimanının sahibi görünen Kamenshchik ve Yönetim Kurulu Başkanı Valeriy Kogan dahil birçok yönetici hakkında dava açıldı. 

Rus yasalarına göre, yabancı yatırımcılar, stratejik öneme sahip sektörlerde hükümet onayı olmadan faaliyet gösteremiyor. Başsavcılık, Rus oligarkın daha önce izin alma yasal zorunluluğunu yerine getirmediğini ve havalimanının kontrolünü el altından yabancı sermayeye devretmeye çalıştığını iddia etmişi.

Manşetler

Tatil temel bir ihtiyaç olmaya devam ediyor,
Ege’nin İki Yakasında Bir Gecede Değişen Hayatlar
Düzensiz göçle işbirliği yapan ülkelere vize kolaylığı
Restoran ve kafelerde kuver ücreti yasaklandı
'Türk oligark'ın Domodedovo Havalimanı'nı yarı fiyatına satıldı
Dışarda yemek, kıyafet bütçesini geçti
Turizmde, veriyle tanıtım, deneyimle sadakat
Rusya Pazarında telep arttı, Sömestir rekor kırdı!
Kesintisiz İnternet ve Yeni Kıtalararası Rotalar
Kardeşiyle evlendi, türbesi Antik Dünyanın Harikası oldu