Termal kullanandan %1 katkı payı

Termal kaynakları kullanan hastane ve otellerin yıllık cirolarının yüzde 1’ini İl Özel İdaresi’ne "Devlet Katkı Payı" olarak ödeyecekleri bildirildi.

BURSA- Bursa'da termal kaynakları kullanan hastane ve otellerin bundan sonra yıllık cirolarının yüzde 1’ini İl Özel İdaresi’ne "Devlet Katkı Payı" olarak ödeyecekleri bildirildi.

Bursa İl Genel Meclis Başkanı Nurettin Avcı “Yeni düzenleme bir zam değil, yasal denetim altına almadır,” dedi.

TBBM'de geçen yıl gerçekleştirlen düzenlemeyle 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu uyarınca ruhsat verme yetkisi il özel idarelerine verilmişti.

5686 Sayılı Kanun jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarının etkin bir şekilde araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi, korunmasıyla ilgili usul ve esasları düzenliyor.

Termal kaynaklar üzerinde hak sahibi olunması, hakların devredilmesi, çevreyle uyumlu olarak ekonomik şekilde kullanılmasının yasal bir çerçeveye kavuşturulduğunu ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Avcı, termal kaynak kullanımının fiyatının kamuoyuna aksettirildiğinin tersine artırılmadığını, yasal düzenlemeye gidilerek verimli ve adil bir kullanımın amaçlandığını söyledi.

Kanun yürürlüğe girmeden önce kazanılmış bütün hakların aynı hak sahiplerinde kalmaya devam edeceğini belirten Başkan Nurettin Avcı, bu haklara ve mevcut tesislere ilişkin ruhsat ve belgelerin Bursa İl Özel İdaresi’ne sunulması gerektiğini açıkladı.

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bir yıl içinde geçiş işlemlerini bitirmeyen işletmeler haklarını kaybediyor.

Edinilen bilgiye göre işletme sahiplerine 30 yıllığına verilecek olan ruhsatla ilgili düzenleme kapsamında, tesise Teknik Sorumlu olarak jeoloji mühendisi veya ilgili mühendislik fakültesi mezunlarının atanması zorunluluğu da getirildi.

Aralarında Bursa’da faaliyet gösteren 31 otelin yanı sıra çok sayıda özel ve kamu hastanesinin yer aldığı işletmeler de her yıl Mart ayının sonunda faaliyet raporu hazırlayarak Bursa İl Özel İdaresi`ne sunacak.Yıllık ödemelerini yapmayan işletmeler su kaynaklarından yararlanamayacak.

 

Manşetler

Alaçatı Marina'nın sahibi konkordato ilan etti
Havalimanlarında dijital gümrük dönemi başladı
Lagina Antik Kenti ve Anahtarın Gizemli Yolculuğu
Airbnb’den Ev Kiralayacaklar Dikkat!
Dünya seyahat pazarı 2050’de 4,2 trilyon dolar. büyüyecek
Kaunos Antik Kenti’nde kazılar 60 yıldır aralıksız sürüyor
Uçakta 4 saniyelik ölümlü türbülansa yolcular dava açtı
Ölüdeniz'e yaya girişi 150, otomobille giriş 750 lira oldu
 Virüslü yolcu gemisi Kanarya Adaları'na demirleyecek
Sani Şener: Her şeyden aklandım ve geldim