Tlos Antik Kenti, Likya'nın Vizyon Yüzü Oldu

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “Likya’nın spor kenti” olarak tanınan Tlos Antik Kenti; tarihi dokusu, eşsiz kaya mezarları ve arkeolojik zenginliğiyle Avrupalı kültür ve tarih tutkunlarının odak noktası olmaya devam ediyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Kınık-Kaş/Antalya - 
Seydikemer ilçesi Yaka Mahallesi sınırlarında bulunan, tarihi M.Ö. 2000’li yılların öncesine dayanan Tlos Antik Kenti, bölge turizmine yön vermeyi sürdürüyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Xanthos ve Letoon ile birlikte Pınara ve Tlos gibi kadim Likya kentleri, Avrupa kültür ve tarih turizminde Türkiye'nin en güçlü temsilcileri arasında gösteriliyor.

Hitit yazıtlarında "Dalawa", Likya dilinde ise "Tlawa" adıyla anılan antik kent; sarp bir tepe üzerine kurulu yapısı ve yamaç kayalarına oyulmuş tapınak tipli mezarlarıyla öne çıkıyor. Kentin en dikkat çekici yapılarından biri ise kanatlı at Pegasus ile üç başlı canavar Chimera’nın mücadelesinin resmedildiği Bellerophontes mezar anıtı. Şehrin eteklerinde ise Roma Dönemi'ne ait surlar, tiyatro, stadyum, hamam, agora ve Hristiyanlık dönemine ait kilise kalıntıları ziyaretçilerini ağırlıyor.

İlk Kazılardan Günümüze Tarih Işığa Çıkıyor

Tlos’taki ilk arkeolojik çalışmalar 1994 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yüzey araştırmalarıyla başlarken, 2005 yılından bu yana kazı ve araştırma çalışmaları Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından titizlikle yürütülüyor. Kent, aynı zamanda Likya Birliği'nin en önemli piskoposluk merkezlerinden biri olma unvanını taşıyor.

 Avrupalı Turistler Likya’yı Fransız Arkeologların Eserlerinden Tanıyor

Tlos ve çevre Likya kentlerinin Avrupa’daki popülaritesine değinen kokartlı turist rehberi İlkay Özen, bölgenin kültür ve arkeoloji turizmi açısından kritik bir rol üstlendiğini vurguladı. Özen, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Başta Fransız, İngiliz ve Alman olmak üzere Avrupalı tarih ve kültür tutkunları, bölgeyi çok yakından tanıyor. Antalya Kaş’taki Xanthos ile Muğla Seydikemer’deki Letoon antik kentlerinde yaklaşık 60 yıl boyunca Fransız arkeologlar aralıksız kazı çalışması yürüttü. Bu kazılar sonucunda Avrupa’da, başta Fransızca olmak üzere Likya medeniyeti üzerine çok sayıda bilimsel ve popüler kaynak eser yayımlandı. Bugün Avrupa’da Pınara, Xanthos, Patara, Letoon, Olimpos ve Myra gibi Likya Birliği şehirleri adına yazılmış geniş bir literatür bulunuyor. Bu durum, Avrupalı turistlerin Tlos ve çevresine olan ilgisini her geçen gün artırıyor."

Manşetler

Tarihin En Eski Aşkı, Eski Şark Eserleri Müzesi’nde
Turistler Sünnet Düğününde Pistin Tozunu Attı!
THY’nin Çalışan Sayısı 36 Bin 482’ye Ulaştı
Konya'ya göl manzaralı 10 katlı otel inşa edilecek
Akdeniz’de plastik alarmı! Akıntılar Alanya’ya taşıyor
Turist artışında OECD ülkelerinde dördüncü sıradayız
2026’da aşırı turizmin öne çıktığı 8 destinasyon
İş Bankası Grubu üst yönetiminde görev değişimi
FAA’dan bazı Boeing 737 MAX uçakları için çatlak kontrolü
Çeşme’nin derinliklerindeki mucizeleri keşfedin!